Impetigo la bebelusi: cauze si tratament - sfatul medicului

Impetigo la bebelusi: cauze si tratament - sfatul medicului

Impetigo la bebelusi: cauze si tratament - sfatul medicului

Impetigo este o infectie bacteriană a pielii extrem de contagioasă, care poate provoca bebelușului răni și blistere pe față, mâini, picioare și zona scutecului. Bebelusul poate avea mai multe sanse de a dezvolta impetigo atunci cand pielea sa este deja iritată de o alta problema, cum ar fi eczema.

→ Iata cum se tratează impetigo la bebeluși, ce il poate provoca și ce anume trebuie să ținem sub observație -  sfatul medicului.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Impetigo este o infectie contagioasă si poate fi foarte periculoasă pentru nou-născuti
Impetigo nu este de obicei grav dar...
Ce cauzeaza impetigo?
Cum se trateaza impetigo?
Tratarea impetigo la bebelusi
Prevenirea raspandirii impetigo-ului la bebelusi
Cine este afectat de impetigo?
Infectia cu impetigo poate fi prevenita?
Complicatiile provocate de impetigo

Impetigo este o infectie contagioasă si poate fi foarte periculoasă pentru nou-născuti

Impetigo este cauzat de bacteriile Staphylococcus sau Streptococcus. Este o infectie contagioasa si poate fi foarte periculoasa pentru nou-nascuti. Este important sa tineti copiii care au impetigo departe de bebelusi.

Impetigo nu este de obicei grav, dar uneori poate fi confundat cu alte afectiuni ale pielii

Apelati la medic daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti simptome de impetigo. Impetigo nu este de obicei grav, dar uneori poate fi confundat cu alte afectiuni ale pielii, cum ar fi celulita, dermatita de contact si muscaturi de insecte. Medicul dumneavoastra va putea sa excluda aceste posibilitati.

Ce cauzeaza impetigo?

Bebelusul pot avea mai multe sanse de a dezvolta impetigo atunci cand pielea sa este deja iritata de o alta problema, cum ar fi eczema, iedera otravitoare, muscaturi de insecte si taieturi sau zgarieturi. Zgariatul unei rani sau eruptii cutanate este o cauza comuna - de exemplu, iedera otravitoare se poate infecta si transforma in impetigo. De asemenea, se dezvolta mai des in medii calde si umede.

Cum se trateaza impetigo?

Impetigo este de obicei tratat cu o crema cu antibiotic. Daca nu aceasta nu are efect, medicul poate prescrie un antibiotic oral.

Majoritatea persoanelor cu impetigo nu mai sunt contagioase dupa 48 de ore de tratament sau odata ce ranile sunt uscate si vindecate.

Tratarea impetigo la bebelusi

Pielea bebelusului va avea, de asemenea, nevoie de un unguent antibiotic aplicat zilnic. Este la fel de important sa se mentina igiena de baza prin folosirea zilnica a apei calde si a detergentilor blanzi. Daca infectia este severa, medicul va prescrie un antibiotic lichid.

Cazurile usoare se pot elimina in 2-3 saptamani fara medicamente. Cu toate acestea, este mai bine sa medicati bebelusul, deoarece durata bolii se reduce la 7-10 zile si usureaza considerabil suferinta.

Foarte important, daca infectia este lasata netratata, aceasta poate duce la complicatii, cum ar fi o boala de piele mai grava numita celulita. Rar, in unele cazuri, s-ar putea dezvolta psoriazis, septicemie, scarlatina si chiar o afectiune renala cunoscuta sub numele de glomerulonefrita. Aceste complicatii sunt foarte rare.

impetigo bebelusi

Prevenirea raspandirii impetigo-ului la bebelusi

Precautiile care pot impiedica raspandirea acestei infectii cutanate bacteriene includ urmatoarele:

 Nu permiteti bebelusului sa zgarie ranile deoarece acesta va raspandi infectia in alte parti ale pielii.
 Blisterele sunt infectioase atata timp cat fluidul se scurge din ele. Minimizati contactul pielii cu lichidul si pielea infectata.
 Mainile bebelusului si ale parintilot ar trebui spalate frecvent cu apa calda si sapun.
 Acoperiti ranile cu un pansament si bandaj pentru a preveni raspandirea bacteriilor.
 Utilizati un sapun antibiotic pentru a spala bebelusul si stergeti prin tamponare toate blisterele, cu un servetel de hartie de unica folosinta.
 Schimbati si dezinfectati lenjeria de pat, prosoapele si hainele copilului zilnic.
 Spalati si dezinfectato jucariile cu care copilul se joaca.
 Minimizati contactul dintre copil si ceilalti copii din casa pentru a va asigura ca infectia nu este contractata de cei neafectati.

Pentru a minimiza riscul de raspandire a impetigo-ului, este de asemenea recomandabil sa:

 evitati atingerea ranilor
 spalati mainile in mod regulat
 nu impartasiti prosoape sau creme
 tineti copiii acasa pana ce afectiunea trece

Cine este afectat de impetigo?

Impetigo afecteaza in mod obisnuit copiii intre 2 si 6 ani. Acest lucru se datoreaza mediilor, cum ar fi scoli, gradinite si crese, unde infectia poate fi usor raspandita.

Impetigo poate afecta, de asemenea, adultii, mai ales atunci cand traiesc intr-un mediu limitat, cum ar fi cazarma armatei.

Impetigo non-bulo este cel mai frecvent tip de impetigo, reprezentand mai mult de 70% din cazuri.

Infectia cu impetigo poate fi prevenita?

Mentinerea pielii curata poate ajuta la prevenirea impetigo-ului. Copiii ar trebui sa-si spele bine mainile si sa faca dusuri/baite in mod regulat. Acordati o atentie speciala leziunilor cutanate (taieturi, zgarieturi, muscaturi etc.), zonelor cu eczeme si eruptii. Pastrati aceste zone curatate si acoperite.

Oricine din familia ta cu impetigo ar trebui sa-si pastreze unghiile taiate scurt si leziunile impetigo acoperite cu tifon steril si banda.

Pentru a preveni raspandirea impetigo-ului printre membrii familiei, asigurati-va ca toata lumea isi foloseste haine, creme, sapunuri si prosoape proprii. Separati lenjeria de pat, prosoapele si hainele de si spalati-le tot separat in apa fierbinte. Pastrati suprafetele bucatariei si intregii case, curate.

Complicatiile provocate de impetigo

Complicatiile tind sa fie rare. Cu toate acestea, uneori infectia se poate raspandi la ganglionii limfatici (limfadenita) sau la un strat mai profund de piele (celulita).

Bolile contagioase ale copilariei, ghid complet cu video

Din fericire, multe boli contagioase ale copilariei, odata contractate, duc la imunitate pe viata la copilul infectat. Sistemul imunitar al copiilor se afla in maturizare, iar ei adesea sunt in vecinatatea apropiata a altor copii, in crese si gradinite, in sali de clasa si in mijloacele de transport. Asta face ca transmiterea bolilor contagioase sa fie foarte usoara si rapida, explicand partial de ce aceste boli sunt asa frecvente la copii. Iata o trecere in revista a bolilor contagioase ale copilariei.

 La Medicul va Raspunde veti gasi sute de raspunsuri la intrebarile puse medicilor Desprecopii.com

Toate bolile copilului aici >>

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii
Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2021
realizat cu sfaturile Dr. M. van den Akker - medic dermatolog Haga, Olanda.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII