Depresia postnatala: cum iti poti da seama ca esti afectata si ce trebuie sa stii

Depresia postnatala: cum iti poti da seama ca esti afectata si ce trebuie sa stii

Depresia postnatala: cum iti poti da seama ca esti afectata si ce trebuie sa stii

Depresia postnatală este o afectiune serioasă. Depresia poate varia de la usoară la severă si poate afecta femeile in moduri diferite. Poate chiar apărea din senin...

Peste 80% dintre tinerele mamici sufera de o forma usoara de tristete, teama, furie sau anxietate dupa nastere. Dar daca acele stari nu trec dupa o saptamana sau doua, pot semnala o problema mai serioasa ...Iata cum iti poti da seama ca esti afectata si ce trebuie sa stii.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este depresia postnatala?
Este depresia postnatala la fel ca si "tristetea postpartum”?
Pe cine afecteaza depresia postnatala?
Cat de comuna este depresia postnatala?
Care sunt cauzele depresiei postnatale?
Care sunt simptomele depresiei postnatale?
Cum pot sa-mi dau seama daca sufar de depresie postnatala
Ce ar trebui sa fac daca cred ca sufar de depresie postnatala?
Ce va face medicul meu daca am depresie postnatala?
Ce este Scala Edinburgh?
Ce tratament este disponibil pentru depresia postnatala?
Exista o modalitate de a preveni depresia postnatala?
Sfaturi pentru femei cu depresie postnatala
Celebritati care au vorbit despre experienta lor cu depresia postnatala

Ce este depresia postnatala?

Depresia postnatala (uneori cunoscuta sub numele de depresie postpartum sau DPP) - este un tip de depresie pe care unele femei o au dupa ce au nascut.

Depresia potnatala se poate dezvolta in primele sase saptamani de la nasterea bebelusului, dar adesea nu este evidenta in primele aproximativ sase luni insa poate fi diagnosticata pana la doi ani de la nastere.

Este depresia postnatala la fel ca si "tristetea postpartum”?

Absolut nu.  "Tristetea postpartum" nu este depresie postnatala. Depresia postnatala este mai grava iar acele sentimente de nefericire nefericitre pot dura saptamani sau luni.

Depresia poate varia de la usoara la severa si poate afecta femeile in moduri diferite. Este posibil sa va fie greu sa aveti grija de dvs. si de bebelusul dumneavoastra daca aveti depresie severa.

Citeste si Singuratatea de dupa nasterea bebelusului: sau perioada cand mamicile descopera noua lor identitate

Pe cine afecteaza depresia postnatala?

Orice femeie poate fi afectata de depresia postnatala, desi mamele foarte tinere sunt in mod deosebit expuse riscului. Fiecare individ este diferit si poate prezenta simptome diferite.

Barbatii pot suferi, de asemenea, de depresie postpartum, ceva care este deseori ignorat, iar barbatii sufera in mod izolat.

Urmatoarele lucruri va vor expune la un risc mai mare de aparitie a depresiei postnatale:

• Un istoric anterior de depresie sau alte tulburari de dispozitie
• Un istoric anterior al depresiei postnatale
• Daca prezentati depresie sau anxietate in timpul sarcinii
• O nastere dificila sau traumatica

Cat de comuna este depresia postnatala?

Depresia postnatala este mult mai frecventa decat multi oameni realizeaza. De fapt, afecteaza intre 10 si 15 femei din 100 dupa nastere - este greu deobtinut cifre exacte, deoarece multe cazuri raman nediagnosticate.

Care sunt cauzele depresiei postnatale?

Expertii in domeniul sanatatii nu stiu ce cauzeaza depresia postnatala, dar este considerata a fi rezultatul mai multor lucruri.

Acestea pot include:

• Stresul fizic si emotional al ingrijirii unui nou-nascut
• Lipsa de somn pe care multe mame o experimenteaza dupa nastere
• Modificari hormonale dupa sarcina
• Probleme personale, cum ar fi probleme legate de relatii sau ingrijorari legate de bani
• Un moment dificil in timpul travaliului si nasterii
• Probleme de sanatate cauzate de nastere

Dar, este la fel de posibil sa ai depresie postnatala si din senin, chiar daca nici unul dintre acesti factori de risc nu se aplica la dumneavoastra.

Care sunt simptomele depresiei postnatale?

Principalele simptome ale depresiei postnatale sunt:

• Un sentiment persistent de tristete si stare de spirit la pamant
• Anxietate
• Pierderea interesului pentru viata
• Imposibilitatea de a va bucura de lucrurile care ofera placere
• Putina pana la nici o urma de energie
• Senzatie de oboseala tot timpul
• Somn perturbat
• Dificultati in concentrarea si luarea deciziilor
• incredere scazuta in sine
• Apetit scazut
• Senzatie de agitatie sau, in mod alternativ, stare extrema de apatie (nu poti fi deranjata)
• Sentimente de vinovatie
• Ganduri de sinucidere si auto-vatamare

Daca aveti depresie postnatala, puteti suferi si de:

• Atacuri de panica care provoaca batai rapide ale inimii, transpiratie, boala sau lesin
• Afectiuni dureroase, dureri de cap sau vedere incetosata
• Libidou scazut

Anxietatea este, de asemenea, adesea incurcata cu depresia postnatala - si una o poate provoca adesea pe cealalta. Acest lucru poate fi destul de complicat pentru a-l trece cu vederea, deoarece cele doua boli necesita in mod evident tratament separat.

Este posibil sa nu aveti in mod necesar toate aceste simptome simultan - si merita sa ne amintim ca postnatalul afecteaza lumea in mod diferit. Dar, daca va confruntati cu multe dintre aceste sentimente si sunt constante sau se inrautatesc, discutati cu medicul specialist sau medicul de familie.

Cum pot sa-mi dau seama daca sufar de depresie postnatala

Merita sa subliniem ca multe dintre simptomele depresiei postnatale (cum ar fi oboseala sau pierderea energiei) pot fi, de asemenea, o parte normala a maternitatii; la urma urmei, corpul tau a trecut printr-o multime de stari, si cel mic, probabil, nu te lasa sa dormi noaptea.

Tu esti cel mai bun judecator sa stii daca sentimentele tale sunt sau nu normale pentru tine. Daca nu va simtiti bine sau daca aveti unele semne de depresie si dureaza mai mult de doua saptamani, discutati cu medicul specialist sau medicul de familie.

Ce ar trebui sa fac daca cred ca sufar de depresie postnatala?

Spune-i moasei sau doctorului cum te simti - si nu te simti vinovata de faptul ca te simti slabita la ceea ce este in mod traditional un sentiment de bucurie. Daca nu va concentrati si va simtiti in continuare slabita, asigurati-va ca cereti parerea altcuiva. Nu toti profesionistii din domeniul sanatatii sunt sensibili la nevoile mamei cu depresie postnatala, unii sunt prea adesea dornici sa dispara si sa nu mai faca agitatie. Ar fi trebuit sa luati in serios daca sunteti nefericita si aveti o stare de rau . Care este cel mai rau lucru care se poate intampla - aflati ca, de fapt, sunteti foarte obosita si stresata mai degraba decat bolnava?

AMINTITI-VA: depresia postnatala nu este din vina voastra!

Ce va face medicul meu daca am depresie postnatala?

Va va pune intrebari pentru a stabili daca aveti depresie postnatala. Acestea vor fi, probabil, din Edinburgh Scale, care este o lista de intrebari general acceptata pentru mamele care ar putea avea depresie postnatala.

Acestea pot include:

• in ultima luna, ati fost adesea deranjata de senzatia de depresie, deprimare sau lipsa de speranta?
• in cursul lunii trecute, ati avut deseori putina sau deloc placere in a face lucruri care in mod normal v-ar face fericite?

Ce este Scala Edinburgh?

Scala Edinburgh este chestionarul dat adesea femeilor care prezinta anumite simptome ale depresiei postnatale. Daca raspundeti da la majoritatea acestor intrebari, este posibil sa aveti depresie postnatala, iar doctorul vostru va va oferi ajutor si sfaturi.

Ce tratament este disponibil pentru depresia postnatala?

In functie de gravitatea depresiei, doctorul va poate recomanda:

• Terapia cognitiva
• Medicamente antidepresive
• Un program de fitness specializat
• Un program de auto-ajutor ghidat

Exista o modalitate de a preveni depresia postnatala?

Este dificil sa se previna depresia postnatala; cu toate acestea, daca ati suferit de ea sau de alte probleme de sanatate mintala in trecut, trebuie sa-i spuneti medicului dumneavoastra sau moasei. Acest lucru va ajuta la prevenirea unei intarzieri in diagnosticare, iar tratamentul dumneavoastra poate incepe mai devreme.

Sfaturi pentru femei cu depresie post natala

O mama din Londra, a suferit de depresie postnatala dupa nasterea ambilor fii ai ei. Ea a impartasit experientele ei si ale multor altele in cartea ei Bine (Nu este bine). Iata cateva dintre sfaturile ei pentru a ajuta persoanele care au depresie postnatala:

1. Sa stiti ce instrumente sunt disponibile pentru a va ajuta sa faceti fata depresiei postnatale - intrebati medicul si cautati online, dar daca nu obtineti raspunsul dorit, puteti cere sa vedeti pe altcineva pana cand veti gasi un medic care intelege prin ce treceti. Ca mama, trebuie sa fiti prioritizata pentru serviciile de sanatate mintala oriunde locuiti.

2. Antidepresivele pe care vi le vor da pentru depresia postnatala sunt ABSOLUT in regula si daca alaptati. Exista o multime de dezinformare despre luarea antidepresivelor in timpul alaptarii, asa ca asigurati-va ca aveti informatiile si nu lasati pe altii sa va sperie.

3. Faceti cat de mult va simtiti capabili - nu va lasati presata sa iesiti sau sa intalniti oameni. Dar, in acelasi timp, exista un adevar in fraza pe care va veti satura sa o auziti: probabil ca va veti simti mult mai bine daca iesiti o jumatate de ora. Trupul tau apreciaza aerul curat si lumina soarelui.

4. Aveti grija de voi - si acest lucru este foarte important pentru toate mamele - asigurati-va ca mancati cat de bine puteti si asigurati-va ca dormiti cat de mult puteti. incercati si asigurati-va ca aveti timp sa faceti o baie sau sa va urmariti emisiunea preferata sau orice va face fericite cel putin o data pe zi.

5. Gasiti organizatiile de caritate de sprijinire persoanelor asemanatoare cu voi. Uitati-va online la grupurile la care puteti participa - daca va simtiti bine. Chiar daca nu participati, veti gasi oameni locali cu care sa vorbiti si, speram, sa va indrume. Suportul de la egal la egal poate fi extrem de util in faza corecta de recuperare.

6. Amintiti-va ca va veti recupera. Depresia postnatala nu este o boala permanenta - va trece chiar daca va dura saptamani sau luni, veti trece prin ea in cele din urma. Doar spunandu-va acest lucru, va poate ajuta mai mult decat ati putea sa realizati acum.

Celebritati care au vorbit despre experienta lor cu depresia postnatala:

Starul Luisa Zissman:
"Nu am inteles de ce nu am fost ca toate celelalte mame, indragostita de copilul mu. in timp ce toata lumea se conecteaza cu copilul lor, eu am vrut sa plec pe usa si sa nu ma mai intorc niciodata. M-am simtit atat de rusinata, m-am simtit atat de prost incat nu am vrut sa ma trezesc dimineata, am vrut sa ma rostogolesc si sa mor.

Katie Price:
"A fost ca un nod ingrozitor in stomacul meu si m-am simtit coplesita si chiar cand oamenii au vrut sa-mi ia copilul de langa mine, am primit ajutor si am reusit sa trec prin asta. Nu mi-e rusine sa vorbesc despre asta si nici nu ar trebui nimanui sa ii fie."

Gwyneth Paltrow:
"Exercitiul a fost o parte a vindecarii depresiei mele postnatale. Am crezut ca trebuie sa fac exercitii ... A trebuit sa transpir ... Am fost ca" trebuie sa scot asta din corpul meu ".

Stacey Soloman:
"Niciodata nu am auzit de depresia postnatala.Dupa ce am fost diagnosticata de medicul meu, mi-a fost frica sa vorbesc cu cineva sau sa primesc ajutor.Vreau ca oamenii sa vorbeasca despre asta si sa fie cinstiti, dar chiar si eu sunt stresata."

Depresia postpartum, o boala reala si nu un moft

Pana nu iti tii mogaldeata in brate, nu ai sa te simti niciodata atat de vulnerabila. E foarte posibil ca dupa nasterea primului copil sa fie prima ta ocazie de a face cunostinta cu depresie pentru ca BANG ... ea vine pe foarte nepregatite si te poate ravasi daca nu esti pregatita sa o infrunti.

E bine sa stii ca depresia postpartum este o boala reala care merita toata atentia medicilor si celor apropiati tie... mai departe

Sanatatea tinerei mame dupa nastere

Starea depresiva postpartum
O imagine pozitiva despre sine dupa nastere
Tinerele mamici, silueta si vedetele
Visand la somnul cel odihnitor de altadata
12 subterfugii pentru proaspetele mamici
Viata sexuala inainte si dupa nastere
Cum si cand ne recapatam silueta 

Haideti alaturi de mamicile inteligente de bebelusi geniali:

Primele 365 de zile din viata unui bebelus nazdravan
365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC.

 Alaptarea
Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

 autor: redactor Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII