Copilul hărțuit la școală se plânge de dureri de cap?

Copilul hartuit la scoala se plange de dureri de cap?

Hărțuirea sau agresiunea la școală este o problemă serioasă a tineretului de astăzi, și o situație tot mai frecvent întâlnită în școli și locuri publice. Intimidarea poate avea consecințe negative pe termen scurt și lung atât asupra victimei, cât și asupra celui care hărțuie.

Indiferent dacă este vorba de hărțuire virtuală, la școală, violență fizică sau psihică, mulți copii trăiesc cu frică.

Da, chiar și hărțuirea virtuală este un tip de agresiune. Este un fenomen din ce în ce mai prezent și care, scăpat de sub control, poate avea consecințe extrem de grave asupra integrității emoționale a copiilor. De cele mai multe ori, agresiunea virtuală poate fi ușor identificată pe rețelele sociale: în statusuri, comentarii răutăcioase sau în fotografii personale postate cu scopul de a face pe cineva să se simtă prost.

Copiii sunt, în general, reticenți în a povesti părinților astfel de episoade, în care se simt afectați emoțional de ceea ce se întâmplă în lumea virtuală, lucru ce face și mai dificil de identificat cauzele și formele de agresiune.

Ar putea fi durerile de cap ale copilului un semn de agresiune?

Copiii hărțuiți sunt de două ori mai susceptibili de a avea dureri de cap, amețeli și probleme de piele.

Pe lângă numeroase alte probleme psihice și fizice, agresiunea în școală provoacă dureri de cap. Aceasta este concluzia unui grup de psihologi de la Universitatea din Padova, Italia, care și-a publicat concluziile în ultimul număr al revistei Headache (Durerea de cap). Ei au analizat 20 de studii publicate despre agresiune, care au inclus 173.775 de copii și au constatat că 14 dintre aceste studii (din țări diferite) au evidențiat prezența cefaleei. În timp ce 19% dintre copiii care nu au fost agresați au suferit dureri de cap, 33% din cei agresați au acuzat dureri de cap.

Este bine cunoscut faptul că stresul psihologic provoacă simptome fizice

Durerea socială este un termen pe care psihologii îl folosesc pentru a descrie efectul respingerii sau pierderii. Studiile au arătat că durerile fizice și sociale împărtășesc multe mecanisme fiziologice în creier. Autorii speculează, de asemenea, că lipsa abilităților de a gestiona situația, stima de sine scăzută sau lipsa de asertivitate, pot duce la probleme psihologice și fizice. Ei, de asemenea, invită pediatrii, asistentele școlare, profesorii și părinții, să devină mai conștienți de simptomele fizice, cum ar fi durerea de cap, ca o manifestare a agresiunii.

Majoritatea copiilor care sunt hărțuiți nu spun nimănui, în special băieții. De aceea, este foarte important să acordați atenție schimbărilor de comportament și emoțiilor copilului.

Efectele pe termen lung ale agresiunii asupra unui copil pot include probleme legate de stimă de sine și de anxietate. Deci, interveniți cât mai devreme dacă bănuiți o astfel de situație.

Semne că un copil este hărțuit:

• dureri de cap și de stomac (solicitări frecvente de a rămâne acasă)
• izbucniri de furie
• tăieturi și vânătăi inexplicabile, îmbrăcăminte ruptă și murdară
• oboseală (adesea legată de tulburări de somn)
• pierderea poftei de mâncare
• plâns inexplicabil
• refuzul de a merge singur la școală sau în oraș cu prietenii
• evitarea studenților clasificați odată ca "prieteni"
• furtul de bani
• întârzierea la școală (pentru a evita întâlnirile cu elevii din afara școlii)
• o introvertire bruscă
• exprimarea îndoielii de sine
• greutate în exprimarea afecțiunii fizice

Nu încerca să iei locul copilului pentru a rezolva problema!

Uneori implicarea directă, cum ar fi discuția cu părinții copiilor care îl necăjesc pe copilul tău, poate fi productivă și poate duce la rezultate pozitive. De cele mai multe ori acest lucru rămâne însă un ideal, pentru că cearta dintre copii se prelungește adesea în disputele dintre adulți, fiecare având tendința (firească, de altfel) de a-și apăra propriul copil. Înainte de a discuta față în față cu alți părinți, este recomandat să iei mai degrabă legătura cu conducerea școlii și cu profesorii care se ocupă de copilul tău.

Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente