Despre fericirea copilui tău: cand știi că ii dorești fericire insă greșești abordarea

Despre fericirea copilui tau: cand stii ca ii doresti fericire insa gresesti abordarea

Despre fericirea copilui tău: cand știi că ii dorești fericire insă greșești abordarea

"Daca ar fi sa-mi doresc un singur lucru in viata, acela ar fi ca ai mei copii sa creasca fericiti", spune Diana, mama a doua fete cu varsta de 6 si 2 ani. Diana nu este singura. Un studiu de cercetare realizat in 67 de tari a intervievat parinti din diferite culturi, credinte si niveluri de venituri despre ceea ce isi doreau cel mai mult pentru copiii lor.


Raspunsul numarul unu, la mare distanta de urmatoarele, a fost fericirea. Fiecare parinte doreste ca al sau copil sa fie fericit. Daca esti parinte, stii cat de adevarat este acest lucru. Dragostea neconditionata este interesata doar de fericire.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Fericirea este pe primul loc
Stim ce vrem pentru copiii nostri, dar cum o facem?
4 elemente cheie pentru fericirea copilului tau
Ce inseamnă un copil fericit?
Despre fericire, mai poți citi:

Fericirea are un inger

Dr. Robert Holden, un psiholog celebru britanic  - specialist in teoria fericirii are un curs foarte apreciat pentru parinti - numit  "Ingerul fericirii pentru copii". Ideea este ca un inger apare in viata ta si iti ofera o serie de dorinte pe care le poti face in numele copiilor tai. Fiecare dorinta este o alegere fortata.

De exemplu, "Imi doresc ca copilul meu sa aiba bogatie sau fericire". In ultimul curs, 100% dintre parinti au ales fericirea in detrimentul bogatiei; 95% au ales fericirea in detrimentul excelentei academice; 95% au ales fericirea inainte de faima; iar 90% au ales fericirea inaintea succesului.

Stim ce vrem pentru copiii noștri, dar cum o facem?

Ei bine, mai intai este important sa intelegi ca nu iti poti face copiii fericiti. Acestea fiind spuse, exista multe lucruri pe care le poti face pentru a-i incuraja sa fie fericiti. Distinctia dintre a face si a incuraja este una vitala. Parintii care cred ca isi pot face copiii fericiti sunt predispusi la alte greseli, precum incercarea din rasputeri de a fi un parinte bun, interventia prea mare in viata copilului, sa controleze prea mult si sa creada ca ei stiu mereu ce este mai bine pentru copiii lor.

In relatiile dintre adulti, atunci cand o persoana transforma in misiune proprie fericirea partenerului sau a prietenului, sfarseste, de obicei, dezamagit, implicat in sacrificii nesanatoase si intr-un rol (angajat cu norma intreaga) ca ajutor. In mod similar, daca crezi ca este treaba partenerului sau a prietenului sa te faca fericit, vei fi, de asemenea, dezamagit. Ceea ce este valabil pentru relatiile adult-adult este valabil si pentru relatiile parinte-copil. Adevarata fericire nu este ceva ce fabrici pentru altii; ea exista deja in ADN-ul lor spiritual. Ceea ce poti face este sa ii incurajezi pe ceilalti sa scoata fericirea la iveala.

Practic tot ceea ce facem ca parinti este motivat de dorinta de a ne vedea copiii fericiti. Vestea buna este ca poti face multe pentru a-i incuraja sa descopere fericirea adevarata pentru ei insisi. In fiecare zi, in fiecare moment, poti oferi incurajare esentiala prin prezenta ta iubitoare, prin propriul exemplu si prin sprijinul tau statornic. Pe masura ce iti incurajezi copiii sa fie fericiti, vei observa ca se intampla altceva, adica si tu devii mai fericit.

4 elemente cheie pentru fericirea copilului tău

Fericirea ta este un cadou

Debra avea 27 de ani si era insarcinata in sase luni cand a participat la unul dintre cursurile de fericire. Cand a fost randul Debrei sa spuna clasei de ce urma cursul, ea a spus: "Cred ca cea mai buna contributie pe care o pot aduce bunastarii copilului meu este ca eu sa invat cum sa fiu cu adevarat fericita".

Esti primul profesor al copilului tau. Ei vor invata lectii esentiale de la tine despre cum sa fii fericit si cum sa nu fii fericit. Primul tau instrument de predare este exemplul tau. Copiii invata cel mai bine prin exemplu; mult mai bine decat prin orice cuvant intelept pe care l-ai putea spune. Asadar, aminteste-ti cat de des posibil: "Fericirea mea este un dar pentru altii". Cand esti fericit in propria ta piele, te ajuta sa te relaxezi, sa te conectezi, sa fii intim si sa te oferi neconditionat. Fericirea ta te face te dorit pentru cei din jur. Scoate la iveala tot ce este mai bun in tine.

Bucura-te sa fii parinte

Cand oamenii ma intreaba cum e sa fiu parinte, le spun ca fiecare zi este epica, nu exista zile libere, necesita toate resursele posibile si este cel mai placut lucru pe care l-am facut vreodata. Parentingul este plin de provocari, iar una dintre cele mai mari provocari este sa nu pierzi din vedere bucuria de a fi parinte. Cand faci o intentie constienta din a te bucura ca esti parinte, te ajuta sa fii prezent, sa te angajezi pe deplin, sa fii cu adevarat recunoscator, sa vezi umorul in toate si sa fii rezilient in vremurile grele.

"Bucura-te de bebelusul tau, creste atat de repede!". Am auzit acest sfat de cel putin o mie de ori si m-am gandit ca am inteles ce imi spunea toata lumea, dar nu aveam nici o idee despre cat de repede trece timpul. Este adevarat ca unele zile se pot simti ca o saptamana, insa toate zilele se transforma rapid in saptamani, luni si ani. Adresarea unei intrebari precum "Cum ma pot bucura de a fi parinte astazi?" te poate ajuta sa faci parentingul mai creativ, mai plin de satisfactii si mai distractiv de-a lungul drumului, nu doar in retrospectiva. Intentia de a te bucura tu insuti are puteri magice. In engleza veche, cuvantul "bucura" inseamna "a aduce bucurie".

Ce poti invata de la copiii tai

Un autor care scrie o carte despre fericire m-a intervievat recent. In timpul conversatiei noastre, el m-a intrebat: "in general, cum ai invata un copil sa fie fericit?" Am inceput sa spun cateva cuvinte, dar mi-am dat seama imediat ca nu am un raspuns potrivit. A doua zi, dupa ce m-am gandit, i-am trimis prin e-mail raspunsul: "Nu l-as invata nimic, l-as lasa pe el sa ma invete pe mine". Unul dintre cele mai mari daruri pe care le putem oferi copiilor este increderea noastra de 100% ca ei vor sti cum sa fie fericiti. Fericirea este naturala pentru copii si cel mai bun lucru pe care il putem face este sa nu le stam in cale prea mult.

Copiii sunt profesori minunati. A fi parinte este o sansa ca noi sa crestem si sa devenim persoana pentru care ne-am nascut a fi. A fi parinte este, de asemenea, o sansa pentru noi sa ne amintim sa fim din nou tineri, nevinovati, jucausi si plini de mirare. Cele mai multe dimineti, sunt trezit de Bo, frumoasa mea fiica de 2 ani si 4 luni, care debordeaza intotdeauna de energie. "Tati, este zi!" spune ea. "Hai sa ne distram." Ce invitatie minunata. De multe ori soarele nu a rasarit inca bine, dar cum pot rezista? Ca si fiica mea, si eu invat prin exemplu - iar fiica mea este un minunat profesor de fericire pentru mine.

Exprimarea lui "Te iubesc"

Una dintre cele mai frecvente cauze ale nefericirii la adulti este o copilarie nefericita. Ceea ce face ca o copilarie sa fie nefericita poate varia enorm. Acestea fiind spuse, o poveste comuna pe care o aud in atelierele mele si la intalnirile unu la unu este de la adulti precum Judy, care spune: "Parintii mei au muncit din greu sa plateasca chiria, sa ne puna mancare pe masa si sa ne imbrace in mod corespunzator. Ei au avut grija de nevoile noastre fizice, dar nu si de nevoile noastre emotionale. " Judy nu vrea sa sune ca si cum ar fi nerecunoscatoare; ea recunoaste pur si simplu ca copiii mici sunt infometati dupa iubire.

Parentingul este despre dragoste in actiune. Ca parinte, stii in adancul tau ca tot ceea ce faci pentru copiii tai, faci pentru dragoste. Ca iti iubesti copiii este sigur. Asadar, o intrebare buna pe care ti-o poti adresa este: "Cum pot sa-mi iubesc copiii astazi?" Pune intrebarea altfel: "Cum pot sa-mi exprim dragostea pentru ca micutul sa se simta iubit?" Amintindu-ti sa spui "Te iubesc" este un inceput minunat si dupa aceea poti descoperi inca o mie de moduri de a spune "Te iubesc" fara a folosi cuvintele. Comunica-ti intotdeauna dragostea, atat cu, cat si fara cuvinte. De ce? Pentru ca dragostea este cea mai buna distractie pe care o poti avea cu oricine. si pentru ca, in analiza finala, a iubi inseamna a fi fericit.

Ce inseamnă un copil fericit?

Probabil ca fiecare parinte - din cei care chiar cauta informatii despre copii - isi doreste sa isi creasca copii fericiti. Dar, oare ce anume inseamna un copil fericit? 

Pentru multi parinti, fericirea uni copil inseamna lucruri diferite.

- Unii parinti sunt de parere ca fericirea este o emotie si de aceea isi doresc ca al lor copil sa experimenteze cat mai des astfel de emotii.

- Alti parinti sunt de parere ca fericirea este o stare de echilibru si isi de aceea isi doresc pentru copilul lor o stare de echilibru si de multumire.

- Pentru alti parinti, fericirea inseamna siguranta sau chiar moralitate si isi doresc un copil care sa aiba perspective petru un lc de munca bine platit in viiror, o casnicie buna ...sau pozitie.

- Altii vad fericirea ca fiind direct legata de statutul social si nivelul de bani citeste in continuare aici.

Despre fericire, mai poți citi:

Copilul fericit: lectiile despre sentimente pe care trebuie sa le stie parintii

7 trasaturi ale copiilor fericiti

Cum sa fii fericit cand totul merge prost

Natura ii face pe copii mai fericiti si mai destepti

Grupa de sange si fericirea

Parentingul pozitiv: ce este si de este mai bun decat parentingul traditional

Parentingul pozitiv este un concept modern de educatiea care plaseaza central copilul si il trateaza ca pe o personalitate unica. Expertii in educatia moderna a copilului sunt de parere ca aceasta abordare este pozitiva pentru dezvoltarea personalitatii sale. De fapt, acest gen de educatie deschide o poarta speciala de comunicare cu copilul, stimuland-i inteligenta, creativitatea si increderea in sine.

Succesul si popularitatea acestei noi abordari in educatie este de altfel strans legat cu cerintele societati actuale - care pune accent pe rezultate, independenta  si performanta in societate.

Este esential sa laudam si sa incurajam performantele reale copilului. Dar, multi parinti alimenteaza la maxim nevoia de aprecieri a copilului nerealizand ca de fapt afecteaza structura ego-ului copilului. In loc sa progreseze, acest copii devin dependenti de aprecieri si atentie.  - spune  Susan Carey, psiholog specializat in psihologia copilului - de la Universitatea Harvard, SUA -  citeste in continuare aici.

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, redactor Desprecopii.com  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII