Cum influențează ora de culcare dezvoltarea creierului copilului și durata recomandată a somnului de la 1-4 ani

Cum influenteaza ora de culcare dezvoltarea creierului copilului si durata recomandata a somnului de la 1-4 ani

Cum influențează ora de culcare dezvoltarea creierului copilului și durata recomandată a somnului de la 1-4 ani

Ce relație este între somn și dezvoltarea creierului copilului? Ei bine, conform unui studiu recent, orele de culcare neregulate între 0-3 ani afectează negativ abilitățile de citire, abilitățile matematice și conștientizarea spațială la copii.

Studiul, care a implicat 11.000 de copii, arată de ce este important pentru copii să aibă o oră regulată de culcare, mai ales între 1 și 4 ani.

- veți citi:
De ce au copiii nevoie de somn sănătos?
De care ore de somn are nevoie un copil de 1-4 ani?
Ce este somnul sănătos?
Principalele motive pentru care copilul tău are nevoie de somn bun

Ora de culcare - de este bine sa fie regulata

Conform unui studiu recent realizat pentru a investiga relația dintre somn și dezvoltarea creierului la copii, orele de culcare neregulate între 0-3 ani afectează negativ abilitățile de citire, abilitățile matematice și conștientizarea spațială la copii.Din acest studiu, este corect să concluzionăm că somnul este la fel de important ca hrana pentru copii, având în vedere că dictează dacă creierul unui copil se va putea dezvolta și funcționa corect în viitor.

De care ore de somn are nevoie un copil de 1-4 ani?

Recomandările generale privind numărul de ore de somn necesare pentru copii pot varia ușor în funcție de diferite surse și necesitățile individuale ale fiecărui copil. În general, iată un ghid aproximativ privind numărul de ore de somn recomandate pentru copii în diverse etape:

1 an:

Somn pe timp de noapte: aproximativ 11-14 ore
Somn în timpul zilei: 2-3 ore împărțite în 2-3 reprize de somn

  2 ani:

Somn pe timp de noapte: aproximativ 11-14 ore
Somn în timpul zilei: 1-2 ore într-o repriză de somn sau un repaus

  3 ani:

Somn pe timp de noapte: aproximativ 10-13 ore
Somn în timpul zilei: 1-2 ore într-o repriză de somn sau un repaus (deși unii copii pot renunța la somnul de zi în această etapă)

  4 ani:

Somn pe timp de noapte: aproximativ 10-12 ore
Somn în timpul zilei: în general, mulți copii renunță la somnul de zi în această etapă, dar pot beneficia de un repaus liniștit sau timp de relaxare în timpul zilei

De ce au copiii nevoie de somn sănătos?

Deși majoritatea părinților par să înțeleagă acest lucru instinctiv, mulți părinți se lupta făcând eforturi pentru a se asigura că ai lor copii obţin cel mai bun somn posibil.

Factorii stilului de viață cum ar fi zilele lungi de muncă, programele sportive sau alte angajamente tind să întârzie timpul de culcare. Din păcate, unor bebeluși chiar le lipsesc aţipirile de peste zi.

Toți acești factori au efecte grave asupra dezvoltării creierului şi pot produce efecte care durează toată viața.

Ce este somnul sănătos?

Pentru a te asigura că creierul copilului tău se dezvoltă corect de la început, este important să înţelegi ce este somnul sănătos.

În primul rând şi cel mai important, somnul sănătos ar trebui să fie neîntrerupt. Copilul tău ar trebui să poată dormi continuu, fără să fie trezit de zgomote, lumini şi alte distrageri.

Somnul sănătos ar trebui să fie, de asemenea, suficient. Nou-născuții ar trebui să aibă 8 ore de somn în timpul zilei și 8 ore de somn noaptea. Bebelușii de o lună ar trebui să aibă 6-7 ore de somn în timpul zilei și 8-9 ore în timpul nopții. Bebelușii de trei luni ar trebui să aibă 4-5 ore de somn în timpul zilei și 10-11 ore în timpul nopții. Bebelușii de șase luni ar trebui să obțină 3 ore de somn în timpul zilei și 11 ore de somn în timpul nopții. Sugarii cu vârsta între 9 luni şi 1 an ar trebui să aibă 2-3 ore de somn în timpul zilei și 13 ore de somn în timpul nopții. Copiii cu vârsta între 1 și 2 ani ar trebui să obțină 2-3 ore de somn în timpul zilei și 11 ore de somn în timpul nopții. Cei cu vârsta între 3 și 5 ani ar trebui să obțină 1 oră de somn în timpul zilei și 10-13 ore de somn în timpul nopții. Desigur, orele de somn pot varia. Cu toate acestea, cantităţile de timp indicate mai sus sunt foarte recomandate.

Somnul sănătos trebuie să fie, de asemenea, în sincronizare cu ceasul intern al copilului. Copilul tău ar trebui să doarmă când dorește sau când se simte somnoros.

Principalele motive pentru care copilul tău are nevoie de somn bun

Deoarece acum știi ce este un somn sănătos sau bun, să ne orientăm asupra principalelor motive pentru care copilul tău are nevoie de un somn sănătos / bun.

1. Somnul stimulează dezvoltarea creierului

Conform unui studiu canadian publicat în 2008 în revista Sleep, copiii care au mai puțin de 10 ore de somn în fiecare noapte înainte de vârsta de 3 ani au mai multe șanse să dezvolte probleme de limbaj și de citire printre alte tulburări ale creierului, precum ADHD, pe măsură ce cresc. Somnul ajută la dezvoltarea creierului, deoarece există o relație puternică între somn și neuroplasticitate (modificări structurale și funcționale care au loc în creier prin antrenament și experiență).

Obținerea unui somn bun ajută creierul să mărească țesutul creierului (cunoscut sub numele de materie cenușie), precum și să modifice circuitele cerebrale cunoscute sub numele de sinapse. Deși creierul adult este capabil să efectueze aceste schimbări, o face la o scară mai mică. Cea mai crucială perioadă pentru aceste modificări ale creierului este în primii trei ani de viață. Acesta este, de fapt, unul dintre motivele principale pentru care copiii se recuperează mai repede decât adulții în urma unei traume la nivelul capului.

2. Somnul stimulează învățarea

Conform studiilor de cercetare, nou-născuții învață de obicei în somn. Un astfel de studiu realizat de cercetătorii Centrului Medical al Universității Columbia indică faptul că, creierul unui sugar este de obicei ocupat toată noaptea. Învățarea este evidentă din faptul că toți bebelușii se răsucesc în timp ce dorm, ceea ce este un indiciu al sistemului nervos care testează conexiunile dintre mușchi și creier.

Studiile au dovedit, de asemenea, că acei copii care dorm în timpul zilei își amintesc mai multe. Un astfel de studiu a fost realizat de neurologii de la Universitatea din Massachusetts Amherst. Neurologii care au studiat 40 de preșcolari au descoperit că acei copii care dormeau zilnic în medie 77 de minute au putut să-și amintească tot ceea ce au învățat, în timp ce copiii care nu dormeau zilnic au uitat aproximativ 15% din ceea ce au învățat.

3. Somnul stimulează creșterea

Copilul tău are nevoie de somn sănătos şi pentru că somnul profund stimulează creșterea. Numeroase studii arată o relație între somnul "sărac" și nivelurile deficitare de GH (hormonul de creștere). Hormonul de creștere este secretat cel mai eficient în timpul somnului profund. Acest lucru este potrivit lui Judith Owens, directorul medicinii somnului la Centrul Național Medical de Copii din Washington, D.C. Prin urmare, importanța somnului profund nu poate fi trecută cu vederea atunci când vine vorba despre creștere.

4. Somnul sporește sănătatea inimii

Somnul a fost legat și de sănătatea inimii. Conform numeroaselor studii de cercetare, copiii care obțin cantități adecvate de somn bun prezintă riscuri mai mici de deteriorare vasculară. Somnul sărac a fost, de asemenea, legat de riscuri mari de obezitate, diabet și boli de inimă în rândul copiilor. Potrivit lui Jeffrey Durmer, Ph.D., specialist în somn, copiii care suferă de tulburări de somn au niveluri ridicate de glucoză și cortizol noaptea, ceea ce le măreşte riscurile de a suferi de afecțiuni legate de inimă.

Rezumat

Informațiile de mai sus rezumă importanța asigurării că al tău copil are parte de somn sănătos în fiecare zi. După cum scrie mai sus, somnul sănătos este cel neîntrerupt, suficient și în sincronizare cu ceasul intern al copilului.

Deși principalele beneficii ale somnului sănătos pentru copii gravitează în jurul beneficiilor dezvoltării creierului, învățării, creșterii și sănătății inimii, există multe alte motive pentru care ar trebui să te asiguri că al tău copil va avea un somn sănătos în timpul anilor formativi.

De exemplu, somnul măreşte și pierderea în greutate. Copiii care tind să doarmă mai puțin tind să aibă probleme de greutate în perioada copilăriei timpurii. Somnul sănătos este, de asemenea, cunoscut pentru creşterea vigilenței și reducerea riscurile de rănire. În final, informațiile de mai sus ar trebui să te încurajeze să iei mai în serios nevoile de somn ale copilului tău.

De exemplu, încearcă să te asiguri că micuţul tău doarme suficient de acum înainte în funcție de vârsta sa. Privește la mediul de somn al copilului tău și încearcă să creezi un spațiu care încurajează somnul.

Somnul de amiază și cel de noapte măresc memoria emoțională în copilăria timpurie

Studiile arată că somnul de amiază (atipirile) și somnul de peste noapte ale copilului, într-o combinație completă, pot lucra impreună pentru beneficiul memoriei în copilaria timpurie.

Iată de ce somnul de dupa amiază contribuie la procesarea emoțiilor la preșcolari și poate contribui la consolidarea memoriei în ceea ce privește amintirile cu valoare emoțională, influențând astfel inteligența emotională a copilului.

 

Despre somnul copilului - merita citit si

Ora de culcare are legatura cu obezitatea de mai tarziu a copilului
Cum imi invat baiatul sa doarma singur?
Spray-ul impotriva monstrilor, in sfarsit 
Ritmul de somn al copilului: despre necesitatea de a dormi, bioritm si anotimpuri
Cand doarme copilul singur? Ce este de facut, va sfatuieste Desprecopii :)

autor: redactor DC - toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII