Etapele contractiilor din timpul travaliului (nasterii)

Etapele contractiilor din timpul travaliului (nasterii)

Etapele contractiilor din timpul travaliului (nasterii)

Spre deosebire de contracțiile  Braxton-Hicks, odată ce încep contracțiile de travaliu adevărate, acestea nu încetinesc sau nu se liniștesc prin măsuri simple cum ar fi băutul apei și odihna. În schimb, ele devin mai lungi, mai puternice și mai dese. In timpul primei etale a travaliului (travaliul precoce), contracțiile sunt încă oarecum ușoare. Strângerea pe care o vei simți durează de la 30 la 90 de secunde. In cadrul travaliului activ, contracțiile sunt mai intense decât cele pe care le vei întâlni în primele etape. În timpul acestor etape de travaliu, colul uterin se va deschide între 4 până la 10 cm.

Iată cum se poate gestiona durerea in timpul contracțiilor nașterii și cum se monitorizează contracțiile care anuntă inceperea nașterii.

 

- veti citi:
Etapele contracțiilor travaliului (nașterea propriu zisă)
Grafic de monitorizare a contracțiilor
Travaliul precoce
Travaliul activ și tranziția
Cum să scapi de dureri în timpul contracțiilor
Contracțiile care anuntă inceperea nașterii: cum se monitorizează

Etapele contracțiilor travaliului (nașterea propriu zisă)

Spre deosebire de contracțiile  Braxton-Hicks, odată ce încep contracțiile de travaliu adevărat (adica nasterea bebelusului), acestea nu încetinesc sau nu se liniștesc prin măsuri simple cum ar fi băutul apei și odihna. În schimb, ele devin mai lungi, mai puternice și mai dese. Ele lucrează la  dilatarea colului uterin.

Frecventa si intensitatea contractiilor sunt indicatori buni despre declansarea nasterii si pot anunta cand trebuie sa mergem de urgenta la spital

Cand incep contractiile, e bine sa le monitorizam. Notati momentul in care incepe prima contractie si cat dureaza aceasta, iar apoi marcati cand incepe urmatoarea. Mentineti aceste intervale timp de cel putin o ora pentru a vedea daca exista un tipar sau daca contractiile sunt mai dese. La inceput, poate fi dificil sa recunoasteti contractiile daca durerea este usoara, dar daca intrati cu adevarat in travaliu, acestea ar trebui sa devina mai evidente in timp. Contractiile din timpul travaliului sunt regulate si arata un model care devine progresiv mai puternic si mai apropiate una de alta, fiecare avand o durata de aproximativ 30-70 de secunde.

Poate doriti ca partenerul sa va cronometreze travaliul. In acest fel, va poate ajuta iar voi aveti o grija in minus.

Grafic de monitorizare a contracțiilor

Travaliul precoce

Contracțiile în acest stadiu sunt încă oarecum ușoare. Strângerea pe care o vei simți durează de la 30 la 90 de secunde.
Aceste contracții sunt organizate, venind la intervale regulate de timp. Ele pot începe la distanţe mari de timp, dar până când vă apropiați de sfârșitul travaliului, acestea ar trebui să se afle la doar cinci minute distanță.

În timpul travaliului, s-ar putea să observi și alte semne care te ajută să îţi dai seama că este adevărat. Pe masură ce cervixul începe să se deschidă, este posibil să observi dopul de gel, cunoscut si sub numele de spectacolul sângeros.
Apa ta se poate rupe fie ca o scurgere scurtă, fie ca o umezeala uriaşă de lichid din vaginul tău.

Travaliul activ și tranziția

Contracțiile care ajung până la tranziție sunt mai intense decât cele pe care le vei întâlni în primele etape.
În timpul acestor etape de travaliu, colul uterin se va deschide între 4 până la 10 cm.

Poţi simți fiecare contracție înfășurându-se în jurul corpului tău. Ele pot începe în spate și se deplasează în jurul torsului până la abdomen. Picioarele tale pot, de asemenea, să aibă crampe și durere.
Dacă bănuieşti că eşti în travaliu activ, trebuie să te adresezi medicului tău și să te gândeşti să te duci la spital. Contracțiile la travaliu activ durează, în general, între 45 și 60 de secunde, cu întrerupere între trei și cinci minute.
În tranziție, când cervixul se dilată de la 7 până la 10 centimetri, modelul se schimbă, caz în care contracțiile durează 60-90 de secunde, cu doar 30 de secunde până la 2 minute de pauză între. Contractiile pot apărea chiar daca corpul tau se pregăteşte să împingă.

Pe forumul de nasteri de la Desprecopii, femeile își împărtășesc experiențele cu privire la modul în care se simt contracțiile în travaliul activ. Vei observa că experiența este diferită pentru fiecare femeie și pentru fiecare sarcină.

Scăderea în greutate și grețurile sunt, de asemenea, plângeri comune care vin împreună cu contracțiile în travaliul activ.  Pe măsură ce eşti în tranziție, poți, de asemenea, să experimentezi: fierbinţeală, frisoane, vărsături, gaze.

Cum să scapi de dureri în timpul contracțiilor

Contracțiile sunt cele mai intense pe parcursul etapelor active de travaliu și de tranziție. Există o serie de lucruri pe care le poţi face pentru a face față durerii, atât cu cât și fără analgezice.
Este important să reții că modul în care alegi să naşti depinde de tine.

<<< puteti folosi aplicatia de sarcina Odiseea Sarcinii pentru a monitoriza contractiile.

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI
Te invitam sa descarci 
aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI

Metodele de gestionare a durerii fără analgezice includ:

-    timpul în duș sau în cadă
-    mersul sau schimbarea poziţiilor
-    meditaţia
-    hipnoza
-    ascultarea de muzică
-    folosirea masajului sau a contra-presiunii
-    angajarea în yoga blând
-    găsirea unor modalități de a-ţi distrage mintea de la durere (numărare, jocuri etc.)

Metodele de intervenție asupra durerii includ:

-    analgezice
-    anestezice (anestezia epidurala)

Anestezicele ca epidurala blocheaza complet durerea, împreună cu toţi stimulii si mişcările musculare.

Deși aceste medicamente sunt eficiente, fiecare are propriile riscuri și efecte secundare. Este o idee bună să te familiarizezi cu opțiunile de gestionare a durerii înainte de a intra în travaliu.
Poți lua în considerare scrierea unui plan de naștere care să te ajute la alegerea ta. Acest lucru va ajuta la informarea personalului medical despre intervențiile pe care eşti confortabilă să le explorezi atunci când te afli în tranșe de travaliu.

Când să te adresezi medicului

S-ar putea să îţi faci griji că îţi suni medicul  cu o alarmă falsă sau că contracțiile tale nu justifică încă o plimbare la spital.
Ori de câte ori te simți preocupată de ceva în timpul sarcinii, este o idee bună să informezi medicul despre ce se întâmplă.

Adresează-te medicului tău dacă contracțiile:
-    sunt frecvente, chiar dacă sunt nedureroase
-    nu te linișteşti cu bând apă, odihnindu-te sau schimbând pozițiile
-    se întâmplă înainte de săptămâna 37 de sarcină
-    sunt organizate, venind într-un model temporizat
-    sunt mai aproape de 5 minute distanță (mergi la spital)
-    sunt însoțite de durere, sângerare, senzație de fluide sau alte simptome secundare de travaliu
Dacă contracțiile sunt mai apropiate de cinci minute, mergi la spital.

Poate fi dificil să determini dacă contracțiile înseamnă că bebelușul tău este pe drum sau dacă uterul tău trece prin contractii false. Când ai îndoieli, este mai bine să fii în siguranță decât să îţi pară rău. Temporizează contracțiile și notează orice alte simptome pe care le întâmpini, astfel încât să le poţi raporta medicului tău.
Când vine vremea ca bebelușul să vină în lume, încearcă să îţi aminteşti că durerea intensă va fi temporară. O să-l ții pe micuțul tău în brațe în curând!

Contracțiile care anuntă inceperea nașterii: cum se monitorizează

Frecventa si intensitatea contractiilor sunt indicatori buni care va ajuta sa determinati cat de avansat este travaliul si sa stabiliti cand trebuie sa mergeti la spital; ruperea apei este un alt aspect important. La unul dintre examenele trimestrului al treilea, discutati cu medicul despre momentul in care trebuie sa mergeti in spital si urmati instructiunile date.

 Iata ce trebuie sa stii despre contractiile care anunta inceperea nasterii si cum se monitorizeaza. Puteti folosi ca idee graficul de mai jos pentru a va ajuta siaplicatia de sarcina Odiseea Sarcinii.

Despre pregatirea pentru maternitate - ce trebuie luat la spital, mai cititi

Bagajul pentru maternitate: liste de verificat
Pe ultima suta de metri inaintea nasterii, cum ne pregatim pentru acea zi

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau in primul an de viata - saptamana de saptamana

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Forumul despre nasteri

Pentru discutii si intrebari despre nastere, medici, spagi, clinici medicale private, nasterea la stat si alte experiente despre nastere - va asteptam pe forumul NASTEREA UNEI STELE.
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII