Alaptarea se schimba pe masura ce bebelusul creste: iata ce modificari esentiale vor apare

Alaptarea se schimba pe masura ce bebelusul creste: iata ce modificari esentiale vor apare

Alaptarea se schimba pe masura ce bebelusul creste: iata ce modificari esentiale vor apare

In primele luni, tu si bebelușul tău ati cooperat și v-ati dat seama cum functionează procesul alăptarii. Deci ati făcut o treabă minunată in echipă.

Insă, pe masură ce bebe creste, alăptarea evoluează si apar o serie de schimbări pe care le vom trece in revistă in acest articol ce contine sfaturile multor specialisti in lactatie. 

in acest articol veti citi mai multe despre:

Vei petrece mai putin timp alaptand
Te vei ingrijora mai putin cu privire la cat de mult lapte suge copilul
Nu este vorba numai despre lapte
Copilul ar putea deveni mai usor de distras de la alaptare
Ai putea fi muscata
Alimentele solide vor intra treptat in dieta sa
Alte tipuri de lapte intra in dieta copilului
Nu exista un lucru ca alaptare “extinsa”
Alăptarea bebelusului traită prin etapele de emotii si intrebări ale unei mame

Vei petrece mai putin timp alăptând

Avem o veste buna in cazul in care simti ca tot ce ai facut in perioada de nou-nascut a copilului tau a fost sa il hranesti: Odata ce bebelusul se obisnuieste cu alaptarea, probabil va deveni mai bun la aceasta, ceea ce inseamna mai rapid. „Hranirea unui nou-nascut poate dura 20-40 de minute, insa pana ajunge la varsta de trei luni, se reduce, adesea, din durata timpului de hranire" spune Nancy Mohrbacher, IBCLC, FILCA si autor al Breastfeeding Answers Made Simple: A Guide for Helping Mothers.

Durata alaptarii s-ar putea reduce la 10-20 de minute, in functie de copil. Exista mari sanse ca bebelusul sa trebuiasca alaptat in continuare la fiecare doua, trei ore, dar alaptarea va fi mai eficienta, astfel incat voi doi veti putea trece mai repede la urmatoarea activitate.

Te vei ingrijora mai putin cu privire la cât de mult lapte suge copilul

La inceput, probabil că erai intotdeauna speriată ca bebelusul ar putea sa nu sugă suficient lapte si, in secret, iti doreai sa ai indicii care sa masoare aportul de lapte primit de copil, intocmai cum fac mamele ce isi hranesc copilasii cu formula. Insa lucrul minunat despre alaptare este ca bebelusul stie cand ii este foame, ca te va anunta si ca se va opri din mancat atunci cand este satul.

Bebelusul tau semnaleaza corpului tau sa produca cantitatea potrivita de lapte care sa contina cantitatea potrivita de nutrienti, vitamine si anticorpi pentru varsta copilului. Atat timp cat bebelusul este sanatos si ia corespunzator in greutate, el primeste suficient de mult lapte. Exceptand cazul in care pompezi laptele, nu trebuie sa masori deloc cantitatea pe care o consuma micutul.

Daca pompezi in timpul zilei in timp ce esti la serviciu, nu te ingrijora daca observi scazand cantitatea pe care o pompezi, aceasta mai ales dupa ce copilul incepe sa manance si alimente solide. Este normal. Odata ce incep cu alimente solide, au nevoie de mai putin lapte.

Nu este vorba numai despre lapte

Bebelusii nu se alapteaza numai pentru hrana; ei se bucura, se asemenea, de confort si de apropiere de mama din aceasta. Iar acest lucru poate deveni din ce in ce mai evident pe masura ce copilul creste mai mare si este expus la o multime de emotii si experiente noi.

Alaptarea poate opri o criza de plans (tantrum), poate linisti un copil care tocmai a cazut sau va poate oferi un timp special al relatiei dintre voi doi inainte de a pleca la serviciu dimineata. „Alaptarea este un instrument universal al maternitatii,” spune Mohrbacher. Desigur, daca programezi hranirea bebelusului, ai putea sa ii oferi doar hrana, insa expertii nostri spun ca hranirea la cerere poate avea mari beneficii emotionale.

Copilul ar putea deveni mai usor de distras de la alăptare

In jur de sase pana la zece luni, copilul se va hrani, iar apoi va ridica de-odata capul in sus si se va uita dupa un avion ce-i trece pe deasupra capului. Il vei pune din nou in pozitia de alaptat, iar apoi, doua minute mai tarziu, se va intinde din nou pentru a-si privi fratele sau sora mai mare alergand cu o minge.

Copilul se va misca in bratele tale mult mai mult si vei descoperi ca este mult mai interesat de explorarea lumii din jurul sau, decat sa se concentreze pe hranire atunci cand tu vrei sa il alaptezi. Pentru a limita distragerile si hranirea cu pauze, cel ai bine e sa gasesti un loc linistit pentru hranire.

Ai putea fi muscată

Ei bine, va veni si momentul asta - cand bebe o sa muste din sani. Nu orice copil musca” spune Mohrbacher. „Cei care musca o fac pentru ca, de obicei, gingiile lor devin dureroase din cauza danturii, iar muscatul ii face sa se simta mai bine.” Ea recomanda sa ii dai copilului tau un prosop rece sau o jucarie pentru dentitie inainte de hranire, pentru ca micutul sa-si elimine din sistem orice chin.

Daca bebelusul reuseste sa te muste o data, opreste imediat hranirea, astfel incat el sa stie ca acest comportament nu poate continua. in cele din urma, va primi mesajul. Citeste mai multe sfaturi aici Ce putem face pentru a-l convinge pe bebelus ca nu e ceva placut sa o muste pe mami,

Alimentele solide vor intra treptat in alimentatia sa

La aproximativ 5-6 luni, incepe diversificarea bebelusului. Procesul va fi treptat – vei introduce cate un aliment pe rand, iar copilului ii va lua ceva timp sa se obisnuiasca sa manance si sa incerce arome noi. in timp, laptele matern va ceda locul sau din fata in favoarea alimentelor solide, insa, la inceput, inca reprezinta cea mai important parte a dietei bebelusului.

O alegere buna este ca mai intai sa alaptezi copilul si abia apoi sa ii oferi alimente solide, pentru ca sa primeasca suficient lapte si sa foloseasca alimentele solide ca practica...pentru a cunoaste alimente noi.

Alte tipuri de lapte intră in alimentatia copilului

In jurul vârstei de un an este momentul in care parintii incep sa introduca alte tipuri de lapte, precum laptele de vaca sau soia, in dieta copilului. Probabil ca s-ar putea sa trebuiasca sa obisnuiesti copilul sa bea dintr-o cana sau noul lapte introdus cu aroma laptelui cu care este deja obisnuit, intocmai ca si cu alimentele solide, acesta, probabil, va fi un proces treptat. si nu inseamna ca acesta este sfarsitul relatiei de alaptare.

Nu există un lucru ca alăptare “extinsă”

Academia Americana de Pediatrie recomanda alaptarea exclusiva pana la varsta de sase luni, iar apoi continuarea alaptarii pana la cel putin un an, si multi parinti inteleg gresit ca trebuie sa se opreasca din alaptat pana la prima aniversare a copilului.

Beneficiile alaptarii nu se opresc ca prin minune la varsta de un an. Numai tu esti judecatorul corect al timpului potrivit pentru a continua alaptarea. Daca tu si copilul tau inca va bucurati de aceasta oportunitate, mergeti inainte. Daca esti de parere ca trebuie cu adevarat sa te opresti – indiferent de varsta copilului – atunci aceasta este alegerea potrivita pentru tine.

Oamenii ar putea crede că esti nebună – NU ESTI!

In afara de imaginea de pe coperta revistei Time - in care o mama isi alapteaza copilul de 7 ani, nu vezi foarte des mame de copii mai mari sau de sugari alaptandu-i in public.  Si nu este din cauza ca nimeni nu o face sau pentru ca mamele incearca sa ascunda ceva.

Doar ca este usor sa ii spui unui copilas mai mare sa astepte pana ajungeti acasa si pentru ca acesta oricum nu este alaptat la fel de des ca un nou-nascut, alaptarea sa ar putea avea loc numai dimineata sau seara, cand nu este nimeni in jur. Asadar, cand le spui oamenilor ca inca iti alaptezi copilul – fie ca are noua luni sau patru ani – unii ar putea fi socati. Dar crede-ne ca exista o multime de mame ca tine care inca isi alăpteaza copiii. 

Alăptarea bebelusului traită prin etapele de emotii si intrebări ale unei mame

De la primele nopti cand nou-nascutul incearca sa suga de la sanii plini de laptele ce vine cu furie... pana la zilele cand parca se vede luminita de la capatul tunelului de alaptare, la puseele de crestere care il tin pe bebe atasat de sanul tau - pana la noptile in care nu mai vrea sa doarma, la alaptarea in timpul diversificarii, a dintilor, a puilui de peste 12 luni care inca mai suge si vrea sa pape in parc... si pana la momentul final al intarcarii, alaptarea unui copil are etape pline de fericire, oboseala, disperare, dragoste, emotie, tristete...Iata - cu sinceritate - o trecere in cuvinte si emotii ale etapelor alaptarii unui bebelus.

Alaptarea, etapele alaptarii si nevoile bebelusului

Furia laptelui sau cand laptele vine cu nerabdare: ce e de facut
Despre stresul primelor zile de alaptare
Alaptarea in timpul puseelor de crestere ale bebelusului
Secretul reusitei alaptatului
Pozitii de alaptare Ghid Complet
Primele zile de alaptare in fapte concrete
Ghid complet al primelor zile de alaptare 
Alaptarea bebelusului: de la nastere la 3 luni
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare 

Ghid de alaptare

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam toate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput.

Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: 
ALAPTAREA BEBELUSULUI

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © 2019

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII