Un bebelus fericit este cel mai important inceput al vietii sale: 5 sfaturi pentru a-l face fericit pe bebe

Un bebelus fericit este cel mai important inceput al vietii sale: 5 sfaturi pentru a-l face fericit pe bebe

Un bebelus fericit este cel mai important inceput al vietii sale: 5 sfaturi pentru a-l face fericit pe bebe

Un bebeluș fericit? Da, acesta este cel mai frumos inceput de viată pentru un pui de om.  Dar ce este fericirea pentru un bebeluș si cum putem noi, părintii să i-o oferim? 

• In continuare vă vom povesti ce anume ii face fericiți pe bebeluși și cum ne putem deja invăța micuțul că fericirea poate și trebuie să facă parte din emoțiile cele mai importante ale vieții sale. Un bebelus fericit este cel mai important inceput al vietii sale: 5 sfaturi pentru a-l face fericit pe bebe

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce inseamnă un bebeluș fericit?
Fericirea copilului are 2 aspecte
Bebelușul are nevoie de oxitocină
Toti bebelusii sunt speciali
Asigura ca al tau copil este cat de fericit poate fi
Odiseea emotiilor unui bebeluș: cum începe clădirea inteligenței emotionale
Stimularea bebelușului in activităti care îl fac fericit

Ce inseamnă un bebeluș fericit?

Ce e un bebelus fericit? Unul care nu plange? (daca exista asa ceva)? Sau doar unul care zambeste foarte mult? Sau unul care doarme mult? Iata detaliile care conteaza...

Fericirea unui bebeluș are 2 aspecte

Jeni Hooper este psiholog american pentru copii, specializat in psihologia pozitiva. Ea a fost de acord ca da, exista un astfel de lucru si anume fericirea unui bebelus:

 

"Putem vedea fericirea copilului ca avand doua aspecte: partea personala si cea sociala. Nevoile personale ale unui bebelus sunt mancarea, caldura, somn adecvat, sa fie curat si confortabil si protejat impotriva raului.
O nevoie la fel de importanta este si cea a unui mediu stimulativ care incepe procesul de invatare si de crestere al creierului.
Vazul, auzul, pipaitul si gustul, toate stimuleaza celulele creierului sa creasca si sa inceapa sa se conecteze, astfel incat bebelusul tau incepe sa recunoasca lumea din jurul lui".

 

Si, asa cum explica Hooper, bebelusii au si nevoi sociale care duc la fericire. Ei se nasc cu o capacitate de a iubi si de a cauta să se conecteze cu parintii si familia.

Bebelușul are nevoie de oxitocină

"Oxitocina este eliberata atunci cand un copil este tinut in brate si atins, ceea ce creeaza calmul si multumirea. Un copil fericit este ingrijit si iubit", adauga ea. Citeste mai multe detalii aici
De ce are nevoie bebelusul de contact direct piele-pielea mamei

Dar zambetul unui bebelus nu este intotdeauna indicatorul unui copil fericit. Hooper explica faptul ca primul zambet al unui copil este un zambet reflex, testarea muschilor si pregatirea pentru a vorbi.

Aceste zambete reflexe timpurii nu au nici un sens, dar, de la aproximativ 6 la 8 saptamani, ei dezvolta abilitatea de a zambi intentionat.  "Aceste zambete permit copilului sa isi spuna cat de bucuros este sa te vada sau sa iti ceara sa repetati ceva ce a fost distractiv", explica Hooper.

Atunci cand parintii, membrii familiei si prietenii se refera la copii ca fiind "fericiti", Hooper spune ca acestia ii definesc ca fiind calmi, multumiti si satisfacuti pentru ca nevoile lor au fost indeplinite, mai degraba decat sa se refere la personalitatea bebelusului.

"Acest lucru tine mai mult de modul in care sunt satisfacute nevoile sensibile. Un copil este complet dependent de cat de bine inteleg parintii ceea ce li se comunica.

Bebelusii sunt, de asemenea, fiinte foarte sociale, biologic create pentru a cauta si a mentine apropierea, de aceea de multe ori un bebelus se opreste din plans cand este luat in brate si incepe din nou, daca este asezat inapoi prea repede".

Toti bebelușii sunt speciali

Hooper adauga ca unii parinti ar putea deveni ingrijorati ca bebelusul lor este stresat atunci cand vede ca alti copii se uita de mai multe ori la el. Exista lucruri pe care le poti face pentru a creste fericirea bebelusului tau, dar este important sa iti amintesti ca toti bebelusii sunt speciali.

bebelus fericit

Desi unii copii ar putea sa para mai fericiti si mai calmi decat altii, temperamentul biologic determina atat voiciunea cat si cat de repede sunt linistiti de atentia parintilor.

Cand incep sa creasca si sa dezvolte personalitati, poti afla ce lucruri prefera sa faca. Ii place sa mearga afara? Sau ii place sa se joace cu jucarii colorate?

Iată 5 sfaturi ale psihologului pentru a te asigura că al tău copil este cât de fericit poate fi:

Verifică intotdeauna ca micutul tău sa fie bine si confortabil

Disconfortul va afecta cat de calm si de multumit pare a fi un copil. Desi bebelusii sunt fizic neajutorati, ei au o abilitate remarcabila de a comunica. Fiecare copil este o persoana care vrea ca noi sa stim ce are nevoie.

Observă ce functioneaza pentru copilul tău, dar nu te lasa prea prins in a incerca sa urmezi un sistem parental

Aceste sisteme pot fi foarte diferite unul de celalalt, de la parentingul atasat la un capat al spectrului, care se concentreaza asupra apropierii parinte-copil si aupra raspunsului instantaneu la dorintele copilului. In timp ce o abordare foarte diferita sfatuieste parintii sa antreneze copilul la rutina si sa nu raspunda la orice plans.

Sfaturile pentru parinti sunt acolo pentru a te ajuta, nu pentru a-ti subestima experienta si intuitia pe masura ce iti cunosti copilul.

Caută un echilibru care sa răspundă atat nevoii copilului pentru ingrijire, cat si pentru stimulare

Ai grija si de tine si cauta ajutor din partea familiei si a prietenilor, pentru a avea un moment de odihni si reimprospatare. Un parinte obosit este mai putin capabil sa –si concentreze atentia asupra copilului si este mai probabil sa devina anxios sau nefericit.

Bebelusii trebuie să se joace pentru a explora lumea si pentru a afla despre mediul lor

Functioneaza mai bine si este mai distractiv atunci cand un adult este implicat pentru a aduce noi experiente copilului. Copiii mici iubesc obiectele mari, indraznete si stralucitoare, pe masura ce viziunea lor se dezvolta.
Lucreaza cu vigilenta si curiozitatea copilului tau, considera contactul dintre voi ca si cum ati avea o conversatie in care te adaptezi la raspunsul pe care il primesti.

Concentrează-te pe bunastarea si psihologia pozitiva, Hooper spune ca atunci cand bebelusul incepe sa creasca in primul an, exista lucruri pe care le poti face pentru a-i asigura bunastarea.

"Copiii mici si bebelusii se dezvolta rapid mental, ceea ce face ca acestia sa doreasca sa invete noi abilitati posibile, cum ar fi mersul pe jos si vorbitul", explica ea.
"Creierul unui nou-nascut are prezente toate celulele creierului care asteapta experienta si stimulare pentru a crea impreuna un creier lucrator si care gandeste, cu o remarcabila capacitate de invatare. Lucreaza cu ceea ce iti spune copilul tau si lucrurile vor merge minunat."

Odiseea emotiilor unui bebeluș: cum începe clădirea inteligenței emotionale

Dezvoltarea emotiilor copilului incepe inca din burtica mamicii. Inca de la nastere, bebelusul trece printr-un tsunami de emotii, frici, descoperiri senzoriale. De aceea, primul an de viata este esential pentru  echilbrul emotional al unui copil.

Dar să ne imaginăm primul an de viață prin mintea și inima unui copil ...pentru a intelege cum incepe cladirea inteligentei emotionale citeste in continuare aici despre cum incepe bebelusul sa inteleaga universul emotional al sentimentelor si emotiilor.

Stimularea bebelușului in activităti care îl fac fericit

Jucaria preferata a bebelusului tau: care este si de ce
Limbajul Dunstan sau limbajul bebelusilor pe intelesul tuturor
Bebelusii invata sa vorbeasca citind pe buze
Cum vorbim cu bebelusul si de ce este important acest lucru
Creierul bebelusului si legatura perfecta cu lumea
Cum putem imbunatati puterea creierului copilului nostru?

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022
referinte - cartea What Children Need to Be Happy, Confident and Successful: Step by Step Positive Psychology to Help Children Flourish Paperback – March 15, 2012 - autor Jeni Hooper

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII