Efectele hormonilor pe parcursul sarcinii - cum afectează hormonii emoțiile de-a lungul celor 3 trimestre de sarcină

Efectele hormonilor pe parcursul sarcinii - cum afecteaza hormonii emotiile de-a lungul celor 3 trimestre de sarcina

Efectele hormonilor pe parcursul sarcinii - cum afectează hormonii emoțiile de-a lungul celor 3 trimestre de sarcină

Valurile de emotii care afecteaza o femeie insarcinata au o cauza concreta - furtunile hormonale. Deci, consoleaza-te, nu ești tu, ci hormonii sunt cei care îţi provoacă acele schimbări bruste ale dispoziției.

Iată care sunt cele mai ciudate momente prin care poți trece în timpul celor trei trimestre ale sarcinii.

- veţi citi:

Schimbări dramatice de dispoziție
Primul trimestru de sarcina: lacrimi și uitare
Al doilea trimestru de sarcina: zăpăceală fără limite
Al treilea trimestru de sarcina: eşti uşor iritabilă şi ai tendinţa de a-ţi construi propriul cuibuşor
Păstrează-ţi calmul

Schimbări dramatice de dispoziție

Când eram însărcinată în trei luni, o felie de brânză m-a făcut să izbucnesc în lacrimi. Nici măcar nu era o bucată serioasă de brânză - ci doar ideea de brânză. Încă eram în acea fază când majoritatea alimentelor mă făceau să fiu nesigură și, după ce am comandat un snitel la un restaurant am inceput sa ma tem ca bucătarul va strecura în mâncare ceva ce nu îmi doresc. În timp ce soțul meu încerca să mă calmeze, am devenit mai isterică, convinsă că mancarea mea va fi distrusă iar el pur și simplu nu înţelegea prin ce trec!

Trec dintr-o stare de dispozitie in alta, brusc. Plang de la orice, ma emotionez sau ma enervez foarte repede. E ceva in neregula cu mine - se intreaba o graviduta pe forumul Desprecopii?

Nu, experimentăm pur și simplu schimbările dramatice de dispoziție ale sarcinii. Printre creșterea nivelului de hormoni și enormele schimbări fizice și emoționale prin care trecem când suntem însărcinate, nu este de mirare că în timpul sarcinii, ne găsim suspinând, râzând și uitându-ne propriul nume - uneori toate în câteva minute. Iată la ce să te aștepţi - o trecere in revista de-a lungul celor trei trimestre de sarcina.

Primul trimestru de sarcina: lacrimi și uitare

In primul trimestru de sarcina

De îndată ce îţi dai seama că există un bebeluș care creşte în tine, poţi trece printr-un carusel de emoții: încântare, teamă, plăcere, îngrijorare. Adaugă la asta epuizarea și greața prevalente în primul trimestru, plus o creștere masivă de hormoni, iar stările tale de spirit se pot balansa mai repede decât o gimnastă olimpică pe bara înaltă. „Estrogenul și progesteronul cresc fulgerător la începutul sarcinii”, spune Lucy Puryear, M.D., psihiatru și autor al cărţii Înțelegerea stărilor tale atunci când eşți însărcinată. "Schimbările au efecte mari asupra stării tale de spirit. Poţi fi în lacrimi un minut și fericită în următorul minut." Kathleen din New York, mamă a unui copil, își amintește bine zilele acelea: "Tot stresul din viața mea izbucnea la suprafaţă și suspinam isteric timp de 10 minute. Apoi totul lua sfârșit și îmi continuam ziua cu bucurie."

Plânsetele isterice pot fi scuzate de îngrijorări reale – îmi permit acest copil? Voi putea vreodată să dorm din nou până târziu dimineaţa? - cele mai prosteşți lucruri pot declanșa aceste stări. Mamele raportează că au izbucnit în lacrimi la reclame TV, imagini cu bebeluși în reclame vestimentare sau la o melodie veche la radio: izbucnirile acestea te pot face să te îndoieșți de propria sănătate. „Îți porți emoțiile pe vârful degetelor, deci reacţionezi mult mai rapid la toate”, spune Jennifer L. Hartstein, PhD. şi terapeut de familie din New York. "După aceste crize, te poţi speria gândindu-te: Ce nu este în regulă cu mine? Iar asta te va supăra din nou şi din nou. Doar aminteşte-ţi că este normal, încearcă să râzi de situaţie și să mergi mai departe."

Primele etape ale sarcinii aduc și un alt simptom mai dificil, cunoscut mamelor pur și simplu sub numele de „creierul copilului”. Progesteronul, aflat la niveluri ridicate în această fază, este un hormon calmant, explică dr. Puryear, dar poate provoca și ceață și uitare. "Când eram însărcinată cu George, am pus o dată Lego-ul fiului meu mai mare, în frigider, și apoi am încercat să-i dau copilului să bea o ceașcă de cafea!" spune Carina, mamă a doi copii.

Al doilea trimestru de sarcina: zăpăceală fără limite

Al doilea trimestru de sarcina

După ce ai trecut de primul trimestru, ajungi la cea mai bună parte: „În sfârşit, poţi spune altor persoane că eşti însărcinată!” subliniază Hartstein. Greţurile de dimineață se calmează, începi să arăţi sarcina, ceea ce înseamnă că și străinii te tratează ca pe o celebritate și începi să simți copilul mişcându-se. Ideea abstractă de „copil?” devine ideea interesantă de „copil!”. Dacă afli genul, copilul poate părea chiar și mai real. În acest moment, este posibil să te descoperi radiind de la o ureche până la cealaltă, râzând cu voce tare în mijlocul unei întâlniri plictisitoare și dorindu-ţi mai mult să fii cu soțul în dormitor (mai mult sânge care îţi curge prin corp te poate face să te simţi mai sexuală, spune Dr. Puryear).

Al treilea trimestru de sarcina: eşti uşor iritabilă şi ai tendinţa de a-ţi construi propriul cuibuşor

Al treilea trimestru de sarcina

Odată ce te apropii de termenul naşterii, euforia ta se poate transforma în iritabilitate pe măsură ce crești, făcându-ţi somnul o sarcină imposibilă. S-ar putea să începi să îţi faci griji pentru procesul real al nașterii („Acesta trebuie să iasă de acolo?”), precum și pentru schimbările uriașe de viață care sunt chiar după colț. În acest moment, s-ar putea să te enervezi pe toți, în special pe soţul tău, care probabil nu are nici o idee cum ţi-ar putea fi de ajutor. Nu sunt prea mândră de perioada în care am insistat că soțul meu să iasă din casă la 11 p.m. și să nu se întoarcă până nu îmi găseşte o gogoașă cu ciocolată.

Cealaltă manifestare majoră a mămicilor lunatice în acest stadiu este nevoia puternică de a curăța și organiza. Acest lucru se datorează atât creșterii oxitocinei, hormonului care îți pregătește uterul pentru travaliu, sânilor care se pregătesc pentru alăptare, cât și unui fel de ultim nivel emoțional. "Întreaga ta lume este pe cale să se schimbe, așa că te gândeşti: Ce pot controla?" spune Hartstein. „Încerci să pui în ordine o lume care urmează să devină extrem de haotică”. Mamele mi-au povestit despre spălarea podelei până când a strălucit și despre aşezarea fiecărui prosop din dulapul de lenjerie. Uneori, aceste instincte de aşezare a cuibului pot lua proporții comice: „Cu aproximativ două săptămâni înainte de a naşte, am decis brusc că trebuie să fac prăjituri pentru toți oamenii care vor veni să vadă copilul”, spune Jennifer din New York, mamă a unui copilaş. "M-am panicat că nu vom avea cu ce să îi servim, așa că am petrecut ore întregi în bucătărie, am copt aproximativ 12 tăvi de prăjituri. Încă mai avem câteva. Vrei şi tu...?"

Citeste si Emoțiile in sarcină și crizele de plans. In sarcină pâna și cartofii te fac sa plângi - jurnal de sarcină

Păstrează-ţi calmul

Indiferent dacă plângi la reclame sau aşezi maniacal lenjeria, iată câteva modalități de a trece de aceste nebunii:

Să ştii că este normal. Cine a spus că sarcina ar trebui să însemne binecuvântare 24/7 nu a fost niciodată gravidă. Acceptă faptul că vei fi fericită uneori, iar alteori stresată și îngrijorată. Nu are nici o legătură cu cât de mult îţi vei iubi copilul.

Vorbeşte cu alte mame. Găseşte un grup de suport, fizic sau online, ori programează-ţi o întâlnire săptămânală de cafea (decofeinizată) cu o altă prietenă însărcinată, astfel încât să puteți compara experienţele și să râdeți de prostioarele celeilalte. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Răsfață-te. Da, ai multe de făcut, dar asigură-te că îţi rezervi timp pentru a te relaxa citind o carte preferată sau pentru a te bucura de un masaj pentru gravide.

Ajută-ți partenerul să te ajute. În loc să te enervezi că el nu știe instinctiv cum să ajute, dă-i câteva sfaturi. („Iubire, atunci când plâng, am nevoie de tine să-mi aduci o ceașcă de ceai din plante, apoi să ieşi în liniște din cameră.”)

Caută ajutor atunci când ai nevoie. Dacă plângi în mod constant și te simţi la pământ pentru mai mult de două săptămâni, fără momente plăcute între timp, sau dacă te simţi inutilă ori fără speranță, solicită ajutor. Femeile pot începe să aibă simptome ale depresiei postpartum înainte de nașterea copilului. 

Depresia în timpul sarcinii: simptome și tratament

Depresia in timpul sarcinii este o problema importanta si ingrijoratoare. In general, se credea ca femeile pot contracara depresia prin sarcina. Se credea ca schimbarile hormonale din timpul sarcinii schimba chimia creierului. Stiinta medicala a demonstrat ca aceste idei sunt gresite. De fapt, recent s-a demonstrat ca sarcina nu afecteaza depresia clinica si ca nici sarcina nu schimba chimia creierului. Iata toate detaliile despre depresia ce poate intuneca perioada de sarcină si cum o poți combate prin sport, yoga si o atitudine pozitivă.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII