Cofeina și sarcina: cât și cum afectează băuturile care conțin cofeină sănătatea sarcinii

Cofeina si sarcina: cat si cum afecteaza bauturille care contin cofeina sanatatea sarcinii

Cofeina și sarcina: cât și cum afectează băuturile care conțin cofeină sănătatea sarcinii

Când ești însărcinată, ai tendința de a fi mai atentă la ceea ce mănânci și bei. Desigur, orice gravidă trebuie să renunțe la alcool, să evite sushi cu pește crud și brânza nepasteurizată. Dar cofeina? Trebuie să renunți la cafeaua de dimineață sau la alte produse care conțin cofeină?

Chiar dacă durează mai mult timp pentru a elimina cofeina din organism în timpul sarcinii, gravidele pot, de obicei, tolera o cantitate mică până la moderată de cofeină. Cu toate acestea, unele femei care nu au avut probleme cu cofeina înainte de sarcină pot descoperi că le afectează diferit odată ce sunt însărcinate.

Iată ce trebuie să știți despre consumul de cofeină în timpul sarcinii.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Recomandarea pentru siguranta consumului de cofeina in timpul sarcinii
Cum afecteaza cafeaua o gravida
Cum afecteaza cafeaua un copil nenascut
Preocupari privind sarcina
Cantitatea de cofeina in alimente si bauturi populare
Medicamente fara prescriptie
Cafeaua in timpul sarcinii: cat e ok si cat e prea mult

Recomandarea pentru siguranta consumului de cofeina in timpul sarcinii

Cofeina este un ingredient prezent în multe băuturi, alimente și gustări, iar evitarea totală a cofeinei poate fi dificilă, dată fiind răspândirea sa în diferite produse. Cu toate acestea, este important să țineți cont de cantitatea consumată în fiecare zi, mai ales în timpul sarcinii.

Din fericire, nu este necesar să vă îngrijorați în exces din cauza unei cantități mici sau moderate de cofeină consumată în timpul sarcinii. Organizații precum March of Dimes și Congresul American de Obstetricieni și Ginecologi (ACOG) susțin că este considerat sigur să consumați până la 200 mg de cofeină pe zi în timpul sarcinii. Această cantitate este aproximativ echivalentă cu una sau două cești de cafea standard de 235 ml.

Este important să țineți cont de faptul că toleranța individuală la cofeină poate varia, iar unele femei pot simți efectele cofeinei mai intens în timpul sarcinii. Prin urmare, este recomandat să fiți atentă la reacțiile propriului corp și să consultați medicul înainte de a face schimbări majore în dieta dumneavoastră în timpul sarcinii.

Este întotdeauna bine să vă ghidați după sfaturile medicului și să luați în considerare sursele de informații de încredere atunci când decideți câtă cofeină să consumați în timpul sarcinii, astfel încât să puteți avea o sarcină sănătoasă și fără stres.

cofeina bauturi

Cum afecteaza cafeaua o gravida

Chiar daca dureaza mai mult timp pentru a elimina cofeina din organism in timpul sarcinii, gravidutele pot, de obicei, tolera o cantitate mica pana la moderata de cofeina. Cu toate acestea, unele femei care nu au avut probleme cu cofeina inainte de sarcina pot descoperi ca le afecteaza diferit odata ce sunt insarcinate. Femeile care au iubit odata acea prima ceasca de cafea dimineata ar putea sa nu o mai poata tolera, fie din cauza mirosului, fie a gustului.

Daca puteti totusi tolera cofeina, este inr egula sa beti o ceasca de cafea. Retineti ca cofeina este un drog si poate avea efecte secundare:

E un stimulent - Un stimulent mareste ritmul cardiac si tensiunea arteriala. Iti poate oferi energie, insa prea multa cofeina te poate face sa te simti anxioasa. De asemenea, poate provoca dificultati de somn si chiar insomnie.
E un diuretic - Un diuretic elimina apa din corp, ca urmare, veti merge mult mai des la baie. Cu toate acestea, in cantitati moderate, este putin probabil sa provoace deshidratare.
E dependenta - In mod obisnuit, corpul se obisnuieste cu cofeina. Daca o opriti brusc, puteti simti simptomele de intrerupere care includ durerea de cap, iritabilitatea si oboseala.

Cum afecteaza cafeaua un copil nenascut

Cofeina traverseaza placenta si isi face drum catre copil. In timpul sarcinii, corpul copilului este in plin proces de dezvoltare. Ficatul, creierul si sistemul nervos sunt inca imature si nu pot manipula cofeina in acelasi mod in care un adult o poate face. In timp ce expertii nu stiu exact cat de multa cofeina afecteaza copilul, exista cateva lucruri pe care le cunosc:

Cafeina stimuleaza copilul, ca rezultat veti puteti simti ca fatul este mai activ dupa ce ati luat o ceasca de cafea sau suc
Este posibil sa creasca frecventa cardiaca a fatului si sa provoace batai neregulate a inimii sau tulburari de somn.
De asemenea, este dificil pentru bebelusul in curs de dezvoltare sa elibereze prea multa cafeina din corpul sau. In urma consumului continuu de cantitati mari de cafeina, drogul se poate acumula in corpul bebelusului. Dupa nastere, un nou-nascut poate prezenta simptome de iritabilitate, tremor si tulburari de somn. Este mai sigur pentru bebelus daca puteti sa va limitati consumul de cafeina sub 200 mg pe zi.

Preocupari privind sarcina

Femeile se intreaba adesea: cafeina poate provoca malformatii congenitale, pierderea sarcinii, travaliu prematur sau alte probleme legate de nastere? Cercetarea este in curs de desfasurare, dar cantitati mici de cofeina nu par sa provoace probleme femeilor insarcinate sau copiilor lor.

Doar in doze foarte mari se considera ca este o problema:

Defectele la nastere: in timp ce expunerea la cantitati mari de cafeina poate provoca o frecventa cardiaca neregulata, nu exista dovezi concrete care sa sugereze ca aceasta provoaca orice deformare sau dizabilitate la copil.
Pierderea sarcinii: exista informatii contradictorii cand vine vorba de cofeina si pierderea sarcinii. O analiza a 26 de studii concluzioneaza ca aceasta ar putea creste sansele de a pierde sarcina. Autorii afirma ca riscul de avort spontan creste cu 19% pentru fiecare crestere a aportului de cafeina de 150 mg pe zi. Alte cercetari arata ca riscul de avort spontan este mai mare atunci cand femeile consuma mai mult de 200 mg de cofeina pe zi. Dar nu toate studiile sunt de acord. Un alt studiu arata ca orice cantitate de cofeina nu creste riscul de avort spontan. Doar atunci cand cofeina este combinata cu alti factori cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau folosirea unor medicamente, incidenta pierderii sarcinii este mai mare.
Travaliu prematur: cercetarile arata ca travaliul prematur nu este provocat de cantitati mici sau moderate de cofeina.
Greutate mica la nastere: studiile arata ca exista o asociere intre cofeina si greutatea scazuta la nastere. Cofeina poate, de asemenea, creste sansa de a avea un copil care este mic pentru varsta gestationala (SGA) chiar si atunci cand este limitata la cantitatea recomandata. Riscul pare sa fie mai mic pentru cei care iau mai putin de 100 mg pe zi.

Cantitatea de cafeina in alimente si bauturi populare

Exista cateva produse, cum ar fi cafeaua obisnuita, despre care stiti ca are cafeina, evident. Dar, cafeina este un ingredient comun in multe alte alimente si bauturi. Alimentele care nu enumera cofeina ca ingredient nu inseamna neaparat ca nu contin cafeina. Chiar si produsele decofeinizate pot avea o cantitate mica.

Iata cateva dintre bauturile si gustarile pe care le puteti savura si cantitatea de cafeina pe care o contin. Cantitatea de cafeina din fiecare articol enumerat mai jos este o medie generala. Este posibil sa existe putin mai mult sau mai putin, deoarece cantitatea reala de cafeina din fiecare produs depinde de marca si de modul in care este produs:

Produs          Cantitate   Cafeina  
Cafea obisnuita (preparata la domiciliu)  235 ml   95 mg
Cafea fara cofeina  235 ml  2 mg
Cafea neagra Starbucks  1 plic  130 mg
Ceai negru  1 plic  40 mg
Ceai verde  1 plic  20 mg
Ceai fara cafeina  1 plic  2 mg
Ciocolata cu lapte  44g (1 tableta)  9 mg
Ciocolata neagra  28 g  12 mg
Ciocolata calda  235 ml  5 mg
Energizant Red Bull   1 doza  80 mg
Coca-Cola  1 doza  34 mg
Diet Coke  1 doza  46 mg
Pepsi   1 doza  38 mg
 Diet Pepsi  1 doza  34 mg

Medicamente fara prescriptie

Inainte de a lua orice medicament, inclusiv produse fara prescriptie medicala, discutati cu medicul dumneavoastra pentru a va asigura ca sunt in siguranta, deoarece unele pot contien cafeina ca ingredient activ (ex. Midol cu 60 mg de cafeina in fiecare pastila si Excedrin cu 65 mg).

Cand sunteti insarcinata, doriti sa faceti cele mai bune alegeri pentru dvs. si copilul dumneavoastra. Poate fi confuz si mai dificil sa se ia o decizie in cunostinta de cauza cand exista informatii conflictuale. Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa discutati cu medicul dumneavoastra. Medicul va va monitoriza si va va tine la curent cu cele mai recente recomandari.

Daca nu sunteti o bautoare de cafea sau sucuri, atunci scapati de multe griji. Daca va place cafeaua sau ceaiul, poate doriti sa reduceti putin din cantitati. Dar, atata timp cat nu va confruntati cu efecte secundare, puteti totusi sa va bucurati de acestea, dar cu moderatie. Conditia: NU exagerati! 

Cafeaua in timpul sarcinii: cat e ok si cat e prea mult

Aportul ridicat de cafeina in timpul sarcinii poate dauna fatului, dar cat de multa cafeina poate fi daunatoare a facut obiectul multor dezbateri. Iata o trecere in revista a informatiilor care exista la ora actuala despre cantitatea de cafea pe care o poate bea o graviduta - cat si de ce.  Haideti sa aflam, cata cafea avem voie in timpul sarcinii...

Despre alimentatia din timpul sarcina, mai multe:

Suplimentele de fier in timpul sarcinii
Ceaiurile si sarcina
Plante interzise & nerecomandate in timpul sarcinii
Alimente de evitat in timpul sarcinii
Dietele fara carbohidrati – sunt sigure in timpul sarcinii?
Soia si sarcina
Acidul folic si sarcina: importanta, surse si dozare
Sarcina si homeopatia
Poftele in timpul sarcinii
Consumul de nuci si alune in timpul sarcinii
Femeile insarcinate si consumul de alcool - o problema controversata
Antibioticele si sarcina
Indulcitorii artificiali pot declansa nasterea prematura
Alimentatia nesanatoasa in timpul sarcinii 

cititi totul despre ALIMENTATIA IN SARCINA AICI.


Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.  Acesta este cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

► Descarca aplicatia pentru sisteme Android aici: Odiseea Sarcinii.

 Descarca aplicatia pentru IOS aici: Odiseea Sarcinii. 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Decembrie 2023)

Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA

autor: Desprecopii - toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII