Complicatii dupa virozele respiratorii la copii

Complicatii dupa virozele respiratorii la copii

Complicatii dupa virozele respiratorii la copii

Pe scurt

  • Sugarii și copii mici sunt de departe cei mai predispuși la apariția virozelor respiratorii.


    Interacțiunea dintre virusuri și bacterii este mult mai frecventă și semnificativă din punct de vedere clinic. Virusurile respiratorii inițiază deseori o cascadă de evenimente care duce în cele din urmă la infecții bacteriene. Agenții antivirali eficienți pot scurta substanțial durata bolii virale și pot preveni dezvoltarea complicațiilor bacteriene.

Infecțiile virale ale tractului respirator sunt de obicei împărțite în:

Infecții ale căilor respiratorii superioare: simptomele apar mai ales în nas și gât. Aceste infecții pot apărea la orice vârstă și includ răceala comună și gripa.

Infecții ale tractului respirator inferior: simptomele apar în trahee, căi respiratorii și plămâni. Acestea sunt mai frecvente la copii și includ tusea, bronșiolita și pneumonia.

Copiii pot avea însa, uneori, infecții care implică atât căile respiratorii superioare, cât și cele inferioare.

Cauzele infecțiilor respiratorii

Multe virusuri diferite infectează tractul respirator. La copii, rinovirusurile, virusurile gripale (în timpul epidemiilor anuale de iarnă), virusurile parainfluenza, virusul sincitar respirator (RSV), enterovirusurile, coronavirusurile și anumite tulpini de adenovirus sunt principalele cauze ale infecțiilor respiratorii virale.

Cel mai adesea, infecțiile virale ale tractului respirator se răspândesc atunci când mâinile copiilor vin în contact cu secrețiile nazale de la o persoană infectată. Aceste secreții conțin viruși. Când copiii își ating nasul sau ochii, virușii pătrund in corp și produc o nouă infecție. Mai rar, infecțiile se răspândesc atunci când copiii respiră aer care conține picături în urma unui strănut (sau tuse) de la o persoană infectată.

Din diverse motive, secrețiile nazale sau respiratorii de la copiii cu infecții virale ale tractului respirator, conțin mai mulți viruși decât cele de la adulții infectați. Această producție crescută de viruși, împreună cu o atenție de obicei mai redusă asupra igienei, face copiii mai predispuși să răspândească infecția. Posibilitatea de transmitere crește în colectivitate. Spre deosebire de ceea ce ar putea crede oamenii, alți factori, cum ar fi apa rece, frigul, transpiratia sau oboseala, nu provoacă răceli și nu cresc sensibilitatea copilului la infecție.

Infecțiile virale ale tractului respirator și complicațiile ce pot apărea la copii

Deoarece nou-născuții și sugarii preferă să respire pe nas, chiar și congestia nazală moderată poate crea dificultăți de respirație. Congestia nazală duce la probleme de hrănire, deoarece sugarii nu pot respira în timp ce sunt alăptați sau când beau cu biberonul. Deoarece sugarii nu sunt capabili să scuipe mucusul pe care îl tușesc, de multe ori se înfundă și se sufocă.

Căile respiratorii ale copiilor mici pot fi reduse semnificativ de inflamație și mucus, ceea ce face dificilă respirația. Copiii respiră rapid și pot dezvolta un zgomot puternic, auzit la expirație (respirație șuierătoare/wheezing) sau un zgomot similar auzit la inspirație (stridor). Îngustarea severă a căilor respiratorii poate cauza cianoza (pielea copilului devine albastră). Aceste probleme ale căilor respiratorii sunt cele mai frecvente cu infecția cauzată de virusurile cu parainfluenza, RSV și infecția cu metapneumovirus uman. Copiii afectați trebuie să fie văzuți de urgență de către un medic.

Unii copii cu infecție virală a tractului respirator dezvoltă și o infecție a urechii medii (otită medie) sau a țesutului pulmonar (pneumonie). Otita medie și pneumonia pot fi cauzate de virusul însuși sau de o infecție bacteriană care se dezvoltă, deoarece inflamația cauzată de virus face țesutul mai susceptibil de invazia altor germeni. La copiii cu astm, infecțiile tractului respirator duc adesea la un atac de astm.

Tratamentul virozelor respiratorii la copii

Antibioticele nu sunt necesare și nu ajută la tratarea infecțiilor virale respiratorii. Copiii cu infecții ale tractului respirator au nevoie de odihnă suplimentară și trebuie să mențină un aport normal de lichide. Acetaminofenul sau antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, pot fi administrate pentru febră și dureri. Copiii de vârstă școlară pot lua un decongestionante fără prescripție medicală.

Fitoterapia și tratarea virozelor respiratorii la copii

Sugarii și copiii mai mici sunt deosebit de sensibili la efectele secundare ale decongestionantelor și pot prezența agitație, confuzie, halucinații, letargie și ritm cardiac rapid și nu ar trebui să ia niciodată aceste medicamente. De aceea, fitoterapia vă poate fi de mare ajutor în acest caz.

Iată ce produse nu trebuie să vă lipsească din casă și cum vă pot fi de folos:

ALLERDEP® sirop

ALLERDEP® sirop susține funcționarea normală a tractului respirator datorită componentelor active din fitoextractele conținute.

Are efecte benefice datorate diminuării manifestărilor alergice asociate infecțiilor de tract respirator.

RINODEP® spray nazal

RINODEP spray nazal conține un complex unic de fitoextracte, apă de mare concentrată și mangan, cu acțiune antiinflamatoare și antialergică eficientă în normalizarea reacțiilor alergice.

Are acțiune emolientă și descongestionantă în rinite alergice și nonalergice (NARES și NARESMA).

VIRODEP® picături orale

VIRODEP picături orale este un complex unic de fitoextracte standardizate și nutraceutice, fiind indicat în profilaxia și terapia infecțiilor respiratorii de origine virală sau bacteriană, asociat cu antibiotice și simptomatice și în consolidarea sistemului imunitar.

TUSSODEP® sirop

TUSSODEP sirop, combinație de fitoextracte standardizate și nutraceutice, este eficient în afecțiuni ale căilor respiratorii superioare și inferioare, calmând tusea iritativă și productivă.

LARIDEP® spray oral

LARIDEP spray oral conține un complex unic de fitoextracte standardizate pentru un efect antiinflamator, antiseptic, emolient și de apărare a mucoasei orofaringiene, fiind indicat în tratamentul inflamațiilor tractului orofaringian.

FRUTDEP® IMMUNO soluție orală

FRUTDEP® IMMUNO soluție orală, datorită nutraceuticelor și sucurilor concentrate din fructe conținute, este eficient în reducerea duratei și severității infecțiilor de tract respirator, precum și a recurențelor prin acțiunea antivirală și antibacteriană și consolidarea sistemului imunitar.

HEPADEP® soluție orală

HEPADEP® soluție orală are efect antihepatotoxic și hepatoprotector care ajută la susținerea funcției hepatice.

 

Dr. Phyto

Recomandare: Dr. Phyto

PHYTODEP protejeaza natural copilaria

Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.

Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.

Categorie:Fitoterapie
De urmarit:DrPhyto.ro

Catalog produse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII