Termometrul cu mercur si riscul intoxicarii cu mercur

Termometrul cu mercur si riscul intoxicarii cu mercur

Termometrul cu mercur si riscul intoxicarii cu mercur

Dupa ce odinioara au fost mijlocul de referinta pentru masurarea temperaturii, termometrele de sticla cu mercur sunt pe cale sa dispara: Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda scoaterea din uz a termometrelor cu mercur.

Iata ce se poate intampla daca se sparge temometrul cu mercur, si la ce riscuri ne putem expune familia: Termometrul cu mercur si riscul intoxicarii cu mercur.

]

Dupa ce odinioara au fost mijlocul de referinta pentru masurarea temperaturii, termometrele de sticla cu mercur sunt pe cale sa dispara: Academia Americana de Pediatrie (AAP) recomanda scoaterea din uz a termometrelor cu mercur în urma publicarii unei lucrariin revista "Pediatria", lucrare care mentiona pericolele expunerii la mercur.

Desi sunt în general sigure, termometrele cu mercur pot fi toxice în cazul în care termometrul se sparge, eliberind vapori de mercur in aer.  Termometrele digitale sunt la fel de eficiente si nu prezinta riscuri pentru sanatate.

Expunerea la mercur

Mercurul se gaseste (în natura), în trei forme: elementar, anorganic si organic. Toti suntem expusi la mici cantitati de mercur existente în aer, apa si alimente; dar în doze mari, mercurul poate avea efecte daunatoare asupra sistemului nervos central, rinichilor si plaminilor. La copii, efectele asupra sistemului nervos central pot induce greutati în procesul de învatare, precum si întârzerea dezvoltarii mentale.

În cazul în care ați intrat în contact cu mercur, fie pielea sau chiar ochii, spălaţi locul cu caldă timp de cel puţin 10-15 minute. De asemenea, este indicat să beți apa sărată (1 lingura de sare de bucătărie la 1 pahar cu apă) și să evacuați bolnavul și alte persoane din spațiu poluat cu mercur.

Ce trebuie facut in caz ca se sparge termometrul cu mercur:

1. aerisiti de urgenta incaperea

2. părăsiți încăperea, închideţi uşile și interziceţi accesul

3. luati mănuşi de cauciuc ori material plastic dacă încercați să strângeți mercurul - pentru suprafaţa dură - folosiți un carton ori o bucată de card pentru a colecta mercurul, dar pentru mărgele foarte mici - bandă adezivă, ori foi de hîrtie umede
Dacă spaţiul este denivelat, utilizați pipetă, bandă adezivă, pară de cauciuc, seringă

4. In cazul scurgerii pe covor – scoteți covorul cu atenție din camera - în final ştergeţi zona cu o cârpă umedă

5. Mercurul colectat se plasează într-un vas cu apă

6. Tratați suprafața poluată cu soluţie de săpun cu sodă alimentară (40 g săpun şi 50 g de sodă alimentară se dizolvă în 1 litru de apă fiartă răcită)

Cum putem reduce expunerea la mercur

 Puteti reduce expunerea copilului Dvs. la mercur în câteva moduri:

Inlocuiti termometrul cu mercur cu unul digital. Duceti termometrele cu mercur la un centru de colectare a deseurilor periculoase, în loc sa le aruncatii la gunoi. Mercurul din termometrele care nu sunt depozitate în mod adecuat poate, în final, sa contamineze aerul si apa.

AAP mai recomanda limitarea consumului de peste de catre, mai ales cel de ton sau peste-sabie, care contin nivele ridicate de mercur. Evitati consumarea acestor pesti si în cazul în care sunteti însarcinata sau alaptati.Citeste
Pestele si continutul sau de mercur

Producatorii de vaccinuri au început înlocuirea thimerosal-ului, un conservant cu continut de mercur, din toate vaccinurile. In przent, nici unul din vaccinurile obligatorii pentru imunizarea copiilor nu contine timerosal.

Editor: Andreea Milea

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 4 comentarii

  1. Dorina
    Dorina trimis la 23/6/2005

    Sunt de acord cu aceasta solutie. As avea si o intrebare pentru cei in masura sa-mi raspunda: fetita mea de 5 ani a spart din greseala (joaca) termometrul in gura iar doctorii mi-au spus ca mercurul din termometre nu este toxic, este adevarat ? Nu stiu daca a inghitit sau nu a inghitit mercur.

    Raspunde la acest comentariu
  2. ileana312003
    ileana312003trimis la 16/5/2003

    Foarte interesant.Eu am spart doua termometre.La unul nu s-a imprastiat mercurul, dar la celalalt de abia am reusit sa-l trag cu aspiratorul.Cu ce puteam sa-l strang?Si acum am in casa termometru cu mercur. In caz de accidente ce se poate face?

    Raspunde la acest comentariu
  3. mihail kutin
    mihail kutintrimis la 17/2/2003

    Da in societatea noastra in care sanatatea este pe ultimul loc toate acste articole sunt bine venite.

    Raspunde la acest comentariu
  4. Mirela
    Mirelatrimis la 7/1/2002

    Exista in Romania un centru de colectare a deseurilor periculoase?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII