Ba da: SPUNE si NU copilului tău. Despre parentingul permisiv și capcanele sale

Ba da: SPUNE si NU copilului tau. Despre parentingul permisiv si capcanele sale

Ba da: SPUNE si NU copilului tău. Despre parentingul permisiv și capcanele sale

Există azi, un nou tip de parenting despre care se consideră că are efecte negative asupra educatiei copilului; acesta este parenting-ul permisiv, sau tipul de parinte care nu spune "NU".

Chiar daca aceasta abordare poate functiona pentru unii parinti, parenting-ul fara NU , poate trimite copiilor un mesaj gresit, sugerandu-le ca “lumea se invarte in jurul lor” si ca parintii ii vor “salva din orice situatie”. Pe masura ce cresc, aceste situatii se vor inrautati si vor aparea probleme mai mari, precum cresterea unui adolescent lipsit de control...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Când parintii preferă să nu spuna NU copilului
Ce este mai exact parenting-ul Pushover?
Tipul de parenting Pushover chiar functioneaza?
Radacinile cauzelor parenting-ului Pushover
Parenting-ul Pushover poate transforma un copil adorabil intr-un adolescent lipsit de control
Cum sa opresti parenting-ul Pushover
Cum să refuzi copilul fără a spune NU
Stiluri de parenting: pro si contra unor tipologii de educație a copilului

Când parintii preferă să nu spuna NU copilului

Se intampla la fiecare casa - venim obositi de la servici - dupa o zi lunga si atunci, cel mai usor e sa spunem DA copilului... fie ca e vorba despre a manca desert in loc de cina, ca sta numai pe ipad sau ca nu vrea sa mearga la somn...Cu alte cuvinte, decat sa asistam la o criza de plans... vrem o seara linistita in care copilul face tot ce vrea. Vestea rea este ca acest gen de comportament - deschide calea unor probleme ce mai tarziu devin si mai mari ...

Ce este mai exact parentingul Permisiv?

Ei bine - atunci cand parintii prefera sa nu spuna NU copilului - se numeste in termeni de specialitate Parenting permisiv sau pushover. Iar conform psihologilor, parenting-ul permisiv a devenit o tendinta obisnuita in zilele noastre. Acesta este un tip de stil de parenting in care parintii nu pot spune NU cererilor unui copil, deoarece ei nu doresc sa destrame dorintele propriilor copii, preferand sa isi petreaca limitatul timp dedicat familei fara contraziceri. In plus, diverse campanii de marketing folosesc aceasta teorie controversata - spune numai DA copilului...in scopuri comerciale  (adica sa ii dam dulciuri cand vrea copilul pentru ca asa crestem vanzarile la dulciuri...)

Parentingul permisiv se referă la stilul de parenting în care părinții își îndeplinesc obligațiile față de copiii lor, dar nu le stabilesc limite clare sau nu le impun consecințe pentru comportamentele nepotrivite. Acest tip de parenting poate duce la copii care nu înțeleg ce este acceptabil sau neacceptabil într-o societate, care au probleme de comportament și care au dificultăți în a se adapta la situații noi sau în a lua decizii adecvate.

Părinții permisivi pot avea tendința de a ceda în fața cerințelor sau dorințelor copiilor lor pentru a le face pe plac sau pentru a evita conflictele, dar acest lucru poate împiedica copiii să învețe să se descurce în situații dificile sau să își dezvolte abilitățile de rezolvare a problemelor. Părinții care își asumă un rol mai autoritar în parenting pot stabili limite clare pentru copiii lor și le pot oferi consecințe pentru comportamentele nepotrivite, ajutându-i astfel să înțeleagă ce este acceptabil și să își dezvolte abilități de autocontrol.

Tipul de parenting permisiv functioneaza?

Din nefericire, parenting-ul permisiv are un “efect de undă”. Bill Maier, psiholog din celebru american - specializat in lucrul cu familiile si copiii, este alarmat de inflorirea practicii tipului de parenting pushover.

Acesti parinti nu pot sau nu vor sa pună limite comportamentului propriilor copii . Ei nu setează limite nici măcar atunci cand comportamentul lor este nesănatos, periculos sau distructiv. Acesti parinti sunt foarte preocupati cu a fi plăcuti de către copiii lor, incat renuntă in favoarea fiecarui capriciu al celor mici. SI nu e deloc o veste bună ...

Rădacinile cauzelor parenting-ului permisiv

Maier a adaugat ca, chiar si in cazul in care parintii permisiv “fac o treaba excelenta in cresterea unor copii responsabili” vietile copiilor lor tot vor fi “influentate de aceasta tendinta de a nu cunoaste limite si de a crede ca totul i se cuvine.” Maier accentueaza si faptul ca parintii ar trebui sa-si aminteasca ca ai lor copii vor fi, de asemenea, inconjurati de copii crescuti tot de parinti pushover, precum “colegii batausi necinstiti, sau iubite/iubiti abuzivi.” 

Dar de ce adopta unii parinti acest stil - adica nu pot spune NU copilului?

Exista 4 motive majore pentru care parintii NU vor sa spune NU copilului si acestea se datoreaza gandirii gresite a parintilor, conform careia ei nu au dreptul “sa impuna copiilor propriile convingeri”, vinei de “a nu fi disponibili fizic si emotional” copiilor, faptului ca parintii nu au constinte de psihologia parentingului si in cele din urma, divortul sau parintii singuri tranforma parintii in unii de tip - TOTUL SE POATE (pushover) in timp ce ei se lupta pentru pozitia de “parintele favorit”.

Parenting-ul permisiv poate transforma un copil adorabil intr-un adolescent lipsit de control

Chiar daca aceasta abordare poate functiona pentru unii parinti, parenting-ul fara NU , poate trimite copiilor un mesaj gresit, sugerandu-le ca “lumea se invarte in jurul lor” si ca parintii ii vor “salva din orice situatie”. Pe masura ce cresc, aceste idei se vor inrautati si vor aparea probleme mai mari, precum cresterea unui adolescent lipsit de control.

Cum sa opresti parenting-ul permisiv

In ciuda efectelor negative ale parenting-ului Pushover, parintii nu trebuie sa se ingrijoreze, deoarece exista modalitati de recastigare a controlului parental. Asa cum a raportat Urban Family, parintii ar trebui sa-si accepte rolul de parinte, si nu cel de prieten. De asemenea, parintii Pushover ar trebui sa stabileasca limite si o anumita rutina si sa nu le indeplineasca intodeauna toate cererile.

► Citeste in continuare 7 capcane ale parentingului permisiv

Tu ce crezi despre parenting-ul fara NU? Cunosti parinti care practica acest tip de parenting? - lasa-ne mesajul la comentarii...

Cum să refuzi copilul fără a spune NU

Copiii urasc sa auda cuvantul NU, iar dumneavoastra detestati sa-l spuneti – dar cum altfel puteti sa aveti grija de siguranta lor si sa-i determinati sa se poarte frumos? Conform parerii expertilor, un copil mic aude in medie cuvantul NU de 400 de ori pe zi, ceea ce este uluitor. Nu este numai obositor pentru dumneavoastra, dar poate fi si daunator copilului. Desprecopii.com va explica de ce este important sa evitati cuvantul NU si va sfatuieste sa incercati una dintre alternativele inteligente la NU prezentate in continuare.

Stiluri de parenting: pro si contra unor tipologii de educație a copilului

Stilul de parenting - sau felul anume in care te raportezi la educatia copilului tau are un mare impact asupra vietii sale de adult. Ce fel de parinte esti? Esti un parinte relaxat? Esti un parinte care survoleaza ca un elicopter asupra copilului tau pentru a-l proteja? Esti un parinte tigru care isi impinge copilul catre noi orizonturi? Sau esti ca un plug care da zapada care ii netezeste mereu drumul? Sau practici parentingul atasat? Citeste in continuare despre aceste tipologii de parenting, cu pro si contra si apoi horataste ce fel de parente vrei sa fii tu pentru copilul tau.

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022
Referinte: The Journal of Psychology
The Future of Your Only Child: How to Guide Your Child to a Happy and Successful Life - Paperback – March 4, 2008 - by Carl E. Pickhardt Ph.D. (Author)

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII