Importanța stimulării bebelușului - iată cum poți contribui la imbunătățirea atenției, a memoriei, a curiozității și a dezvoltării sistemului sau nervos

Importanta stimularii bebelusului: primii pasi ai educatiei timpurii

Importanța stimulării bebelușului - iată cum poți contribui la imbunătățirea atenției, a memoriei, a curiozității și a dezvoltării sistemului sau nervos

Stimularea bebelușului poate contribui la îmbunătățirea atenției, a memoriei, a curiozității și a dezvoltării sistemului nervos a copilului. În plus, stimularea simțurilor îi va permite să atingă mai repede etapele de dezvoltare și îl va ajuta în dezvoltarea abilităților motorii. Stimularea celor cinci simturi ale bebelusului sunt o parte importanta a educatiei timpurii.

Importanta stimulării bebelusului - iata cum poti contribui la îmbunătățirea atenției, a memoriei, a curiozității și a dezvoltării sistemului sau nervos.

- veți citi:
Ce înseamnă de fapt stimularea bebelusului și cum se poate face?

Împrejurările imediate ale copilulu vor avea cel mai mare impact asupra dezvoltării sale
Interacțiunea este mai bună decât observarea
Atenția copilului tău este importantă
Scopul este repetarea, nu obișnuința
Satisfacerea curiozității copilului tău îl va face să dorească să afle mai mult
Suprastimularea bebelușului: cum o recunoaștem și cum procedam
Despre stimularea pozitiva a bebelușului

Ce înseamnă de fapt stimularea bebelușului și cum se poate face?

Definiția este simplă: Stimularea reprezintă activităţi care stârnesc sau stimulează cele cinci simţuri ale bebelusului tău (văz, auz, pipăit, gust şi miros).

Stimularea bebelusului poate contribui la îmbunătățirea atenției, a memoriei, a curiozității și a dezvoltării sistemului nervos a copilului. În plus, stimularea simțurilor îi va permite să atingă mai repede etapele de dezvoltare și îl va ajuta în dezvoltarea abilităților motorii.Stimularea celor cinci simturi ale bebelusului sunt o parte importanta a educatiei timpurii.

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le ai în minte daca vrei sa iti stimulezi bebelusul:

Împrejurările imediate ale copilului vor avea cel mai mare impact asupra dezvoltării sale

Fiecare lucru la care este expus copilul tău este un lucru minunat care trebuie explorat pe deplin cu ochii, urechile, gura, nasul și degetele. Elemente simple pe care tu le iei ca atare ar putea reprezenta o lume uimitoare pentru copilul tău curios, deoarece totul este ceva nou de investigat. Asigură-te că al tău copil primește stimularea adecvată în timpul primului an de viață, deoarece acesta este momentul în care creierul copilului crește mai repede ca niciodată!

Interacțiunea este mai bună decât observarea

Practicanții medicali pledează pentru interacțiunea părintească cu copiii - cel mai bun mod pentru ca al tău copil să înveţe nu este să-l laşi la locul de joacă, ci este să-l ţii aproape și să te joci împreună cu el!

În loc să-ți lași copilul în pătuţ cu jucăriile sale, poți să-i faci jucăriile să devină vii pentru el - dă-le o voce și fă-le să se miște. Copilul tău îşi va dezvolta capacitatea de imaginaţie în timp ce caută indicii din experiențele tale de joacă cu el.

Atenția copilului tău este importantă

Pentru ca al tău copil să beneficieze din interacțiunea stimulantă cu tine, el trebuie să aibă starea de spirit potrivită pentru aceasta - atenția copilului tău este vitală pentru ca stimularea să aibă succes. Dacă bebelușul tău este somnoros - poate din plictiseală, suprastimulare sau pur și simplu epuizare – lăsă-l să se odihnească și reia activitatea atunci când este mai receptiv.

Înțelege că atunci când copilul tău este atent, el face un efort conștient pentru a afla mai multe despre lumea din jurul lui. Copilul îşi dedică toate energiile către ceea ce ai să îi arăți numai atunci când ai atenția sa totală, așa că trebuie să înveți să maximizezi acest timp limitat.

Scopul este repetarea, nu obișnuința

"Din nou şi din nou!" Există un motiv pentru care copiii ne înnebunesc cu cererile lor de a face sau de a auzi același lucru din nou şi din nou: copiii învață cel mai bine prin repetare.

În cazul copiilor foarte mici, repetarea este importantă, deoarece acesta este modul în care ei învață cel mai bine. Auzirea unui lucru de mai multe ori ajută copilul să-şi amintească informaţiile pentru perioade îndelungate de timp. Copiii mici (între 4 și 18 luni) necesită în mod special repetarea pentru a învăţa să-şi amintească informaţiile noi.

Odată ce copilul tău a învățat ceva, se va bucura de procesul repetitiv, deoarece poate anticipa ce urmează. După mai multe citiri ale unei cărți familiare, copilul poate chiar să-și amintească povestea suficient de bine pentru a adăuga terminațiile la majoritatea propozițiilor. Această realizare înseamnă că micuţul poate participa mai activ în timpul dedicat poveştilor.

Cu toate acestea, este important să opreşti stimularea repetitivă atunci când copilul tău începe să devină obişnuit cu acel lucru. Atunci când copilul devine obișnuit prin repetare, intelectul său nu mai este excitat de stimularea ta, făcând inutile eforturile tale de a-l învăţa. Când observi că se întâmplă acest lucru, consideră-l un indiciu pentru a face schimbări în stilul tău de învăţare, poate prin schimbarea unei jucării sau prin întreruperea programului de învăţare pentru un timp.

Satisfacerea curiozității copilului tău îl va face să dorească să afle mai mult

Ai mâncat vreodată o bomboană și ai sfârşit dorindu-ţi încă una? Dacă da, atunci nu eşti diferit de copilul tău – odată ce experimentează ceva care îi face plăcere, se va strădui să înveţe tot mai mult despre aceasta!

Tu, ca părinte, poți juca un rol util în hrănirea setei sale de cunoaștere și poți face acest lucru oferindu-i oportunitatea de a experimenta diferiţi stimuli pentru a-i alimenta curiozitatea și a-l face să vrea să învețe mai mult.

Suprastimularea bebelușului: cum o recunoaștem și cum procedam

Suprastimularea unui bebeluș se intamplă când acesta are de procesat mai multe experiențe, senzații, zgomot, persoane, și activitati decât poate face față creierul său.

Iată care sunt simptomele unui bebeluș suprastimulat și ce facem pentru a-l ajuta să treacă această perioadă când creierul său se adaptează la această lume.

Cât de importantă este stimularea corectă in primii ani de viață ai copilului

In primii sase ani, creierul are cea mai rapida rata de dezvoltare din toata viata. Experientele timpurii variate – ceea ce copilul vede, aude, simte, atinge, gusta, miroase si pune in miscare – ajuta la crearea retelelor neuronale care stau la baza dezvoltarii sale cognitive ulterioare. Insa, copilul nu este doar un receptor pasiv al informatiei provenite prin simturi. Pentru fundamentarea invatarii, el are nevoie sa actioneze activ asupra lumii inconjuratoare, intelegand astfel nemijlocit principiile care o guverneaza.

Iata cat de importanta este stimularea corecta in primii ani de viata ai copilului....

Despre stimularea pozitiva a bebelușului mai poti citi

Ce se intampla in mintea unui bebelus?
Creierul bebelusului si legatura perfecta cu lumea
Jucaria preferata a bebelusului tau: care este si de ce
8 activitati care stimuleaza dezvoltarea creierul bebelusului
Primul an de viata al bebelusului: cate un sfat important pentru fiecare luna
Memoria bebelusului
Creierul bebelusului: 5 lucruri esentiale care ii stimuleaza sau de-favorizeaza dezvoltarea

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII