Iată cum privirea copilului poate semnaliza autismul

Iata cum privirea copilului poate semnaliza autismul

Iată cum privirea copilului poate semnaliza autismul

Cand si cat timp bebelusul se uita la ochii celorlalti ofera cel mai important semnal comportamental cunoscut pana in prezent care indica daca un copil este susceptibil sa dezvolte autism, spun oamenii de stiinta.

Copiii care dezvolta autism sunt in cea mai mare parte predispusi sa faca o gramada de lucruri specifice in primele luni. Poate pentru ca genele care dau autism incep sa deraieze dezvoltarea tipica dupa aceea, astfel incat "ceea ce privesti moment de moment, zi de zi, secunda dupa secunda, este complet diferit de cum alti copii se uita, si experienta cumulativa este cea care te trimite in traiectoria autismului.

Cercetatorii au descoperit că acei copii care au dezvoltat autism au acordat mai multa atenție gurii si acordă o atentie sporita corpului de-a lungul anilor, pe când copiii fară autism au devenit mai putin interesati de aceasta. Si mai evident este faptul ca acei copii care au autism au privit mai mult la obiecte după primul an, in timp ce interesul copiilor fără autism față de obiecte este scăzut.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Autismul si privitul in ochi
Diagnosticul de autism la copii este in crestere
Cand se pune diagnosticul de autism?
Identificarea autismului inca din primele 6 luni de viata a copilului
Autismul la copil: semne, tulburari si comunicare - tot ce trebuie sa stie un parinte
Mesaje si grupuri de suport pentru parintii cu copil autist

Copiii care au fost diagnosticati cu autism la varsta de 3 ani au privit mai putin in ochii oamenilor cand erau bebelusi decat copiii care nu au dezvoltat autism

Intr-un studiu publicat in jurnalul Nature, cercetatorii care utilizeaza tehnologia de urmarire a ochilor au descoperit ca copiii care au fost gasiti cu autism la varsta de 3 ani au privit mai putin la ochii oamenilor cand erau in copilarie decat copiii care nu au dezvoltat autism. Dar, contrar asteptarilor cercetatorilor, diferenta nu a fost evidenta la nastere. A aparut in urmatoarele cateva luni, iar expertii in autism au spus ca aceasta ar putea sugera o fereastra in care progresul spre autism poate fi oprit sau incetinit.

Autismul si privitul in ochi

Studiul, publicat online in revista Nature, a constatat ca nou-nascutii care au dezvoltat ulterior autism au inceput sa petreaca mai putin timp uitandu-se la ochii oamenilor intre 2 si 6 luni si au acordat mai putina atentie ochilor, in timp ce cresteau. Pe de cealalta parte, bebelusii care nu au dezvoltat autism au privit din ce in ce mai mult ochii oamenilor pana la aproximativ 9 luni si apoi si-au pastrat atentia asupra ochilor destul de constant in copilarie.

Aceasta lucrare reprezinta un salt major inainte, a spus dr. Lonnie Zwaigenbaum, cercetator in pediatrie si autism la Universitatea din Alberta, care nu a fost implicat in studiu. "Documentarea ca exista o diferenta de dezvoltare intre 2 si 6 luni este o descoperire majora si importanta."

Autorii, Warren R. Jones si Ami Klin, atat din cadrul Centrului de Autism Marcus, cat si din Universitatea Emory, au descoperit ca copiii care au avut cel mai mare declin in privirea oamenilor in ochi au dezvoltat, in timp, cea mai severa forma de autism.

Copiii a caror fixare a ochiului cade cel mai repede sunt cei care mai tarziu sunt cei mai afectati din punct de vedere social si prezinta cele mai multe simptome, a spus dr. Jones, director de cercetare la centrul de autism. "Acestea sunt primele semne cunoscute ale dizabilitatii sociale si sunt asociate cu rezultatul si cu severitatea simptomelor. Scopul nostru final este sa transformam aceasta descoperire intr-un instrument de identificare timpurie a copiilor cu autism.

Diferentele de urmarire a ochilor nu sunt ceva ce parintii si pediatrii ar putea sa perceapa fara tehnologia si expertiza unei clinici de autism, a spus dr. Jones. "Nu vrem sa-i ingrijoram pe parinti ca daca un copil nu ii priveste mereu in ochi, este o problema", a spus el. "Nu este. Copiii se uita peste tot."

Terapiile pentru autism nu au fost inca dezvoltate pentru copiii mici, dar exista eforturi de adaptare a terapiei comportamentale intensive astfel incat sa poata fi utilizata la copii mici ca cei de 12 luni, a spus dr. Jones.

Diagnosticul de autism la copii este in crestere

Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, diagnosticul de autism a crescut de la un copil din 150 in 2002 la unul din 88 in 2008. Motivele sunt neclare, desi unii factori ar putea fi o mai buna constientizare a tulburarii si un numar tot mai mare de tati mai in varsta.

Dr. Jones si dr. Klin, care conduc centrul de autism, au studiat doua grupuri de copii. Un grup a prezentat un risc ridicat de autism, cu o probabilitate de 20 de ori mai mare de a dezvolta, deoarece copiii din acel grup aveau frati cu aceasta tulburare. Celalalt grup era cu risc scazut, fara rude cu autism. Cercetatorii au evaluat 110 copii, de la 2 luni pana la 2 ani, de 10 ori, in timp ce urmareau videoclipuri ale femeilor prietenoase care jucau rolul de ingrijitoare. Tehnologia de urmarire a ochilor a urmarit cand au privit bebelusii ochii, gurile si corpurile femeilor, precum si jucariile sau alte obiecte din jur. La varsta de 3 ani, copiii au fost evaluati pentru autism. in cele din urma, cercetatorii au folosit date de la 36 de baieti, dintre care 11 au dezvoltat autism. (Au exclus datele de la fete pentru ca doar doua au dezvoltat autism.)

Desi numarul de copii studiati a fost mic - cercetatorii studiaza acum mai multi copii - expertii care nu sunt implicati in studiu au declarat ca rezultatele au fost semnificative din cauza masuratorilor atente si repetate, care nu au fost doar instantanee, dar au aratat schimbari in timp.

"Este bine facut si foarte important", a spus dr. Geraldine Dawson, director al Centrului pentru Diagnosticul si Tratamentul Autismului de la Universitatea Duke. Ea a spus ca este de remarcat faptul ca "de vreme ce acesti copii arata normal; acest lucru ne ofera un indiciu asupra dezvoltarii creierului." Ea a spus ca o posibila explicatie a fost ca de la inceputul vietii, activitati precum privirea fetelor sunt in esenta reflexe "controlate de regiunile corticale inferioare ale creierului care sunt probabil intacte" la copiii cu autism. Dar, "pe masura ce se dezvolta creierul, bebelusii incep sa foloseasca aceste comportamente intr-un mod mai intentionat. Ei pot sa priveasca la ce vor sa se uite. Credem ca aceste regiuni corticale superioare sunt cele care nu functioneaza la fel" ca in cazul copiilor normali.

Dr. John N. Constantino, psihiatru si medic pediatru la Universitatea Washington din St. Louis, a declarat ca "copiii care dezvolta autism sunt in cea mai mare parte predispusi sa faca o gramada de lucruri in primele luni". Poate pentru ca genele care dau autism incep sa deraieze dezvoltarea tipica dupa aceea, astfel incat "ceea ce privesti moment de moment, zi de zi, secunda dupa secunda, este complet diferit de cum alti copii se uita, si experienta cumulativa este cea care te trimite in traiectoria autismului.

Cercetatorii au descoperit ca copiii care au dezvoltat autism au acordat mai multa atentie gurii si au acordat o atentie sporita corpului de-a lungul anilor, cand copiii tipici au devenit mai putin interesati de aceasta. Si mai evident este faptul ca copiii care au dezvoltat autism au privit mai mult la obiecte dupa primul an, in timp ce interesul copiilor tipici fata de obiecte a scazut.

"Masuram ce vad copiii, dar, mai important, masuram ceea ce nu vad", a spus dr. Jones.

Dr. Dawson a spus ca privirea oamenilor ii invata pe copii despre "expresii faciale, limbaj si gesturi. In cazul in care copilul care dezvolta autism acorda atentie obiectelor, el pierde intr-adevar acele oportunitati."

Cand se pune diagnosticul de autism?

Expertii au spus ca inainte de acest studiu, cercetarile au aratat ca semnele potentiale ale autismului - inclusiv diferentele de temperament, contactul vizual si scoaterea in evidenta a obiectelor - ar putea fi detectate tarziu in primul an de viata al copilului. Cele mai multe cazuri de autism la copii sunt diagnosticate la varste cuprinse intre 3 si 5 ani, desi Academia Americana de Pediatrie recomanda urmarirea copiilor la varste cuprinse intre 18 si 24 de luni.

Dar noul studiu sugereaza nevoia de a dezvolta terapii care incep chiar mai devreme. "Trenul a parasit de mult timp statia daca nu incepeti interventia pana la 18 luni", a spus dr. Constantino.

Dr. Jones a spus ca contactul vizual este "doar un singur canal foarte important".
El a continuat: "Cred ca vom vedea aceleasi lucruri daca masuram reciprocitatea sociala a copilului prin preferinte de atingere sau auditivitate, dar acestea sunt mai greu de masurat".

El si dr. Klin sustin utilizarea eventuala a urmaririi ochilor si a altor masuri in topurile de crestere a dezvoltarii sociale, similare cu diagramele de inaltime si greutate. Totusi, autorii si alti experti au avertizat ca rezultatele au necesitat confirmarea la mai multi copii.

Citeste mai multe informatii aici New autism early detection technique analyzes how children scan faces

Autismul este atat de complex si variat incat este putin probabil ca urmarirea ochilor sa identifice fiecare conditie din spectrul autismului, au spus dr. Zwaigenbaum si altii. Dar ei au spus ca studiul a ajutat la ilustrarea nevoii de terapii pentru a creste angajamentul social in randul copiilor foarte mici ", fie prin intensificarea experientei pentru ei, fie facand terapia placuta in alte moduri, a spus dr. Constantino.

"Este intr-adevar o oportunitate pentru a vedea daca am putea face unele interventii preventive", a spus dr. Sally Ozonoff, vicepresedinte pentru cercetare in psihiatrie si stiinte comportamentale la Institutul MIND de la Universitatea din California, Davis. "Poate ai putea sa previi ca micutul tau sa nu se indrepte spre acel declin, pentru a nu se transforma in autism."  Vezi infograficul cu toate simptomele autismului la copii aici.

Identificarea autismului inca din primele 6 luni de viata a copilului

Autismul poate fi detectat la bebelusi sub sase luni, potrivit unui nou studiu. Cercetatorii americani au analizat modul in care copiii (de la nou nascuti pana la cei de 3 ani) privesc chipurile din jurul lor. Iata cum se poate identifica autismul inca din primele 6 luni de viata a copilului.

Autismul la copil: semne, tulburari si comunicare - tot ce trebuie sa stie un parinte

Autismul a fost descris si diagnosticat pentru prima data in anul 1943, iar acestei boli i-au fost asociate trei caracteristici comune copiilor autisti. Specialistii sunt de parere ca interventia timpurie este critica pentru succesul tratamentului unui copil autist. De aceea, parintii copiilor de varste tot mai mici sunt atenti la eventualele semne de autism. Va sti insa pediatrul sa le recunoasca?

Informatiile arata ca rata prezentei autismului la copii este in crestere rapida, si fiecare dintre noi cunoaste deja cel putin un copil avand acest spectru de probleme.  Si intrucat ultimele noutati sugereaza ca interventia timpurie este critica pentru succesul tratamentului, parintii copiilor de varste tot mai mici sunt atenti la eventualele semne de autism.  Iata cateva informatii care ne fac sa intelegem ce este autismul si sfatul de la Desprecopii.com

Suportul cumunitatii Desprecopii pentru parinti cu copii cu autism

In cazul in care copilul nu manifesta astfel de simptome, dar dumneavoastra sunteti inca ingrijorata de perspectiva autismului, incercati sa va linistiti. Fiti atenta la aceste modele de comportament (si amintiti-va ca chiar cei mai sanatosi copii pot fi uneori timizi si lenti in reactii uneori), puneti intrebari pediatrului si comunitatii Desprecopii.com si incercati sa nu va lasati temerile sa stea in calea bucuriei de a va petrece timpul cu fiica sau fiul dumneavoastra! Este posibil ca totul sa fie in regula!

Pe Desprecopii veti gasi cele mai multe si documentate informatii despre autism precum si o baza solida de discutie si pareri. Pe forumul specializat AUTISM - veti gasi cel mai activ forum de suport al parintilor cu copii autisti din Romania. 

Mesaje si grupuri de suport pentru parintii cu copil autist:

De ce atatia copii cu autism in Romania?
Integrarea copiilor cu autism in gradinita normala
Sa vorbim despre autism
Autism la 7 ani?
Mi-e teama sa nu aiba autism
Autismul si oxigenarea hiperbara
ABA - cine mai are copii care fac terapia ?
Grup de suport pentru parinti cu copii autistic 

Forumul special despre Autism

Despre autism. Informatii si grupuri de suport ale parintilor cu copii afectati de autism. 

referinte:
Autism in toddlers
US National Library of Medicine National Institutes of Health

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Autism

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII