Dezvoltarea fizica a bebelusului prin joaca

Dezvoltarea fizica a bebelusului prin joaca

Dezvoltarea fizica a bebelusului prin joaca

Fie ca suntem mici sau mari, tuturor ne place sa ne jucam si ar trebui sa o facem in mod regulat. Din pacate, pe masura ce crestem, uitam sa ne jucam...


Jocul nu ofera bebelusilor si copiilor doar numeroase oportunitati de a-si folosi abilitatile creative, dar in acelasi timp le stimuleaza imaginatia si dexteritatea. Fortele lor fizice, cognitive si emotionale sunt imbunatatite foarte mult si prin aceasta activitate. Fara indoiala, jocul este integrat in dezvoltarea sanatoasa a creierului. Competentele sociale sunt cultivate si pe masura ce bebelusii invata sa se angajeze si sa interactioneze cu lumea din jurul lor prin joc.

 

Prin joaca, invatarea are loc in mod natural si intr-o maniera distractiva.

De la nastere pana la 1 an

 Purtati-va bebelusul oricand simte nevoia si prelungiti contactul piele pe piele. Contactul fizic il face sa se simta iubit si in siguranta, indiferent daca il alaptati sau nu, promovand in acelasi timp atasamentul dintre parinte si copil.
 Bebelusii iubesc sa priveasca chipurile si expresiile faciale. Faceti fete amuzante in fata oglinzii sau atingeti in oglinda reflexia nasului, a urechilor si a altor parti ale corpului sau - acest lucru dezvoltand constiinta de sine si comunicarea.

De la 2 la 3 ani

 Invatati copilasul sa cante o melodie preferata - cantati si dansati impreuna.
 Dati copilului cuburi pentru a le sorta dupa forma sau culoare.
 Lasati-l sa foloseasca litere si cifre magnetice, in acelasi timp pronuntand corect denumirea fiecaruia.
 Mergeti la locul de joaca si invatati-l un joc nou ce implica si alti copilasi de varsta lui.
 Jucati-va cu marionete sau papusi pentru a incuraja comunicarea.

Importanta jocului fizic in dezvoltarea bebelusilor

Jocul fizic include activitati care utilizeaza miscari fizice pentru a permite micutilor sa-si utilizeze energia, si care le ofera sansa de a dezvolta abilitati motorii brute si fine, de a invata lucruri noi si de a socializa. Jocul fizic este de asemenea benefic pentru sanatate si vital pentru dezvoltarea bebelusilor si a copiilor mici.

Potrivit Institutului pentru Dezvoltarea Copilului, 75% din dezvoltarea creierului are loc dupa nastere. Jocul fizic ajuta un bebelus sa dezvolte conexiuni intre celulele nervoase si creier. Pe masura ce se dezvolta aceste conexiuni, se imbunatatesc si abilitatile motrice fine, socializarea, constientizarea personala, limbajul, creativitatea si rezolvarea problemelor.

Jocul fizic - beneficii pentru sanatate

Jocul fizic promoveaza dezvoltarea precoce a creierului si scade riscul de a dezvolta afectiuni de sanatate, cum ar fi boala coronariana, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, obezitatea si multe alte afectiuni cronice de sanatate.

Majoritatea copiilor dezvolta in mod natural capacitatea de a merge si de a alerga. Cu toate acestea, ele necesita practica. De aceea, locurile de joaca sunt perfecte pentru ca un copil sa dezvolte conexiuni mentale, sa socializeze si sa dezvolte abilitatile motorii fine si grosiere.

Taticii in actiune, tatici implicati

Parentingul inseamna munca de echipa! Recomandam taticilor sa faca activitati fizice cu bebelusii si sa fie un exemplu pentru sanatate prin miscare.

activitati tatici bbelusi

Nu ai inspiratie? Iata aici exemple de activitati in cadrul concursului TATITLON - Competitia taticilor si piticilor activi!

Cat de importanta este libertatea de miscare care o ofera scutecul?

Bebelusii trebuie sa se deplaseze cu usurinta in timp ce isi dezvolta abilitatile motorii. Nu este vorba numai de confortul fizic aici, asa cum cred majoritatea parintilor, ci si de capacitatea lor de a merge, iar un scutec care nu absoarbe bine urina sau il deranjeaza in timpul mersului, nu este tocmai ideal.

Bebelusii invata sa faca primii pasi in urma unor activitati spontane in timpul jocului.

Acest lucru inseamna ca, in afara de lucrurile obisnuite pe care le facem pentru a-l ajuta sa-si dezvolte abilitatile de mobilitate, trebuie sa ne asiguram ca nu ii sta nimic in cale.

Nu exista o perioada de timp stabilita pentru joaca bebelusului, dar ar trebui sa incurajati miscarea cat mai mult posibil pe parcursul zilei - chiar si atunci cand nu stiu nici sa mearga de-a busilea! Copiii peste varsta de 1 an, pe de alta parte, ar trebui sa fie activi in fiecare zi timp de cel putin 3 ore, atat in interior cat si in aer liber.

Stiati ca scutecele de o calitate inferioara pot impiedica mobilitatea? Bebelusii inca invata sa mearga, iar volumul adaugat intre picioare le va face si mai dificil acest proces.

Evitati scutecele de calitate inferioara, care nu absorb bine. Acestea nu vor distribui in mod egal urina si umiditatea va fi concentrata intr-o singura parte a scutecului, creand o greutate suplimentara si facand scutecul sa se lase intre picioruse.

Stiai ca?

Desprecopii.com testeaza in mod regulat cele mai bune scutece de pe piata din Romania. Mai multe informatii aici

cel mai bun scutec

La ultima testare, scutecele Pampers chilotel au oferit cea mai mare libertate de miscare si cel mai bun confort.

Cu un scutec bun, bebelusii sunt liberi sa se joace - si astfel sa se dezvolte - in mod independent.

Cu cat copilul dumneavoastra invata mai repede abilitatile motorii de baza, cu atat mai devreme va putea sa exploreze lumea. Fiecare copil se dezvolta in ritmul propriu, insa alegerea scutecului poate impiedica sau ajuta copilul sa atinga etapele importante.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️