Poate matematica să dea dureri de cap copiilor?

Poate matematica să dea dureri de cap copiilor?

Frica de matematică poate activa regiuni ale creierului legate de experiența durerii fizice, a constatat un studiu publicat în jurnalul PLOS ONE.

Cu cât este mai mare anxietatea unui copil față de matematică, cu atât crește activitatea în regiuni ale creierului asociată cu detectarea amenințărilor viscerale și, adesea, experiența durerii în sine, conform cercetătorilor Ian Lyons și Sian Beilock de la Universitatea din Chicago, SUA.

"Matematica poate fi dificilă, iar pentru cei cu niveluri ridicate de anxietate față de această materie, matematica este asociată cu tensiune, teamă și durere de cap", au spus autorii în lucrarea intitulată "When Math Hurts" (Când matematica doare).

De unde această legătură intensă între matematică și durerea de cap?

Cele mai multe circumstanțe care declanșează centrele de durere în creier sunt adânc înrădăcinate în strategiile de supraviețuire evolutivă. Dar matematica? Acesta este un fenomen cultural care, deși foarte util, nu este o chestiune de viață și de moarte.

Beilock și Lyons afirmă că indiferent de modul în care începe o aversiune fată de matematică - un profesor înfricoșător sau o mulțime de teme pentru acasă - chiar și ceva inofensiv cum este matematica, poate provoca reacții ce declanșează anxietate și durere de cap.

Anxietatea față de matematică acompaniată de dureri de cap este un lucru real și poate transforma această materie într-un coșmar pentru copii cât și pentru părinți.

Practică și distracție - cum ajutăm copilul?

Copiii nu se împart în categorii de genul BUN sau RĂU la matematică, nu funcționează așa. Sigur, unii au un talent special pentru matematică, dar majoritatea au nevoie să practice pentru a fi buni la matematică, la fel cum trebuie să practicăm și noi dacă vrem să ne descurcăm bine într-un anumit domeniu.

Nu lăsați copilul să renunțe după prima încercare, explicați-i că doar practicând va reuși.

Folosiți-vă de puzzle-uri sau jocuri de matematică pentru a relaxa copilul și a-l ajuta să învețe într-un mod plăcut, fără stres. Redarea jocurilor de matematică împreună cu copilul, încurajează abilitățile de a înțelege aceste concepte. Iar prezentarea matematicii în formă de jocuri, o face mult mai distractivă.

Fiți pozitivi

Nu vă concentrați numai pe greșelile copilului și nu țintiți spre perfecțiune. În schimb, concentrați-vă asupra logicii. Fiți mai interesați de modul în care a găsit răspunsul, decât că acesta să fie corect.

Lăudați-l că învață și pentru efortul depus, pentru că nu renunță, pentru că încearcă o nouă strategie și pentru interesul afișat. Acestea sunt trăsături valoroase demne de laudă.

Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente