Eczema la bebeluși: cum arată, cauze și tratament - ghid și sfatul medicului dermatolog

Eczema la bebelusi: cum arata, cauze si tratament - ghid si sfatul medicului dermatolog

Eczema la bebeluși: cum arată, cauze și tratament - ghid și sfatul medicului dermatolog

Eczemele pot apărea ca niște pete rosii cu o crustă pe pielea bebelușului, adesea in primele luni de viață. Eczema este o afecțiune comună și tratabila. Mulți sugari scapă ușor de ele.

• Dar, nu esti sigură dacă erupția cutanată a bebelușului este eczemă? Iată in continuare răspunsuri la intrebarile cele mai frecvente despre eczema la bebeluși. Insă nu uita că medicul îți poate da cel mai sigur diagnostic.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cum arata eczema bebelusului?
Cauzele aparitiei eczemei
Eczema bebelusului dispare de la sine?
Ce poate inrautati eczema bebelusului?
Cum usuram senzatia de prurit cauzata de eczema?
Medicamente pentru eczema bebelusului
Cand sa apelati la medic?
Cum tratam eczema bebelusului cu ulei de nuca de cocos
7 sfaturi eficiente in lupta cu eczema la copil

Daca nu sunteti siguri ca bebelusul are eczema, urmatoarele intrebari si raspunsuri va pot ajuta sa intelegeti mai bine la ce trebuie sa fiti atenti:

Cum arata eczema bebelusului?

Eczema se prezinta ca pete rosii si uscate pe piele. Pielea este aproape intotdeauna dura si insotita de mancarime.

Bebelusii pot dezvolta eczeme pe aproape tot corpul. Cel mai adesea afecteaza obrajii si articulatiile bratelor si picioarelor.

Este usor sa confundati eczema bebelusului (numita si eczema infantila sau dermatita atopica) cu asa numita crusta de lapte. Dar exista unele diferente majore. Crusta de lapte este mult mai putin rosie si dispare in general pana la 8 luni si apare, de obicei, pe scalp, pe partea laterala a nasului, pe pleoape, sprancene si in spatele urechilor.

Cauzele aparitiei eczemei

Daca un parinte are eczema, un bebelus este mult mai probabil sa aiba si el la randul sau. Problemele de bariera a pielii, care permit umiditatea si germenii, ar putea fi, de asemenea, o cauza.

Eczema se dezvolta atunci cand organismul produce prea putine celule grase numite ceramide. Daca nu aveti suficiente, pielea va pierde apa si va deveni foarte uscata.

Eczema bebelusului dispare de la sine?

Adesea da. Cei mai multi copii scapa de ea inainte de a incepe scoala. Nu este obisnuit, dar unii copii vor avea eczeme si la varsta adulta. Pot trece chiar si ani fara simptome, dar acestia tind sa aiba pielea mai uscata.

Ce poate inrautati eczema bebelusului?

Fiecare bebelus este diferit. Dar exista anumiti factori declansatori comuni ce trebuie evitati, inclusiv:

Piele uscata

Pielea uscata provoaca mancarime. Umiditatea scazuta, in special in timpul iernii, cand locuintele sunt bine incalzite si aerul uscat, este o cauza.

Factorii iritanti

Ganditi-va la hainele de lana, poliester, parfumuri, sapunuri corporale si detergenti de rufe. Acesti factori pot declansa toate simptomele.

Stresul

Copiii cu eczeme pot reactiona la stres prin inrosirea fetei. Acest lucru poate duce la o piele iritata. Ca rezultat, simptomele eczemei se inrautatesc.

Caldura si transpiatia

Ambele pot face ca mancarimea eczemelor infantile sa fie mai puternica.

Alergenii

Nu este sigur, dar unii experti cred ca eliminarea laptelui de vaca, arahidele, ouale sau a anumitor fructe din alimentatia unui copil poate ajuta la controlul simptomelor eczemelor. Amintiti-va ca bebelusul dvs. poate fi expus la aceste alimente daca mama le consuma inainte de a-l alapta.

Tratamentul la domiciliu

Oferiti pielii micutului putina dragoste si grija, acesta este primul pas in tratarea eczemelor. Incercati:

Cremele hidratante

Crema cu ceramide este cea mai buna optiune. In caz contrar, un hidratant bun, o crema fara parfum sau un unguent, poate ajuta pielea bebelusului sa isi pastreze umiditatea naturala. Aplicati imediat dupa baie.

O baie calduta

Baia calduta hidrateaza si racoreste pielea. De asemenea, poate usura senzatia de prurit. Asigurati-va ca apa nu este prea fierbinte! Pastrati un timp de baita scurt - nu mai mult de 10 minute. Utilizati sapunuri si detergenti speciali pentru pielea bebelusului.

Curatati cu atentie

Utilizati sapun numai in cazul in care bebelusul este murdar, cum ar fi pe organele genitale, maini si picioare. Pur si simplu clatiti restul corpului cu apa calduta. De asemenea, uscati pielea bebelusului prin tamponare cu un prosop moale, nu prin frecare!

Imbracaminte confortabila

Pentru a evita iritarea provocata de imbracaminte, alegeti hainute usoare, lejere si confortabile, din bumbac.

Spalati mereu hainele noi

Spalati intotdeauna hainele noi inainte de a le pune pe copil. Folositi un detergent usor, fara parfumuri.

Cum usuram senzatia de prurit cauzata de eczema?

Incercati sa opriti bebelusul cand vedeti ca se scarpina si folositi manusele usoare daca este cazul. Zgarieturile inrautatesc iritatia si pot duce la o infectie. Aveti grija ca unghiile sale sa fie mereu scurte.

Medicamente pentru eczema bebelusului

Unele produse precum cremele si unguentele cu hidrocortizon, vizeaza mancarimea si inflamatiile. Verificati prospectul si nu le folositi prea mult, fiindca pot intari pielea din zona afectata. Exista, de asemenea, medicamente care necesita prescriptie medicala, daca alte tratamente nu functioneaza.

Cand sa apelati la medic?

Apelati la medic daca eczema bebelusului nu incepe sa se imbunatateasca in decurs de o saptamana de la inceperea tratamentului cu o crema cu hidrocortizon. Poate ca este timpul pentru un medicament pe baza de prescriptie medicala.

De asemenea, consultati medicul daca pe eczema apar coji galbene sau maro deschis, ori pustule cu puroi. Acesta ar putea fi semnul unei infectii bacteriene care necesita antibiotice.

In acelasi timp, mergeti la medic daca bebelusul a intrat in contact cu o persoana ce are negi, herpes sau herpes genital.

Cum tratam eczema bebelusului cu ulei de nuca de cocos

Eczema (numita si dermatita atopica) este o eruptie pe piele care apare de obicei inainte de varsta de 5 ani. La copii se manifesta pe obraji si pe scalp, dar se poate raspandi pe brate, picioare, piept sau alte parti ale corpului. Dupa primul an al copilului, este cel mai probabil sa apara in interiorul coatelor, spatele genunchilor, incheieturilor si gleznelor, dar poate aparea si in alta parte. Iata cum poate ajuta uleiul de cocos in tratarea eczemei copilului.

7 sfaturi eficiente in lupta cu eczema la copil

Cand copilul are eczema, aceste sfaturi te vor ajuta pentru a putea restabili cat mai repede echilibrul pielii sale. Iata tot ce trebuie sa stii despre hidratarea pielii sale, despre produsele care trebuiesc evitate si inca alte sfaturi despre cum se trateaza eczema la copil.

Despre eczema, mai citit

Alimentatia in sarcina, cheia protejarii bebelusului de eczeme
Iritatia produsa de scutece: dermatite, eczema, acnee
Dermatita atopica la copil 
Ce este dermatita atopica si cum tratam aceasta afectiune severa a pielii bebelusului?

Pentru intrebari medicale, va asteptam cu intrebari pe forumul Clinica Medicala Desprecopii.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
realizat cu sfaturile Dr. M. van den Akker - medic dermatolog Haga, Olanda

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII