Experiența senzorială și importanța pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului

Experienta senzoriala si importanta pentru dezvoltarea sanatoasa a bebelusului

Experiența senzorială și importanța pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului

Bebelușul își folosește simțurile atât pentru a se familiariza cu mediul, cât și pentru a obține confort și fiecare copil face acest lucru în mod diferit.

Pe măsură ce bebelușii urmăresc și ascultă ceea ce se întâmplă în jurul lor, ei au o reacție reflexă de a participa cu o mai mare conștientizare la ceea ce văd, aud, ating, gustă și miros. Iată ce legătură minunată există între experiențele senzoriale pe care le are bebelușul și dezvoltarea sa sănătoasă.

veti citi:
Experiența senzorială și dezvoltarea bebelușului
Bebelușii recunosc sunetele auzite frecvent
Dornici sa atingă, să vadă și să fie o parte din lume
Etapele dezvoltarii senzoriale ale bebelușului
Activităti de stimulare senzoriala a bebelusului prin joaca: ghid pe luni

Experiența senzorială și dezvoltarea bebelușului

Inca din prima zi de viata, simturile ghideaza, stimuleaza si recompenseaza continuu actiunile bebelusului. Dezvoltarea senzorială a bebelusului stă la baza dezvoltarii sale cognitive.

Simturile sale si abilitatile motorii coopereaza. Niciuna dintre ele nu poate functiona fara cealalta. Privirea depinde de miscarea ochilor de la nastere si, foarte curand, va depinde si de miscarea capului si a corpului, pe masura ce copilul se intoarce sau se intinde pentru a vedea obiecte noi sau pentru a auzi un sunet nou.

Pe masura ce bebelusii urmaresc si asculta ceea ce se intampla in jurul lor, ei au o reactie reflexa de a participa cu o mai mare constientizare la ceea ce vad, aud, ating, gust si miros. Ei diferentiaza intre forme si sunete si invata ce sa astepte de la ele si ce trebuie sa obtina ei. Ei formeaza imagini intregi prin sintetizarea informatiilor senzoriale. in timp, spre sfarsitul primului lor an de viata sau la inceputul celui de-al doilea an, ei leaga aceste imagini de cuvinte, astfel incat pot incepe sa ceara ceea ce isi doresc. insa procesul de conectare a cuvintelor cu imaginile este mult mai lent decat dezvoltarea imaginilor. Copilul recunoaste mama cu mult inainte de a o putea striga.

Experientele senzoriale ne spun cine suntem si unde suntem. Acumularea imaginilor vazute, auzite, gustate, atinse si mirosite construiesc in mintea copilasului o imagine complexa a imprejurimilor sale. Chiar si un copil foarte mic investeste cu sens personal o noua experienta senzoriala. „Bunica!” a fost salutul sentuziast al unui copil in varsta de trei anisori, pe care nu l-am mai vizitat niciodata inainte, atunci cand, la varsta de saizeci de ani, i-am vizitat familia. Copilul a vazut ca sunt o doamna batrana, o „bunica.”

Lucrurile de care copilul s-a bucurat cel mai mult in primii ani de viata pot fi profund pretuite si pastrate in memoria sa de lunga durata. Unii adulti isi reconstituie experientele senzoriale timpurii prin muzica, pictura si literatura. Unii oameni isi continua sau isi dezvolta experientele senzoriale timpurii prin ocupatiile lor, prin artele interne si observari religioase. Unii ghideaza noile generatii de bebelusi si copii mici pe masura ce exploreaza confortul, deliciile si minunile lumii.

Bebelușii recunosc sunetele auzite frecvent

Copiii sanatosi vin in aceasta lume echipati pentru a se familiariza cu ea si pentru a descoperi cum sa o foloseasca in vederea indeplinirii propriilor nevoi. Pe cand se aflau inca in burtica mamei, ei au auzit sunete - in uter au patruns si sunete din lumea exterioara. Bebelusii recunosc sunetele auzite frecvent – inclusiv vocea mamei lor si muzica favorita a parintilor – si le prefera dupa nastere, asa cum mai tarziu prefera locurile, mirosurile, gusturile si texturile familiare. Copiii vin in lume pregatiti sa se bucure de ceea ce este nou, cat si de ceea ce le este familiar. Ei acorda o atentie mai deosebita stimulilor noi, in special celor ce provin din lumea umana. Un desen complex primeste din partea copilului o atentie mult mai concentrata, fata de o simpla culoare; sugarii acorda cea mai mare atentie unui desen – sau chiar unei aproximari schematice – a unei fete umane.

Bebelusul isi foloseste simturile atat pentru a se familiariza cu mediul, cat si pentru a obtine confort, si fiecare copil face acest lucru in mod diferit. Odata am vizitat un spital si, dupa o masa, am pus trei bebelusi inapoi in patutul lor. Unul s-a relaxat, sugandu-si degetul mare. Un altul lovea balonul ce era agatat de piciorul patului. Iar al treilea s-a concentrat asupra imaginilor de pe perete.

Sugarii si copiii mici difera foarte mult in interesul lor fata de diferite zone senzoriale, in intensitatea atentiei acordate stimulilor senzoriali si in sensibilitatea lor la sentimente de confort si disconfort, familiaritate si necunoscut, si la contextul emotional in care apar experientele senzoriale. Cu acest articol sper sa ajut parintii si ingrijitorii sa devina mai constienti de diferentele individuale cu privire la preferintele copiilor pentru experienta senzoriala.

Dornici sa atingă, să vadă și să fie o parte din lume

Iata amintirile unei mame despre raspunsurile senzoriale ale copilului ei: Sensibilitatea lui Carl a fost evidenta inca de la nastere, cand a inceput sa loveasca in timpul unei discutii dintre mine si medic. S-a nascut natural, fara anestezie, si a fost foarte atent, privind peste tot in jur si privind la el insusi in oglinda. A reactionat la schimbarile TV. La varsta de doua luni, cand i-am adus o paturica din piele de oaie, s-a bucurat si s-a plimbat cu ea prin jur, ca si cum dorea sa-si exacerbeze sentimentul oferit de daruirea paturicii. La varsta de trei luni, mi-a imitat salutul cu mana.

Unii copii mici sunt foarte interesati de lumea naturala. Nepotul meu in varsta de sapte luni ar fi in stare sa isi intinda mainile si bratele pentru a prinde o raza de soare, in timp ce sta pe iarba sub un copac. Sora lui mai mare, de aproape doi ani, ar alerga fericita cu bratele intinse pentru a prinde o briza. Un alt copil mic era fascinat de lunile de pe cer pe care credea ca le vede din interiorul casei ei. „Doua luni!” a insistat ea, in timp ce bunicul a tinut-o in brate la o fereastra, iar apoi s-a mutat cu ea la fereastra urmatoare. Ea nu putea accepta corectarea sa – ca prin ambele ferestre vazuse aceeasi luna. Cu alte cuvinte, in primii doi ani, perceptia unui stimul senzorial nu este diferita clar de contextul in care este observata.

Unii sugari si copii mici isi gasesc cea mai mare satisfactie in experienta senzoriala a lumii umane. La patru luni, Ellen a lovit din picioruse si a ras de emotie in timp ce bunica sa adorata s-a apropiat de ea. Jennifer, la aceeasi varsta, a aratat o incantare deosebita atunci cand a auzit pasii tatalui sau. Ca adulti, ambele femei continua sa isi manifeste afectiunea in mod intens si viguros.

Fiecare copil mic are preferinte definite pentru materialele de joc. Ingrijitorul lui Al de la cresa le-a spus parintilor sai sa ii dea jucarii potrivite varstei sale, precum blocurile. Al avea deja blocuri, insa le ignora; nu ii pasa deloc de ele. Lui ii placeau culorile, in creioane si in vopsele. Totusi, Kevin a iubit blocurile din primii sai ani de viata, iar mai tarziu si-a amintit cu placere toate lucrurile pe care le facea cu ele – drumuri, poduri, case, orase intregi. Blocurile au reprezentat inceputul interesului sau fata de lemn, invatand sa creeze mese si alte lucruri din lemn, iar acest interes al sau a persistat pana la maturitate. (Al nu si-a manifestat niciodata interesul de a face lucruri din lemn. El a devenit absorbit de muzica, apoi de carti.)

Etapele dezvoltarii senzoriale ale bebelușului

Iata care sunt etapele dezvoltarii senzoriale ale bebelusului - in repere de dezvoltare si activitati de stimulare a activitatii senzoriale ale bebelusului - cu ghid pe luni.

Activităti de stimulare senzoriala a bebelusului prin joaca: ghid pe luni

Activitati de joaca pentru bebelusul de 2 luni

Activitati de joaca pentru bebelusul de 3 luni

Activitati de joaca pentru bebelusul de 4 luni

Activitati de joaca pentru bebelusul de 5 luni

Activitati de joaca pentru bebelusul de 6 luni

Activitati de joaca pentru bebelusii de 7 luni

Bebelusul la 8 luni: activitati preferate si joaca

Bebelusul de 9 luni: jucarii si activitati de joaca si stimulare

Activitati de joaca pentru bebelusii de 10 luni

Activitati de joaca pentru bebelusii de 11 luni

Activitati de joaca pentru bebelusii de 12 luni

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Comunitatea mamicilor inteligente, grupuri de varsta, suport si ajutor. Forumuri recomandate

  Primele 365 de zile din viata de mama - 365 zile si nopti din viata de mama. Casa nou nascutilor DC. 

 Alaptarea - Cel mai bun cadou pentru bebelus. Probleme, experiente si povesti de succes din timpul acestui timp special.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII