Cum poate evita copilul traumele dentare: gutierele personalizate

Cum poate evita copilul traumele dentare: gutierele personalizate

Cum poate evita copilul traumele dentare: gutierele personalizate

Auzim des despre cazuri în care copiii își fracturează dinții în timpul unei plimbări simple cu bicicleta, în timpul diverselor sporturi cu mingea sau de contact (precum fotbal, karate etc.), sau chiar a bălăcelii la piscină. În sinea noastră ne bucurăm că nu este și cazul propriului copil. Excludem ideea de a avea o atitudine preventivă pentru că, nu-i așa, „cât de des se pot întâmpla astfel de accidente? Doar nu i se va intampla tocmai copilului meu? Și până la urmă vorbim despre niște dinți de copii.”

Protecția dinților în timpul anumitor sporturi este prima formă de prevenție pe care o recomandă medicii stomatologi pediatri din întreaga lume, în special atunci când vorbim despre dentiția mixtă (dinți de lapte și dinți permanenți).

 

- mai citiți:
Medicii recomandă copiilor protectia specială a dintilor de lapte in timpul activitătilor sportive
Efectele negative ale nepurtării gutierei sportive
1) Dintele iese cu totul din os
2) Dintele se fracturează
3) Osul maxilar este afectat permanent
Gutierele sportive personalizate
De la 7 ani este obligatorie gutiera sportivă personalizată!

Medicii recomandă copiilor protectia specială a dintilor de lapte in timpul activitătilor sportive

Nimic mai greșit! Protecția dinților în timpul anumitor sporturi este prima formă de prevenție pe care o recomandă medicii stomatologi pediatri din întreaga lume, în special atunci când vorbim despre dentiția mixtă (dinți de lapte și dinți permanenți). Dacă din diverse motive nu ai achiziționat o astfel de gutieră personalizată până acum, citește cu atenție informațiile de mai jos și programează de urgență o vizită la medicul stomatolog pediatru, specializat în tratarea copiilor!

Efectele negative ale nepurtării gutierei sportive

Nu am vrea să sune dramatic, dar din păcate se face mult prea puțină informare în România despre importanța evitării traumatismelor dentare. Iar studiile arată că peste 30% dintre toate accidentele suferite în copilărie au loc în urma practicării unui sport. Care sunt cele mai grave urmări ale loviturilor?

1) Dintele iese cu totul din os

Specialiștii atrag un semnal de alarmă în special în cazul dinților permanenți tineri. Spre exemplu, dinții frontali sunt mai proeminenți din pricina dimensiunilor mari și a diverselor obiceiuri vicioase necorectate cu ajutorul trainerelor sau aparatelor dentare (precum subtul degetului, creioanelor etc.). Astfel, șansele ca ei să fie afectați puternic de lovituri cresc simțitor.

Soluția: Dintele poate fi repoziționat de un medic specializat în tratarea copiilor în astfel de intervenții. Însă doar în cazul în care găsim dintele avulsionat (dintele afectat, ieșit din os).

Ce facem în acest caz: Dintele afectat va fi ținut în ser fiziologic, în saliva copilului (oricât de neplăcut ar suna, există studii internaționale care demonstrează eficiența crescută a acestei metode de păstrare) sau într-un pahar cu lapte. Este important însă ca vizita la medic să fie programată cât mai repede. După 24h de la incident, șansele de a salva dintele și de a-l repoziționa în arcadă scad simțitor.

Consecințe: Din nefericire există și cazuri în care dintele permanent tânăr nu este găsit sau nu poate fi repoziționat. Dacă acest lucru se întâmplă în jurul vârstei de 7-8 ani, copilul rămâne fără dinte până la vârsta de 16-17 ani, când poate fi realizat implantul dentar, însoțit de alte intervenții complexe.

2) Dintele se fracturează

Durerea provocată de un traumatism dentar este foarte mare și doar gandul de a ne supune copiii unei astfel de traume ne sperie. Însă aceste fracturi sunt cele mai întâlnite tipuri de urgențe provocate în timpul sporturilor.

Soluția: În multe cazuri dintele poate fi reatașat, însă este extrem de important să găsim bucata fracturată de dinte.

Ce facem în acest caz: Programăm cât mai repede vizita la medicul stomatolog pediatru, păstrând bucata fracturată, la fel ca în cazul dintelui avulsionat, în ser fiziologic, în saliva copilului, sau în lapte.

Consecințe: Sunt cazuri în care dintele trebuie reconstruit cu materiale mai puțin rezistente decât dintele natural. Adesea pot fi observate diferențe de culoare și de textură în timp.

3) Osul maxilar este afectat permanent

Odată produs traumatismul asupra osului, efectele pot fi vizibile pe termen lung. Însă dincolo de rezultat, trebuie să ținem cont întotdeauna de durerea și trauma psihică ce pot afecta copilul, atât în timpul incidentului, cât și în timpul vizitei la medicul stomatolog dacă nu sunt realizate corect procedurile de salvare a dintelui. Recomandarea AAPD (Asociația Americană a Medicilor Dentiști Pediatri) este ca astfel de cazuri să fie tratate de medici stomatologi pediatri, care au o experiență mare în tratamentul pe dinți temsporari și dinți permanenți tineri.

gutiere copil

Gutierele sportive personalizate

Știind care sunt efectele și traumele pe care aceste accidente le pot produce asupra sănătății și dezvoltării copiilor noștri, este important să știm și care sunt măsurile corecte de protecție. Există numeroase forme de gutiere, însă medicii ne recomandă să optăm pentru gutierele personalizate, realizate în cabinetele dentare. Chiar dacă au costuri puțin mai mari decât cele disponibile în magazinele sportive, ele sunt singurele variante care pot oferi protecție reală și numeroase alte avantaje:

• Se adaptează pe forma arcadelor și dinților – ceea ce înseamnă o protecție cu peste 50% mai mare
• Oferă confort mai mare datorită formei și materialului din care sunt realizate – sunt de două ori mai subțiri decât gutierele clasice, având între 1,6 și 2,4mm.
Nu împiedică respirația normală, vorbirea sau consnumul de apă în timpul purtării
• Se realizează ușor, într-o singură ședință la medicul stomatolog pediatru
Nu conțin PVC, Latex, BPA sau alte materiale nocive pentru organism
Riscul de a fi contaminate cu diverși germeni și de a îmbolnăvi copilul este redus la minim deoarece nu trebuie îndepărtată în timpul vorbirii sau a consumului de apă

Un alt avantaj care iese din sfera medicală, dar este adesea evidențiat de părinți, este acela ca ele sunt disponibile într-o varietate de culori, pentru a fi asortate ușor ținutelor sportive.

De la 7 ani este obligatorie gutiera sportivă personalizată!

“Gutiera de protecție sportivă poate fi recomandată de medicul stomatolog pediatru sau de medicul ortodont, însă este extrem de important ca părinții să înțeleagă utilitatea ei. Vara numărul copiilor cu astfel de traumatisme care ne viziteaza crește de cel putin 3 ori, si nu doar în cazul copiilor care joacă fotbal sau fac sporturi de contact. De curând a venit în clinică o fetiță care și-a fracturat dintele în prima zi de vacanță, la piscină. De asemenea, zilele trecute a venit un băiat de 8 ani care s-a lovit de ghidonul bicicletei, proiectând dintele în iarbă. Sunt multe astfel de cazuri și sunt extrem de dureroase, iar prevenția este singurul mod în care putem feri copiii de suferință”, declară dr. Catalin Udrescu, medic stomatolog pediatru Dent Estet 4 Kids.

Vara numărul traumatismelor se triplează! Decât să îi limitezi copilului tău accesul la piscină, mersul pe bicicletă sau cu patinele cu rotile, mai bine optează pentru purtarea unei gutiere sportive personalizate și ferește-l de traumatisme dureroase.

Aici poți afla mai multe detalii și poți programa vizita la medicul stomatolog pediatru sau la medicul ortodont pentru realizarea unei gutiere sportive personalizate– www.de4kids.ro / www.de4teens.ro 

Informatii speciale despre stomatologia pediatrica - pe care e bine sa le citesti:

De ce este important sa alegem pentru copil un medic dentist specializat in stomatologie pediatrica
Schimbarea dintilor de lapte: sfaturi si raspunsuri de la medicul stomatolog pediatru
Anestezia locala la copil, solutia pentru un tratament dentar confortabil
Maseluta de 6 ani si importanta sigilarii timpurii
Coroanele dentare estetice pentru copii, revolutia stomatologiei: coroanele de zirconiu
Dintii de lapte sunt importanti: 6 efecte ale netratarii cariilor pe dintii de lapte

Devino membru Desprecopii și descarcă cuponul de 10% reducere la De4kids! - AICI

  Forum de stomatologie pediatrica: intrebari si raspunsuri despre dintisorii copilului

Cabinet stomatologic pentru copii  

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Ortodontie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII