Cum și de ce se curăță nasul unui bebeluș - in 10 pași simpli

Cum si de ce se curata nasul unui bebelus - in 10 pasi simpli

Cum și de ce se curăță nasul unui bebeluș - in 10 pași simpli

Toaleta zilnică a bebelușului include și curățarea năsucului.

Nasul copilului reprezintă o adevărată „poartă de intrare” pentru germeni de diferite specii. În același timp, nasul rămâne o „redută” de apărare a organismului copilului. Nasul este tapetat de o mucoasă fină, delicată, a cărei structură permite filtrarea germenilor, astfel încât să ajute pătrunderea în căile aeriene a aerului gata filtrat și lipsit de impurități.

- veți citi:
Cum curățăm nasul bebelușului?
Igiena nazala a bebelusului: cum scapam de nasul infundat?

În cabinetele de medicină de familie, 50% dintre bolile pentru care sunt aduși copii sub 5 ani, sunt boli ale aparatului respirator.

Dintre aceste boli, 25% sunt legate de nasul copilului, în majoritate adenoidite, etmoidite, rinosinuzite. La bază se află distrugerea integrității mucoasei nazale. Funcționarea acestei bariere de protecție în mod optim permite menținerea sănătății întregului aparat respirator, împiedecând „coborârea” infecțiilor înspre zona plămânilor.

Cum curățăm nasul bebelușului?

1. Verificăm năsucul copilului de două ori pe zi, fiind atenți la: aspectul exterior al pielii, nările, prezența secrețiilor nazale, culoarea acestora dacă există, prezența unor cruste.

2. Utilizăm ser fiziologic sau apă de mare izotonă pentru a curăța delicat nările copilului, utilizând o pipetă cu margini rotunjite.

3. Pentru ca momentul curățării nasului să nu fie dezagreabil pentru copil și să fie eficient și ușor de făcut pentru părinte, culcăm copilul cu capul pe o perna mică, astfel încât să putem efectua manevrele de curățare cât mai ușor și rapid.

4. Picurăm câteva picături de ser fiziologic (iarna – călduț) în nările bebelușului, pe rând, în fiecare nară.

5. Lăsăm să acționeze câteva secunde, masând ușor marginile laterale ale năsucului.

6. Este recomandat să utilizăm o pompiță adaptată la vârsta copilului nostru și tipul de secreții nazale pe care le are.

7. Curățarea uzuală sau zilnică a nasului se poate face cu o pompiță manuală, ușor de dezinfectat și întreținut.

8. Dacă secrețiile nazale ale copilului sunt vâscoase, după aplicarea serului călduț, putem utiliza o soluție concentrată de apă de mare pentru curățare și „batista bebelușului”- un dispozitiv medical destinat copiilor de orice vârstă, aprobat de către medicii ORL. Este ușor de utilizat, ușor de dezinfectat, accesibil de cumpărat.

9. După aspirarea secrețiilor, local poate fi aplicat puțin unguent cu vitamina A, care favorizează menținerea integrității locale a mucoasei nazale.

10. Pentru a evita uscarea mucoaselor copilului mic, în camera unde doarme este recomandabilă o umiditate cuprinsă între 40-60% și o temperatură constantă între 22-24 de grad Celsius.

Igiena nazala a bebelusului: cum scapam de nasul infundat?

Igiena nazala, atat la copii cat si la adulti, constituie unul dintre aspectele extrem de importante ale mentinerii sanatatii aparatului respirator si a organismului in general. In cazul bebelusilor (sub 3 luni) se recomanda folosirea serului fiziologic simplu (0,9%) sub forma de picaturi.

Este foarte important ca secretiile nazale sa nu stagneze in nas, deoarece in ele se poate dezvolta flora bacteriana care conduce la imbolnavire sau la mentinerea bolii, daca aceasta s-a instalat deja. O igiena precara a nasului, mai ales in perioadele in care copilul este racit, poate conduce la complicatii precum otita sau sinuzita, care sunt mai dificil de tratat decat o simpla raceala... mai departe

Despre nasucuri infundate - mai cititi

12 intrebari si raspunsuri despre folosirea unui nebulizator pentru copii
Congestia nazala a copilului se invinge cu un plasture Respiran
Copilul tau are nasul infundat seara? Ce e de facut ...

 autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII