7 lucruri importante atunci când copilul se plânge de dureri de cap

7 lucruri importante atunci când copilul se plânge de dureri de cap

Durerile de cap sunt comune în copilărie. De cele mai multe ori, acestea nu sunt motiv de îngrijorare și sunt cauzate de lipsa somnului, consum insuficient de lichide, o răceală sau stres. Migrenele pot avea loc și în copilărie, dar prin conștientizarea și evitarea factorilor declanșatori, ele nu provoacă de obicei probleme.

Care sunt cauzele durerilor de cap la copii?

Majoritatea copiilor au dureri de cap din cauza unei boli precum o răceală, a febrei, sinuzitei (inflamația sinusurilor) sau infecțiilor gâtului sau urechii.

Migrenele sunt o poveste diferită. Acestea sunt legate de modificările fizice și chimice din creier, precum și de factorii genetici.

Alți factori declanșatori ai durerilor de cap la copii includ stresul, anxietatea, depresia, o schimbare a tiparelor de somn, zgomote puternice sau anumite alimente. Prea multă activitate fizică sau prea mult soare pot provoca și o migrenă la unii copii. Fetele în schimb, pot avea dureri de cap din cauza modificărilor hormonale, în timpul menstruației.

Cauzele obișnuite ale durerilor de cap includ stresul emoțional, probleme de vedere sau de spate (legate de postura incorectă).

Cele mai multe dureri de cap sunt inofensive. Dacă însă se înrăutățesc de-a lungul timpului și sunt însoțite de anumite simptome, acestea pot fi un semn al unei probleme mai grave. Iată când trebuie să vă faceți griji și să apelați la medic:

1. Când durerea de cap este însoțită de febră și de înțepenirea gâtului (prezintă semne de iritație meningiană)

Copilul ar trebui să poată privi în sus la tavan, să-și atingă pieptul cu bărbia, să-și scuture capul înainte și înapoi, și să privească spre o sursă de lumina. Dacă nu poate face aceste lucruri, mergeți cu el la medic.

2. Când durerea este severă și persistentă, în ciuda tratamentului

Orice durere care nu scade, ba din contră, devine mai puternică, necesită asistență medicală.

3. Când o durere de cap este însoțită de vărsături frecvente sau persistente, mai ales în absența altor semne de boală, cum ar fi febră sau diaree

Poate fi doar un virus, iar copiii pot avea vărsături după o lovitură la cap, dar este recomandată o vizită la medic, deoarece vărsăturile pot fi un semn de tensiune intra-craniană (presiune asupra creierului).

4. Când o durere de cap este însoțită de somnolență sau probleme de mișcare/vorbire

Din nou, ar putea fi doar un virus - dar ar trebui să luați legătura cu medicul.

5. Când durerea de cap îl trezește din somn

Uneori, copiii se trezesc din alte motive și își dau seama că au o durere de cap. Dar dacă durerea în sine trezește copilul din somn, nu este o durere de cap medie și ar trebui să apelați la medic.

6. Când durerea de cap este mai gravă cât timp copilul stă întins

Această durere apare dimineața devreme și poate fi un semn de tensiune intra-craniană - adresați-vă medicului.

7. Când durerile de cap sunt frecvente sau interferează cu activitățile zilnice

Dacă copilul are minim două dureri de cap pe săptămână și acestea îl împiedică să își facă temele, să se joace sau să își continue activitățile obișnuite, adresați-vă medicului. Nu înseamnă neapărat că se întâmplă ceva grav, dar merită o vizită pentru a fi siguri și pentru a găsi modalități de a le gestiona și preveni.

Și copiii au migrene

Copiii au aceleași dureri de cap ca și adulții, dar simptomele lor pot fi diferite. De exemplu, migrena la copii poate dura mai puțin de patru ore, în timp ce la adulți, migrenele durează cel puțin patru ore.

Migrenele pot provoca: dureri de cap pulsatile ce se înrăutățesc în timpul efortului, greață, vărsături, durere abdominală și sensibilitate extremă la lumină și sunet.

Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente