6 ani cu somn intrerupt: sau de ce cafeaua devine tot mai importanta cand devii parinte

6 ani cu somn intrerupt: sau de ce cafeaua devine tot mai importanta cand devii parinte

6 ani cu somn intrerupt: sau de ce cafeaua devine tot mai importanta cand devii parinte

Când primul copil intră in viata unei familii, somnul celor doi parinti intra intr-un con de umbră. Cine mai are timp de somn când sunt atat de multe griji? Colici, alăptare, nopți de plânsete, dinți care ies, febră, monstri, pipi, sete, burtici care dor, monștri pe sub pat...

Dar, să recunoastem că mama e cea care are de suferit cel mai mult. Iată de ce cafeaua devine o necesitate si de ce pâna 6 ani, somnul nu mai este ca cel de odinioară...iar cafeaua de calitate este necesară.

Si avem si date oficiale: cercetatorii au descoperit că durata somnului si odihna resimtită dupa somn este redusă până la șase ani de la naștere pentru ambii parinti!

- veti citi:
De ce mamele ajung zombie (mombie) după trei luni de la nasterea bebelușului
Tăticii dorm mai mult decât mămicile
Efectele somnului asupra părintilor cu un singur copil
6 greșeli ale mămicilor in ce priveste somnul lor
15 lucruri pe care prospetele mămici le invată in primele săptămani de la nașterea bebelușului

De ce mamele ajung zombie (mombie) după trei luni de la nasterea bebelușului

Când ne-am intrebat in acest articol de ce nimanui nu ii pasa cat de putin dorm mamicile ... nu ne asteptam ca in curand sa avem si date oficiale.

Nasterea unui copil are efecte drastice pe termen scurt asupra somnului proaspetelor mamici, in special in primele trei luni dupa nastere.

Un nou studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Warwick arata ca dupa nasterea primului copil si pana la 6 ani dupa nastere, timpul de somn al parintilor nu se recupereaza pe deplin, la nivelurile de inaintea sarcinii.

<< Mombie. Definitia? = O mama care este dincolo epuizare, dar nu poate parasi meseria. Pentru ca o meserie de suflet. Insa a naibii de grea si obositoare. Citeste detalii si vezi daca esti si tu o mombie aici.

In lucrarea "Efectele pe termen lung ale sarcinii si nasterii asupra duratei si satisfactiei somnului asupra proaspetilor parinti", o colaborare cu Institutul German pentru Cercetare Economica si Universitatea din California, USA _  a studiat somnul a 24.659 de parinti care au avut un copil intre anii 2008 si 2017.

Tăticii dorm mai mult decât mămicile

In acesti ani, parintii au raportat cum si cat au dormit, in interviuri anuale. In primele 3 luni dupa nastere, mamele au dormit in medie cu 1 ora mai putin decat inainte de sarcina, in timp ce tatii au dormit cu aproximativ 15 minute mai putin. (mersi, asta stiam deja)

Concluzia este ca "Femeile tind sa experimenteze mai multe intreruperi ale somnului decat barbatii dupa nasterea unui copil, care reflecta faptul ca mamele sunt mai des in rolul de ingrijitor primar." 

Cu toate acestea, atunci cand copiii au implinit varsta de 4-6 ani, durata somnului era inca cu aproximativ 20 de minute mai scurta la mame si cu 15 minute mai scurta la tati, comparativ cu durata somnului inainte de sarcina. Un timp similar a fost observat si pentru odihna resimtita dupa somn.

Efectele somnului asupra părintilor cu un singur copil

Efectele somnului au fost mai pronuntate la parintii cu un singur copil in comparatie cu parintii ce au avut deja experienta. In prima jumatate a anului dupa nastere, efectele somnului au fost, de asemenea, mai puternice la mamele care au alaptat comparativ cu mamele care si-au hranit bebelusii cu formula.

Veniturile mai mari ale gospodariilor si factorii psihosociali, cum ar fi un cuplu vs. parinti singuri, nu pareau sa aiba benefici asupra somnului.

Concluzia este ca: "In timp ce copiii sunt o sursa majora de bucurie pentru majoritatea parintilor, este posibil ca cererile si responsabilitatile asociate cu rolul de parinte sa conduca la un somn mai scurt si la o scadere a calitatii acestuia pana la 6 ani dupa nasterea primului copil" 

Incă o concluzie: avem nevoie de mai multă cafea :)

6 greșeli ale mămicilor in ce priveste somnul lor

A venit pe lume copilasul tau dar dupa cateva saptamani, esti asa de obosita incat te gandesti  cu nostalgie la noptile de somn dinainte de a deveni mamica - nu-i asa?. Ce de de facut? Cum ajungem la echilibrul de dinainte?

Secretul este sa dormi mai bine ... pentru ca somnul, pe care ni-l petrecem o treime din viata ne afecteaza major in tot ce facem.  Dar cum facem asta cu un bebelus? Iata 6 greseli pe care poate le faci - cand este vorba despre somnul tau, mamico.

15 lucruri pe care prospetele mămici le invată in primele săptămani de la nașterea bebelușului

Cand esti insarcinata vei fi asaltata de sfaturi ... insa ceea ce inveti LIVE din meseria de mama de bebelus este cu totul si totul altceva ...

Mai devreme sau mai tarziu, in timpul sarcinii mamicile incep sa colectioneze tot felul de informatii care le-ar putea fi de folos dupa nastere - cum sa alapteze mai usor, cum sa-l scape pe bebelus de colici, ce carucior este mai bun, ce sapun sa foloseasca si alte astfel de informatii utile care ar putea umple cu usurinta sute de pagini ale unor carti dedicate maternitatii. Iata 15 lucruri pe care prospetele mamici le invata in primele saptamani de la nasterea bebelusului 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

 Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII