9 comportamente ale copilului prescolar care ar putea semnala o dizabilitate de invatare

9 comportamente ale copilului prescolar care ar putea semnala o dizabilitate de invatare

9 comportamente ale copilului prescolar care ar putea semnala o dizabilitate de invatare

Copilul poate avea 3 sau 4 ani, dar felul in care se comporta in colectivitate si ceea ce poate face pana la 3 ani poate sa va ofere indicii despre punctele forte si punctele slabe ale dezvoltarii sale.

• Pentru a va ajuta sa stabiliti daca dezvoltarea copilului tau este pe drumul cel bun, luati in considerare cele noua intrebari de mai jos:

in acest articol veti citi mai multe despre:
Unul din cinci copii de varsta scolara are o dizabilitate de invatare si atentie
Copii inteligenti pot avea o tulburare de invatare
1. Are un vocabular de peste 200 de cuvinte?
2. Poate sa spuna cati ani are?
3. Recunoaste literele mari de tipar?
4. Copilul pare mai putin matur decat alti copii de varsta sa?
5. Incearca sa "citeasca"?
6. Cum sunt manierele copilului la masa?
7. Copilul isi "ignora" prietenii cand il striga pe nume?
8. Poate urca/cobora scarile?
9. Isi face scenarii de joaca cu prietenii?
Ce competente ar trebui sa aiba copilul prescolar ?

Intelegerea dezvoltarii socio-emotionale la prescolari: intre abilitati si emotii

Unul din cinci copii de varsta scolara are o dizabilitate de invatare si atentie

In tarile dezvoltate, se estimeaza ca unul din cinci copii de varsta scolara are o dizabilitate de invatare si atentie, iar semnele timpurii apar adesea ca intarzieri de dezvoltare in anii anteprescolari si prescolari. Nu avem date pentru scolarii din Romania.

O intarziere in deprinderile motorii fine ar putea fi o etapa tipica in dezvoltare sau ar putea indica ceva mai grav. Dar un lucru este sigur: cu cat parintii si profesorii identifica mai repede intarzierile, cu atat copiii vor avea o viata sociala si academica mai buna.

Copii inteligenti pot avea o tulburare de invatare

În mod greşit, de foarte multe ori, copiii cu performanţe scăzute la şcoală sunt etichetaţi de părinţi şi de educatori ca fiind leneşi, răsfăţaţi, neastâmpăraţi sau, pur şi simplu, mai puţin isteţi. Un procent foarte mare din aceştia sunt însă inteligenţi şi îşi dau toată silinţa să înveţe mai bine, dar nu reuşesc pentru că suferă de tulburări de citire (dislexie), tulburari de scriere (disgrafie), tulburare de calcul matematic (discalculie) sau de tulburarea hiperkinetică cu deficit de atenţie (ADHD).

Pentru a va ajuta sa stabiliti daca dezvoltarea copilului dvs. este pe drumul cel bun, luati in considerare cele noua intrebari de mai jos:

1. Are un vocabular de peste 200 de cuvinte la 3 ani?

Cei mai multi copii de 3 ani pot sa numeasca parti ale corpului, obiecte obisnuite si pronume de baza, cum ar fi "tu" sau "eu". De asemenea, vor incepe sa intrebe "De ce?" si sa foloseasca pluralul. Problemele de vorbire si de limba sunt adesea una dintre primele semne ale unei dizabilitati de invatare, cum ar fi o tulburare de procesare audio sau limba, in care creierul unui copil are dificultati in interpretarea sau folosirea sunetului sau a limbajului.

Pierderea auzului nediagnosticat - sau chiar infectiile cronice ale urechii - pot, de asemenea, sa intarzie vorbirea, spune Mark Griffin, Ph.D., expert in educatie speciala din SUA. Auzul copilului este verificat la nastere si din nou la varsta de 5 ani, dar puteti sa va adresati medicului pediatru pentru o evaluare inainte de aceasta varsta daca sunteti ingrijorat.

2. Poate sa spuna cati ani are la 3 ani?

Pana la 36 de luni, copiii ar trebui sa inteleaga conceptul de "cati/cate" si sa arate cu degetele varsta care o are. Ei ar trebui sa fie capabili sa "numere" (desi de cele mai multe ori omit unele cifre). La varsta de 4 ani, copiii pot numara, de obicei, pana la 20 de ani. O intarziere persistenta in acest domeniu ar putea fi un semn timpuriu al discalculiei, o dizabilitate de invatare care interfereaza cu intelegerea numerelor, spune dr. Griffin.

3. Recunoaste literele mari de tipar?

Intre 3 si 4 ani, copiii ar trebui sa poata recunoaste zece sau mai multe litere cand le vad. Unii isi pot recunoaste sau scrie propriul nume sau chiar cateva cuvinte pe care le vad frecvent. Daca copilul dvs. nu poate face nici unul din aceste lucruri, ar putea indica o tulburare de procesare a limbii sau dislexie, o dizabilitate in invatare care cauzeaza dificultati in citire, scriere si ortografie.

4. Copilul pare mai putin matur decat alti copii de varsta sa?

Copiii cu ADHD pot ramane chiar si cu 3 ani in urma cu anumite aspecte privind dezvoltarea creierului, potrivit unui studiu realizat de Institutul National de Sanatate din Statele Unite.

Abilitatile sociale si emotionale sunt foarte importante atunci cand trecem la gradinita. Copiii trebuie sa fie capabili sa coopereze cu colegii si sa-si gestioneze propria frustrare fara sa loveasca sau sa arunce lucruri. Chiar si adultii se enerveaza din cand in cand, dar pana la varsta de 5 ani, un copil ar trebui sa poata sa-si gestioneze emotiile intr-un mod adecvat varstei, cum ar fi prin persistenta nu prin cedare si renuntare . Daca copilul dvs. nu procedeaza cum ar trebui, nu inseamna ca are cu siguranta ADHD sau ca va dezvolta un handicap de invatare.

5. Incearca sa "citeasca"?

Copiii prescolari pot raspunde la intrebari despre ceea ce vad in carti si pot pretinde ca le citesc transformand paginile in povestiri, pe baza ilustratiilor. La varsta de 4 ani, cei mai multi pot recita, de asemenea, cateva randuri dintr-o carte favorita. (Sau se va prinde cand incercati sa treceti peste anumite pasaje!) Imaginile ii ajuta sa spuna povestea si ii fac sa inteleaga ca simbolurile (literele) de pe pagina au sens - o abilitate de alfabetizare timpurie.

6. Cum sunt manierele copilului la masa?

Intre 3 si 4 ani, majoritatea copiilor vor putea sa tina o furculita si o lingura cu degetele, nu cu pumnii. In mod similar, prescolarii ar trebui, de asemenea, sa poata tine cu degetele un creion sau un marker gros. Un copil care nu face aceste lucruri ar putea intampina o intarziere in abilitatile motorii fine - uneori, un semn timpuriu al disgrafiei, un handicap de invatare care face dificila scrierea.

7. Copilul isi "ignora" prietenii cand il striga pe nume?

Acest lucru ar putea sugera un deficit de procesare auditiv sau vizual care impiedica capacitatea de a intelege si de a folosi informatiile pe care le aude sau le vede. Aceste deficite pot afecta vorbirea, memoria si stiind unde sunt obiectele in spatiu.

8. Poate urca/cobora scarile?

Sa poti tine un prescolar intr-un loc poate fi o sarcina dificila. Pana la varsta de 3 ani, ar trebui sa urce si sa coboare scarile cu usurinta, sa faca sarituri si sa inchida usile singur. Copiii care nu fac aceste lucruri, pot avea intarzieri masive.

9. Isi face scenarii de joaca cu prietenii?

Intre 3 si 4 ani, copilul dvs. ar trebui sa se joace cu alti copii si sa se orienteze spre jocul imaginativ. Daca nu face acest lucru, discutati cu medicul pediatru - ar putea avea o intarziere in aptitudinile sociale?

Ce competente ar trebui sa aiba copilul prescolar ?

Ne-am obisnuit sa asociem termenul "competenta" mai ales cu programele scolare care se doresc a fi repere utile in dezvoltarea personalitatii copiilor, pe planuri multiple. Iata care sunt cele mai comune lucruri pe care ar trebui sa le stapaneasca orice copil la 2, 3, 4, respectiv 5 ani.

Intelegerea dezvoltarii socio-emotionale la prescolari: intre abilitati si emotii

Prescolarii sunt la varsta cand incep sa isi descopera propriile emotii – “dezvoltarea socio-emotionala”.

Controlarea sentimentelor implusive este o provocare atat pentru parinti cat si pentru profesori, deoarece prescolarii sunt curiosi in mod natural cu privire la orice. Potrivit Education.com, acesti copii in varsta de trei ani au emotii puternice si tind sa le exprime fizic. In cazul prescolarilor, separarea de parinti poate fi dificila, conducand la stres emotional citeste in continuare aici.

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Desprecopii 2020
referinte: sciencedirect.com, Swiss Journal of Psychology psyweb.ch

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII