Din FRICILE mămicilor de bebeluși: oare am suficient lapte sau îmi infometez bebelușul?

Din fricile mamicilor de bebelusi: oare am suficient lapte sau imi infometez bebelusul?

Din FRICILE mămicilor de bebeluși: oare am suficient lapte sau îmi infometez bebelușul?

Dragă mami, când iți alăptezi bebelusul, este dificil să știi cât de mult "consumă" bebelușul. Trebuie insă să nu te panichezi si să ai incredere că bebelusul (si sanii tăi) fac ceea ce este normal (si proiectat) să facă. Si aici ajungem la frica ce derivă din aceasta neclaritate - frica de a nu produce suficient de mult laptic pentru bebelusul infometat...si intrebarea obsesiva: oare am suficient lapte?

→ Iată ce trebuie să știi despre aceasta frică a mămicilor de bebeluși: cum știi dacă bebe mănanca suficient ți cat lapte trebuie să pape in primele săptămani.

 in acest articol veti citi mai multe despre:

Care sunt semnele ca bebelusul meu primeste suficient lapte matern?
Care sunt semnele ca bebelusul meu nu primeste suficient lapte matern?
Este posibil sa supra-alimentati un bebelus?
Cât lapte trebuie să mănance un bebeluș in prima lună de viată?
Cum ne spune bebelusul ca vrea sa pape prin gesturi și semne
Poziții de alăptare: Ghid Complet
Alaptarea - ghid complet
Alte frici de mămici de nou născuti

Care sunt semnele ca bebelușul primește suficient lapte matern?

Copilul alaptat primeste suficient lapte matern daca:

 Sanii se simt mai moi dupa alaptare (pentru ca bebelusul a golit o parte din laptele care ii facea fermi).
 Bebelusul pare relaxat si multumit dupa hranire.
 Bebelusul continua sa creasca in greutate dupa ce a recuperat greutatea pe care a pierdut-o initial dupa nastere. (Majoritatea copiilor pierd pana la 7% din greutatea de la nastere si apoi o recupereaza pana la varsta de aproximativ 2 saptamani.)
 Bebelusul uda cel putin sase scutece in 24 de ore. In primele zile, cand bebelusul primeste doar colostru bogat in substante nutritive, poate avea doar unul sau doua scutece ude pe zi.
 In prima luna, bebelusul are cel putin trei scaune pe zi, insa in timp, fiind alaptat exclusiv, pot trece si 4-6 zile fara vreun scaun. 

Care sunt semnele ca bebelusul nu primește suficient lapte matern?

Urmariti aceste semne daca sunteti ingrijorata de aportul de lapte al bebelusului:

 Bebelusul continua sa piarda in greutate. Daca copilul nu incepe sa castige in greutate dupa cinci zile de la nastere sau daca incepe sa piarda in greutate din nou in orice moment, discutati cu medicul pediatru.

 Bebelusul uda mai putin de sase scutece pe o perioada de 24 de ore dupa cele cinci zile de la nastere.

 Urina bebelusului este foarte intunecata, ca si culoarea sucului de mere. (Daca urina este palida sau limpede, inseamna ca primeste suficient lichid.)

 Bebelusul este destul de agitat sau letargic. El poate sa adoarma de indata ce il puneti la piept, dar apoi devine agitat cand opriti alaptarea.

 Bebelusul pare sa aiba gura sau ochii uscati.

 Bebelusul nu pare sa fie multumit, chiar daca sesiunea de alaptare este mereu lunga (mai mult de o ora).

 Sanii nu se simt mai moi dupa alaptare.

 Nu auziti bebelusul ca inghite. (Unii bebelusi sug foarte linistiti, deci este posibil sa nu il auziti mereu cum inghite, nu va faceti griji in aceasta privinta!)

Este posibil sa supra-alimentati un bebelus?

Da, daca hraniti bebelusul cu formula/sticluta, este usor sa ii dati prea mult lapte. Bebelusul alaptat se poate linisti adesea la san in timp ce primeste doar o cantitate minima de lapte sau bea suficient pentru a-si stinge setea, dar nu este la fel de usor si pentru un copil hranit cu sticluta. Daca bebelusul hranit cu sticluta vrea doar putin lapte, de obicei ajunge sa consume mult mai mult din cauza faptului ca laptele curge mai tare prin tetina unei sticle.

Cât lapte trebuie să mănance un bebeluș in prima lună de viată?

In prima luna de viata, stomacelul bebelusului este foarte mic. Iata cat de mic:

stomacel bebelus
- marimea stomacelului bebelusului la 1 zi, la 3 zile, la 1 saptamana si la 1 luna

Desigur, in prima luna de viata, bebelusul trebuie sa manance doar lapte. Cel mai sanatos lapte pentru bebelus este, fara nici o indoiala laptele matern. Laptele matern este  plin de calitati si anticopri care il pregatesc pentru ca a creste mare si sanatos. 

Laptele matern are combinatia perfecta de proteine, grăsimi, vitamine și carbohidrati. Nu exista un aliment mai sanatos pentru sanatatea bebelusului. Leucocitele sunt celule care se găsesc numai în laptele matern viu. Ele ajuta la lupta impotriva infectiilor. Asadar sunt anticorpii , celulele vii, enzimele și hormonii care fac ideal laptele matern . Acestea nu pot fi adăugate formulei de lapte oricat de mult ar incerca producatorii de lapte formula. Citeste detalii aici: Laptele matern: ce contine si de ce este un diamant de sanatate pentru bebelus

Cum ne spune bebelusul ca vrea sa pape prin gesturi și semne

Fiecare mama isi doreste sa fie sigura ca bebelusul ei este hranit si multumit. Din pacate, bebelusii nu ne pot spune in cuvinte daca sunt infometati, dar ofera indicii de foame. Multi parinti presupun ca plansul inseamna ca bebelusul lor este infometat, dar acesta este de fapt un semnal tarziu - si te va anunta cu siguranta ca nu este multumit! Iata cum comunica bebelusul ca ii este foame si vrea sa pape. Invata aceste semne esentiale ale bebelusului tau.

Daca simtiti ca bebelusul dvs. este subponderal si / sau nu mananca suficient, atunci va recomandam sa discutati cu medicul pediatru.

Poziții de alăptare: Ghid Complet

Alegerea pozitiei ideale pentru alaptarea bebelusului este subiectiva. Adevarul este ca NU exista o pozitie de alaptare recomandata - pentru ca fiecare mamica si bebelus isi hotarasc singuri rutina de alaptare si bineinteles, pozitia care le ofera rezultatele cele  mai bune.

Desigur, ca tanara mamica, veti fi asaltata cu sfaturi despre cea mai buna pozitie de alaptare (asta pentru ca orice mamica care a alaptat se considera specialist in alaptare :) - dar, desigur, urmeaza ca si tu mamico si bebelusul tau sa descoperiti toate secretele alaptarii. Succes!

Acum, iata o trecere in revista a celor mai cunoscute pozitii de alaptare. 

Alaptarea - ghid complet

Alaptarea bebelusului este cel mai natural si mai hranitor mod de a contribui la dezvoltarea sanatoasa a copilului tau. Toate studiile medicale demonstreaza ca alaptarea la san aduce copilului absolut toata hrana de care are nevoie, ii intareste sistemul imunitar si ii scade sansele de a contracta infectii. Laptele matern isi schimba compozitia in timp - adaptandu-si compozitia nutritionala, necesitatilor sugarului. In afara de avantajele sanatatii, alaptatul este un timp special menit adancirii relatiei dintre mama si copil. Astfel, timpul alaptatului reprezinta momente pretioase de tacere, plina de comunicare intensa si dragoste impartasita. Totul despre alaptare, cu detalii  - de la Desprecopii.com: 

Alte frici de mămici de nou născuti

Frica unei mamici de nou nascut: cand ii asculti ingrijorata toata noaptea respiratia

Prima din fricile unei mamici: Ingrijirea buricului bebelusului

Prima baita a bebelusului: sau una din fricile mamicilor incepatoare

Fricile mamicilor la prima iesire afara a nou-nascutului

Din fricile mamicilor incepatoare: oare voi mai avea corpul dinainte de sarcina?

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII