Copilul tuseste? Iată de ce și când trebuie să te ingrijorezi - sfatul medicului

Copilul tuseste? Iata de ce si cand trebuie sa te ingrijorezi - sfatul medicului

Copilul tuseste? Iată de ce și când trebuie să te ingrijorezi - sfatul medicului

Copilul tuseste? Cand vine sezonul rece, cele mai comune probleme cu care se confrunta copiii sunt febra și tusea. Părinții se îngrijorează adesea că tusea este un semn de ceva rău. Mai mult, uneori tusea durează atât de mult încât adesea este supărător atât pentru copil și părinte, cât și pentru profesor, colegi de clasă.

Vom trece în continuare în revista cauzele comune ale tusei, cum să vă ajutați copilul și când ar trebui să vă faceți griji.

veti citi
De ce tușește copilul și cand ar trebui să ne ingrijorăm?
Cum se produce tusea
Ce provoacă tuse copilului?
Cum trebuie sa tratăm tusea la un copil?
Când este timpul să ne ingrijoreze o tuse?
Alinan Imunotus pune tusea la colț

De ce tușește copilul și cand ar trebui să ne ingrijorăm?

Vom trece in continuare in revista cauzele comune ale tusei la copil, cum să vă ajutați copilul și când ar trebui să vă faceți griji.

Cum se produce tusea

Tusea apare când altceva decât aerul ajunge în caile respiratorii de sub corzile vocale. Căile respiratorii superioare încep din partea din spate a nasului și se deplasează în jos către corzile vocale. Calea aeriană inferioară include traheea, bronșul drept și stâng care duce la fiecare plămân, tuburile mici ale plămânilor numite bronhiole și sacii de aer. Deoarece caile respiratorii preferă aerul în loc de orice altceva (precum mucoasa), de îndată ce ceva ajunge în calea aeriană inferioară, acesta este repede expulzat. Prin urmare, tusea poate apărea din cauza oricărui obiect străin oriunde pe calea aeriană.

Tusea la copii se datorează cel mai frecvent unei scurgeri nazale. Mucusul nazal (mucii) se scurge de pe caile aeriane superioare spre caile aeriene inferioare. Cu toate acestea, unele accese de tuse provin din calea aeriană inferioară și este important să le diferentiem.

Ce provoacă tuse copilului?

In continuare vom trece in revista cauzele infecțioase comune care pot cauza tuse copilului. Un istoric atent al tusei si un examen fizic, de obicei, îl informează pe medic care poate fi cauza. Uneori poate fi nevoie de un xray. Este foarte util ca părintele să poată descrie tusea pe care o are copilul. Iată o descriere a unor cauze si sunete de tuse diferite.

Răceala comună:
Răcelile sunt boli virale care determină producția de mucoasa în căile respiratorii superioare. Tusea apare din picurare post-nazală -pe gat, a mucoasei. Durează aproximativ 10 zile, dar tusea poate dura mai mult decât atât.

Tuse virală:
Aceasta este similară cu o răceală, dar căile respiratorii inferioare sunt infectate de virus. Aceasta înseamnă că pacienții nu vor avea nasul obișnuit sau congestia care apare cu o răceală. Din nou, această tuse poate dura săptămâni întregi.

Gripa:
Gripa este o infecție virală severă care provoacă febră, dureri corporale, oboseală, dureri de cap, dureri în gât și tuse. De obicei, există o producție mai puțin mucoasă în căile respiratorii superioare cu gripa în comparație cu o răceală. De asemenea, febra este de obicei mai mare comparativ cu răceala obișnuită. Citeste Gripa la copil: simptome si tratament

Pneumonia:
Pneumonia apare de obicei ca o infecție secundară a virusului racelii. Acest lucru se datorează faptului că mediul lipicios pe care îl creează virusul racelii  este o casă perfectă pentru bacterii. Infecția, și puroiul creează, umple sacii de aer, ceea ce face dificilă respirația și cauzând febră ridicată. Dacă copilul are dificultăți în respirație, solicitați imediat asistență medicală. Pneumonia este, de asemenea, cauzată de virusuri, astfel că nu toate infecțiile cu pneumonie necesită antibiotice. Mai mult, copiii mai mari și adolescenții pot face pneumonie care este cauzată de bacteriile Mycoplasma. Medicul poate cere o radiografie toracică pentru a determina dacă copilul are pneumonie și ce tip poate avea. Mai multe despre pneumonia la copil aici.

Bronsiolita:
Cauzată de RSV, bronhiolita este o infecție a bronhiolelor sau a tuburilor mici din plămâni. Cantitatea extremă de producție de mucoase înfuză căile respiratorii provocând tuse, suferință cu respirația și uneori șuierături. RSV este mai severă pentru bebelușii, așa că vă rugăm să vă duceți copilul imediat la medic, dacă îl suspectați de bronsiolita. Mai multe detalii despre bronsiolita la copil aici.

Crup:
Tusea Crup este o boală virală care provoacă umflarea căilor respiratorii superioare. Tusea este descrisă ca un fel de latrat, iar unii copii vor scoate un sunet atunci când respiră în cunoscut sub numele de stridor. Plasarea copilului într-o incapere cu aburi sau ieșirea în aerul rece al nopții poate calma o tuse crup.

Sinuzită:
Diagnosticul sinuzitei se face după ce o răceală și tuse au fost prezente cel puțin 10-14 zile. Diagnosticul nu este făcut pentru un copil care are o tuse persistentă uscată care se îmbunătățește treptat, acesta fiind tiparul tipic. Diagnosticul trebuie pus în funcție de congestie continuă, agravarea simptomelor după 2 săptămâni, dureri de cap sau durere de față și, eventual, nou debut de febră. Chiar dacă copilul dumneavoastră are simptome de sinuzită, de multe ori se va îmbunătăți de la sine, astfel încât nu există o grabă să înceapă antibiotice. Cu toate acestea, este o idee bună să discutați opțiunile de tratament cu medicul copilului dumneavoastră. Citeste Sinuzita la copil: tipuri, diagnostic si tratament

Tuse convulsiva:
Această infecție periculoasă care poate fi prevenită prin vaccin, este cauzată de bacteriile Bordatella pertussis. Infecția începe cu simptome ușoare de răceală, dar în cele din urmă progresează spre o tuse spasmodică severă. Bebelușii și copiii mici vor crea sunetul clasic de vopsea atunci când respiră în urma unei potriviri de tuse, dar copiii mai mari pot să nu. Mai mult, bebelușii pot înceta să respire împreună.

Copiii mai în vârstă vor tuse atât de tare încât vor arunca în urma potrivirii tusei. Din păcate, tuse convulsivă poate fi fatală în cel mai rău caz și poate provoca 3 luni de tuse în cel mai bun caz, așa că asigurați-vă că întreaga familie este la zi cu privire la vaccinurile lor pentru tuse convulsivă. Citeste Tusea convulsiva la copil: simptome, tratament si prevenire

Bronsita: bronșita este inflamația bronșilor sau a tuburilor mari ale căilor respiratorii inferioare. Deși este un diagnostic obișnuit la adulți, în special fumători, nu este frecvent la copiii mici. Simptomele se suprapun de obicei fie cu o răceală, fie cu astm. Cea mai frecventă cauză a bronșitei este o infecție virală, astfel încât antibioticele nu sunt indicate decât dacă există o pneumonie secundară care s-a dezvoltat.

Astmul: Deși astmul nu este o infecție, cel mai frecvent declanșator al astmului este o răceală. Prin urmare, dacă credeți că copilul are respiratie suieratoare cel mai bine este să vă adresați medicului. Unele tuse cronice pot fi, de fapt, astm cu variație de tuse, chiar și în absența respirației șuierătoare, așa că este un lucru pe care medicul îl poate considera dacă copilul are o tuse cronică care durează mai mult de 4 săptămâni.

Cum trebuie sa tratăm tusea la un copil?

Dacă medicul a pus diagnosticul de pneumonie, o infecție a sinusurilor (sinuzita) sau tuse convulsivă, urmati tratamentul dat de medic. Dar, deoarece majoritatea cauzelor de tuse sunt virale, antibioticele nu sunt adecvate. Dar sunt lucruri pe care le poți face pentru a usura tusea copilul și a-i ușura simptomele.

- Curățați căile respiratorii folosind soluție salină în nas
- Păstrați secrețiile cat mai fluide menținând o hidratare bună
- Calmează gâtul copilului cu lichide calde și miere (doar peste 1 an)
- Folosiți sirop de tuse -
- Folosiți abur sau un umidificator
- Evitați expunerea copilului la fum

Când este timpul să ne ingrijoreze o tuse?

Daca copilul tuseste mai mult de 10 zile, are probleme cu respirația sau dureri în piept, solicitați sfatul medicului. Urmăriți respirația rapidă, retrageri (când mușchii se scufundă între coaste) și un efort suplimentar cu respirația. Ascultă sunete cu respirație precum stridor (fluier cu inspirație) sau respirație șuierătoare (sunet fluier cu expirație).

Uneori, părinții aud un sunet șuierător, care cred că este șuierător, dar este de fapt respirația printr-un nas blocat. În caz de îndoială, mergeti cu copilul la medic iar daca nu mai poate sa respire sau are albastru în jurul buzelor, sună urgent la 112.

Despre tuse si raceala, merita citit si:

Tusea convulsiva
Ce este de fapt tusea seaca?
Tipuri de tuse la copii si tratarea lor
9 remedii naturale pentru tuse

Forumuri cu intrebari si raspunsuri medicale

Autor: Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2023
Articol revizuit si aprobat de: dr. Maria Bodea,  medic pediatru  in exclusivitate pentru Desprecopii.com

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Tuse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII