Ce răspunzi copilului cand mereu intreabă: DE CE și de este important să nu iti pierzi răbdarea

Ce raspunzi copilului cand mereu intreaba: DE CE si de este important sa nu iti pierzi rabdarea

Ce răspunzi copilului cand mereu intreabă: DE CE și de este important să nu iti pierzi răbdarea

Exista o perioada cand copilul este atasat de intrebarea DE CE. Îmi doresc ca al meu copil să fie curios, să invete mereu cate ceva nou, sa fie un autodidact, un căutător constant de informații noi. In afata de faptul lsa cunt parinte, sunt si profesor si de asta - chiar stiu ce important e sa imi educ copilul in aceasta directie.

Iată 6 răspunsuri pentru întrebarea constantă a copilului: "DE CE!?". Pentru ca este extrem de important sa nu ne pierdem rabdarea ...

- veți citi:
1. Revizuirea întrebărilor la ora mesei
2. Unul dintre cele mai eficiente răspunsuri la întrebarea „de ce?”, este chiar "De ce?"
3. Aceasta este o întrebare interesantă, o voi nota, astfel încât să ne putem gândi la ea ceva mai târziu
4. Nu știu
5. Uau! Asta este o bicicletă destul de mișto. Îți aduci aminte că ne-am distrat atât de mult plimbându-ne weekendul trecut?
6. Înțeleg că îți dorești atenția mea acum. Lucrez la computer și știu că este greu pentru tine
De ce fiecare intrebare a copilului merită un răspuns

Nu iti pierde rabdarea de la intrebarile DE CE

Copiii mei au tendința de a începe atacul „DE CE -ului” atunci când încerc să mă concentrez la ceva, sau încerc să gătesc cina în timp ce sora lui cea mică plânge. Nu cred că este o coincidență. Întrebând „de ce” este un lucru normal pe care îl fac copiii când sunt curioși, dar este, de asemenea, un mod simplu de a se angaja sau a începe o conversație.

Deci, cum să protejăm și să încurajăm frumoasa curiozitate a copiilor noștri, fără a ne pierde răbdarea din barajul constant al întrebărilor?

Iată 6 răspunsuri pentru întrebarea constantă a copilului: "DE CE!?"

1. Revizuirea întrebărilor la ora mesei

Copilul meu știe că atunci când pregatesc masa nu este un moment bun pentru întrebări. Asta înseamnă că nu o face niciodată? Nu, desigur că nu. I-am explicat însă că este un moment aglomerat în care se întâmplă multe și că mă stresează să încerc să răspund la multe întrebări în timp ce gătesc.

Când începe să întrebe „De ce”, îi amintesc de această graniță și îi ofer alte modalități de a se angaja ca să mă ajute.

Gândiți-vă la limitele pe care doriți să le setați și explicați-i copilului acest lucru. Probabil că va trebui să repetați de multe ori noua regulă, dar în cele din urmă copilul va înțelege.

2. Unul dintre cele mai eficiente răspunsuri la întrebarea „de ce?”, este chiar "De ce?"

Iată un exemplu:

Copil: "De ce păsările mănâncă fructe de pădure?"
Părinte: "De ce crezi tu că păsările mănâncă fructe de pădure?"
Copil: „Probabil pentru că sunt gustoase.”

Uneori, un copil întreabă "de ce?" pur și simplu pentru că vrea să vorbească despre ceva, să discute despre propria teorie. Nu are întotdeauna nevoie de un răspuns direct. Răspunsul la o întrebare oferă copilului șansa de a încerca o explicație și ajută la dezvoltarea abilităților sale de gândire critică.

Iată un exemplu:

Copil: „De ce sunt girafele atât de înalte?”
Părinte: "De ce sunt atât de înalte girafele?"
Copil: „Probabil ca să poată câștiga la baschet”.
Părinte: "Hmm. Pariez că le ajută să ajungă și la frunzele înalte din copaci. Girafele adoră să mănânce frunze."

3. Aceasta este o întrebare interesantă, o voi nota, astfel încât să ne putem gândi la ea ceva mai târziu

Dacă copilul este într-adevăr curios de ceva, dar nu aveți răspunsul sau nu aveți timp pentru explicații, scrieți întrebarea. Chiar și copiii mici care nu pot citi sau scrie încă recunosc că atunci când scrieți ceva este important pentru voi. Doar asigurați-vă că răspundeți la întrebări într-un final.

4. Nu știu

Nu trebuie sa cunoști toate răspunsurile. „Nu știu” este un răspuns perfect acceptabil.

Arată-i copilului tău cum poate căuta informații într-o carte, întreabă un expert sau caută un răspuns pe internet. Arată-i cum poate găsi o carte pe o anumită temă la bibliotecă. Nu trebuie să faceți acest lucru de fiecare dată, dar poate fi un mod minunat de a promova dragostea pentru carți.

5. Uau! Asta este o bicicletă destul de mișto. Îți aduci aminte că ne-am distrat atât de mult plimbându-ne weekendul trecut?

Copiii mici încă mai învață abilități de conversație, iar curiozitatea îi ajută să învețe. Când copilul întreabă: "De ce bicicleta mea este roșie?" s-ar putea să te invite doar să ai o discuție despre bicicleta sa.

Dacă copilul pune o întrebare care nu pare a fi o întrebare reală, încercați să o interpretați ca o inițiere a conversației.

6. Înțeleg că îți dorești atenția mea acum. Lucrez la computer și știu că este greu pentru tine

Această scurtă recunoaștere poate ajuta la resetarea unui copil a cărui dispoziție se deteriorează rapid. Chiar dacă nu îl satisface, cel puțin știe că recunoașteți cum se simte.

Încercați să spuneți ceva de genul: "Văd că îți dorești atenția mea chiar acum, dar lucrez la ceva important și știu că este greu pentru tine."

Da, recunosc că uneori șirul constant al întrebării „DE CE?” este cu adevărat dificil. Dar, în același timp, sper să nu dispară niciodată. Vreau ca copilul meu să păstreze acel sentiment de minune și curiozitate despre lume. Vreau să întrebe „De ce?” în loc să accepte orbește ceva. Știu că trebuie să fiu atentă să nu înăbuș acest lucru când mă simt agitată.

Dacă vă simțiți în acest fel, faceți o pauză și luați în considerare motivul pentru care copilul întreabă „De ce?” pentru moment. Știind dacă este curios sau caută atenție, vă va ajuta să decideți cum să răspundeți.

De ce fiecare intrebare a copilului merită un răspuns

Fiecare intrebare a copilului merita un raspuns - dar cum trebuie sa ii raspundem?

Ei bine, da, orice intrebare a copilului merita un raspuns. Pentru ca daca el copilul- are curiozitatea sa puna aceasta intrebare - are o dilema si merita sa i se raspunda.  Iar daca evitam raspunsul, copilul va cauta raspunsul in alta parte ...sau si mai rau, nu isi va mai pune intrebari. Si asa nu ne dorim - pentru ca prin intrebari si raspunsuri, copilul isi dezvolta inteligenta. Iata de ce fiecare intrebare de-a copilului merita un raspuns de la tine, draga parinte...

Cateva sfaturi utile de parenting

Secretul pentru cresterea celor mai fericiti copii din lume

De dragul copilului, pune jos acel smartphone, iata de ce

Cum ii facem pe copii sa ni se destainuie cu incredere

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Dr. Justina Marinescu, Psiholog in exclusivitate pentru Desprecopii.com
Toate drepturile rezervate, desprecopii.com (c) 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII