Cremele și produsele pentru bebeluși pot favoriza eczema - iată sfatul medicului dermatolog

Cremele si produsele pentru bebelusi pot favoriza eczema - iata sfatul medicului dermatolog

Cremele și produsele pentru bebeluși pot favoriza eczema - iată sfatul medicului dermatolog

Eczema bebelușului este una dintre cele mai des întâlnite probleme cu care se confruntă părinții, iar se pare că răspândirea sa este din ce în ce mai mare. Dacă luăm în considerare faptul că, în 1940, doar 4% dintre bebeluși se confruntau cu această problemă, în prezent numărul a crescut la peste 35%. Cu toate acestea, în zilele noastre, există prea multe substanțe sintetice în produsele de îngrijire pentru bebeluși. Unele studii arată că eczema apare, de obicei, în jurul vârstei de două luni și, odată apărută, poate genera diverse alte complicații, cum ar fi psoriazisul, astmul sau alergiile la diverse alimente.

Iată sfatul medicului dermatolog despre eczema la bebeluși și ce trebuie știut atunci când alegem produse pentru îngrijirea pielii bebelușului.

veti citi:
Eczema, o problemă tot mai des intâlnita la bebeluși
Eczema și sistemul imunitar al bebelușului
Prea multe substanțe sintetice in produsele de ingrijire pentru bebeluși
Eczema poate anunța psoriazisul și alergii alimentare
ce creme ar trebui folosite pentru ingrijirea pielii bebelusilor?
Eczema la bebeluși: cum arata, cauze și tratament - ghid
Produsele pentru ingrijirea bebelusului: ce conțin și cum trebuie să le alegem

Eczema, o problemă tot mai des intâlnita la bebeluși

Aparitia eczemei la bebelusi este una dintre cele mai des intalnite probleme pe care le intampina parintii si se pare ca raspandirea ei este din ce in ce mai mare, daca tinem cont de faptul ca in timp ce in 1940 doar 4% dintre bebelusi se confruntau cu o astfel de problema, in prezent numarul a crescut la peste 35%. Iata aici ce trebuie sa stii despre eczema bebelusilor.

Cercetari recente arata ca uleiurile de baie si lotiunile pentru bebelusi folosite in primele saptamani de viata reprezinta una dintre cauzele acestei cresteri. Studiile facute in domeniul dermatologiei in cadrul Scolii de Medicina si Stiinte Biomedicale de la Universitatea Sheffield, UK, arata ca primele sase saptamani de viata ale unui nou-nascut sunt decisive in ceea ce priveste problemele dermatologice.

Eczema și sistemul imunitar al bebelușului

In aceasta etapa, sistemul imunitar al bebelusilor care au o predispozitie genetica la eczema, din cauza unor trasaturi ereditare, poate deveni mai sensibil, ceea ce ii face mai vulnerabili fata de aceasta boala. Acesti copii se nasc cu o deficienta a sistemului imunitar, ceea ce inseamna ca pielea lor poate deveni din ce in ce mai predispusa la reactii alergice care sporesc odata cu administrarea unor tratamente gresite.

Stratul exterior al epidermei constituie o adevarata bariera care, in mod normal, previne patrunderea in organism a substantelor iritante si alergene.

Dar, in cazul bebelusilor predispusi la eczema, situatia este diferita, pielea lor permitand pierderea rapida a apei din corneocite (celule epiteliale), care se zbarcesc, formeaza crapaturi in piele, prin care alergenii pot patrunde mai usor in organism, provocand eczema. Folosirea sapunului in contact direct cu pielea accentueaza deteriorarea acesteia pentru ca distruge celulele in curs de formare din stratul epitelial al bebelusului.  

Prea multe substanțe sintetice in produsele de ingrijire pentru bebeluși

In zilele noastre, copiii sunt mult mai expusi la efectele nocive ale detergentilor, care contin din ce in ce mai multe substante sintetice, mai multe decat contineau cu jumatate de secol in urma. Chiar si produsele destinate copiilor pot contine astfel de substante. Mai mult, se pare ca uneori chiar cremele prescrise de doctori pentru a trata eczema (in special o anumita crema numita generic crema apoasa) nu fac decat sa inrautateasca situatia.

Prescrisa unui numar foarte mare de pacienti care sufera de eczema, aceasta crema, descrisa ca un hidratant al pielii, se pare ca a fost initial creata ca o alternativa la sapun. Prin urmare, nu are caracteristicile benefice ale unei substante care sa ramana mult timp pe piele. Cu toate acestea, produsul este folosit pe scara larga, fiind, de altfel, si unul dintre cele mai ieftine tratamente ale eczemei. Biochimistii considera insa ca acest tip de crema este un produs nociv pentru pielea bebelusilor.

O alta substanta folosita adesea in igiena bebelusilor este uleiul de masline. Si acesta este insa contraindicat, din cauza raportului inadecvat intre acidul oleic si acidul linoleic care afecteaza negativ pielea. Gradul de stabilitate al acidului alcalic in aceste uleiuri (masurat pe scara pH-ului) nu este adecvat pielii bebelusilor pentru ca dupa ce o hidrateaza pentru cateva minute, are un efect de uscare. Specialistii considera ca e nevoie de mult mai multe probe si studii pentru a determina care creme sunt intr-adevar indicate pentru pielea bebelusilor.

Eczema poate anunța psoriazisul și alergii alimentare

Unele studii arata ca eczema apare, de obicei, in jurul varstei de doua luni si, odata aparuta, poate genera diverse alte complicatii, cum ar fi psoriasisul, astmul sau alergiile la diverse alimente. De aceea, personalul medical ar trebui sa se puna in permanenta la curent cu ultimele noutati referitoare la tratamentul eczemei nou-nascutilor, iar parintii ar trebui sa se informeze mai mult asupra felului in care trebuie ingrijiti bebelusii in primele luni de viata pentru a preintampina problemele pe care le poate genera aparitia eczemei.

Asadar, ce creme ar trebui folosite pentru ingrijirea pielii bebelusilor?

In primul rand, trebuie evitate toate cremele parfumate, precum si toate produsele naturale sau organice care nu contin conservanti. Produsele fara conservanti pot fi fatale, deoarce pot fi contaminate cu diverse bacterii. Cremele medicale hidratante precum parafina alba, parafina lichida, unguentele, emulsiile sunt cele mai potrivite in ingrijirea bebelusilor, insa parintii trebuie sa incerce mai multe sortimente pentru a vedea care este mai potrivit pentru copilul lor. Unele creme sunt mai putin periculoase pentru ca nu contin detergentul sodium lauryl care produce iritatia pielii.

Cercetarile referitoare la eczema si la cremele care favorizeaza aparitia acesteia sunt in plina desfasurare in mai multe centre medicale din lume. De aceea, ca parinti, nu uitati sa va informati periodic asupra acestei probleme!

Eczema la bebeluși: cum arata, cauze și tratament - ghid

Eczemele pot apărea ca niște pete rosii cu o crustă pe pielea bebelusului, adesea in primele luni de viata. Eczema o afectiune comună si tratabila. Multi sugari scapă usor de ele.

Dar, nu esti sigură dacă eruptia cutanată a bebelusului este eczemă? Iata in continuare raspunsuri la intrebarile cele mai frecvente despre eczema la bebelusi. Insă nu uita că medicul va poate da cel mai sigur diagnostic.

Despre eczema la bebelusi, merita sa cititi si

7 sfaturi eficiente in lupta cu eczema la copil

Ce este dermatita atopica si cum tratam aceasta afectiune severa a pielii bebelusului?

Iritatiiile produse de scutece: dermatite, eczema, infectii - ghid

Produsele pentru ingrijirea bebelusului: ce conțin și cum trebuie să le alegem

Ce fel de produse alegem pentru ingriirea bebelusului? Ce contin toate aceste spumante de baie, sampoane de bebelusi, lotiuni si de ingrijre si cremute care mai de care? Ce chimicale nocive se pot ascunde printre ingrediente? Iata ce trebuie sa stii despre produsele pentru bebelusi si cum sa faci alegeri sanatoase. Pentru ca ne dorim sa nu ne expunem bebelusul la chimicale care ii pot afecta sanatatea.... nu-i asa?

Pielea bebelusului este foarte fina. Si desi vrem sa o pastram curata si sanatoasa, sunt multe mamici grijulii care isi pun intrebari pe forumul Desprecopii despre continutul produselor pentru bebelusi: sampoane pentru bebelusi, sapunuri pentru bebelusi si lotiuni care mai de care mai frumos si suav mirositoare. Ce anume contin ele si daca au cumva si compenenti nocivi, chimici ...Si asta pe buna dreptate citeste in continuare cum trebuie sa alegem produsele pentru ingrijrea bebelusului.

Esti o mămica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 209
realizat cu sfaturile Dr. M. van den Akker - medic dermatolog Haga, Olanda.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Cami
    Camitrimis la 13/5/2015

    Eu folosesc pentru cel mic o crema de la Balm Balm. Este buna atat pentru hidratare cat si pentru reducerea iritatiilor. Am gasit-o pe site-ul Longeviv.O puteti gasi aici: http://www.longeviv.ro/crema-bebelusi-organica-balm?search=bebelusi%20balm

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII