Ce pot insemna durerile de cap ale copiilor?

Ce pot insemna durerile de cap ale copiilor?

Durerile de cap sunt destul de frecvente la copii. În mod particular, conform American Family Physician, băieții au des dureri de cap înainte de pubertate, iar fetele după pubertate (din cauza modificărilor hormonale). De asemenea, în adolescență, fetele au dureri de cap mai frecvent decât băieții.(i)

Tipuri de dureri de cap la copii

Există două categorii majore de dureri de cap la copii:

Durerea de cap primară: durerile de cap care nu sunt cauzate de o problemă medicală de bază, inclusiv migrena, cefaleea.

Durerea de cap secundară: dureri de cap care apar ca efect secundar al unei alte afecțiuni, cum ar fi o boală virală, sinuzită, otită sau infecție oculară, meningită, leziuni ale capului, tumori cerebrale, stres, anxietate, depresie sau ca efect secundar al unor medicamente.

Cum diferă durerile de cap în rândul copiilor (de la un copil la altul)

Mulți copii au dureri de cap fără alte simptome, în timp ce alți copii au în același timp și migrenă cu aură.

Durerile de cap la copii, particularități:

• Durerile de cap pot fi mai scurte, durează doar o oră sau două. Frecvent, durata lor este sub douăsprezece ore.
• Episoadele nu apar atât de des. De exemplu, acestea pot avea loc doar o dată pe lună sau la fiecare câteva luni.
• Durerile de cap pot să dispară după o perioadă de câteva luni până la ani.
• Durerea tinde să fie frecvent bi-frontală (pe frunte). Pe măsură ce copiii cresc, durerea tinde să fie unilaterală.

Atenție: copiii nu pot raporta simptomele asociate în mod normal cu un episod de migrenă, cum ar fi sensibilitatea la lumină sau sunet (aceste simptome pot fi deduse din comportamentul lor).

Teama de medic

Părinții nu trebuie să uite de teama copilului de a merge la medic. Copilul cu teamă de medic, deși conștient de durerile sale de cap, poate evita să spună părinților (să se plângă). Este recomandat să explicați copilului la ce să se aștepte de la medic în cazul în care hotărâți să îi faceți o vizită.

De asemenea, este important să nu îl mințiți. Explicați copilului fiecare etapă: “După ce întrăm în camera de examinare, medicul îți va adresa câteva întrebări apoi îți va asculta bătăile inimii cu un instrument numit stetoscop ... ".

Păstrați un jurnal

Cel mai bun mod de a ține evidența durerilor de cap ale copilului este să notați totul într-un jurnal. Scrieți sau rugați copilul să deseneze cum se simte.

La ce trebuie să fiți atenți:

• senzație de oboseală
• căscatul frecvent
• poftă de anumite alimente
• greață și amețeală
• dorința de a sta singur

Rezolvarea pieselor de puzzle în determinarea unui diagnostic corect

O provocare a părinților și a medicilor este a afla cum se simt copiii când îi doare capul, ce anume îi doare și cum este durerea. Dacă îi adresați întrebări directe, cum ar fi "Te deranjează lumina sau sunetele?", probabil nu va reuși să înțeleagă întrebarea.

Uneori reformularea întrebării sau urmărirea comportamentului poate ajuta la înțelegerea mai bună a simptomelor. De exemplu, un copil care are sensibilitate la lumină nu va dori să se joace afară sau va evita joaca în fața unei ferestre luminate, ori privitul la televizor.

Greața este un alt simptom dificil de identificat la un copil. Dacă îl întrebați "Îți este greață?", există șanse mari să nu vă înțeleagă întrebarea. Chiar dacă spuneți: "Te simți rău la stomac?", s-ar putea să nu știe ce vreți să spuneți. Puteți observa totuși că va evita să mănânce ca de obicei sau poate spune că ceva nu este în regulă cu burtica lui.

Urmărind comportamentul, putem identifica mai bine durerea de cap sau o migrenă

Urmărind comportamentul copilului, puteți, de asemenea, să identificați o durere de cap sau migrenă. De exemplu:

• Copilul va prefera să stea într-un loc liniștit, poate chiar să și adoarmă.
• Va vorbi mai puțin decât de obicei sau are o dispoziție schimbătoare.
• Este posibil să nu se angajeze în activitățile obișnuite de lectură sau de televizor, deoarece îl dor ochii sau nu focalizează bine imaginea.

Fiți atenți de momentul în care își reia activitățile normale.

SFAT: Dacă vă spune că îl doare capul, luați copilul în serios!

Întrebați-l despre tipul durerii pe care o acuză, alte simptome sau evenimente recente. Discutați cu medicul pediatru sau chiar cu un neurolog pediatru. Dacă are febră, vărsături, probleme de vedere sau de mișcare a membrelor, mergeți direct la urgență.

Sursa: (i) Intr-un studiu publicat in "Scandinavian Journal of Primary Health Care," cercetătorii au descoperit ca 68% dintre băieții de 14 ani au suferit cel puțin o durere de cap in ultimul an. Dintre ei 10.2% au avut cel puțin o migrena. In ambele cazuri fetele au suferit mai mult decât băieții.

Durerea de cap Ameliorarea durerii Stil de viață Întrebări frecvente