Salturile de dezvoltare mentală ale bebelușului numite și Săptămânile Minune: cele 10 săptămani intense din dezvoltarea primelor 20 de luni - diagrama

Salturile de dezvoltare mentala ale bebelusului numite si saptamanile minune: cele 10 saptamani intense din dezvoltarea primelor 20 de luni - diagrama

Salturile de dezvoltare mentală ale bebelușului numite și Săptămânile Minune: cele 10 săptămani intense din dezvoltarea primelor 20 de luni - diagrama

Salturile de dezvoltare mentală ale bebelușului, numite și Săptămânile Minune, sunt perioade de timp în care bebelușii par să facă un salt în dezvoltarea lor mentală și să învețe abilități noi. Aceste salturi sunt observate în perioade scurte, de obicei între vârsta de 0 și 18 luni, dar pot continua și după această vârstă.

Aceste saptamani sunt de fapt perioade de vârf în care toți bebelușii cresc rapid și trec prin etape de avansare a creșterii lor fizice și mentale. Aceste saptamani sunt marcate de o crestere a irascibilitatii bebelusului, a problemelor de somn si a anxietății de separare. In aceste periode, bebelusii pot fi iritabili și pot avea nevoie de mai multă atenție și susținere din partea părinților lor. În timpul acestor salturi, bebelușii pot avea probleme cu somnul și pot fi mai plângăcioși decât de obicei.

Există zece săptămâni minune în primele 20 de luni din viața unui bebeluș. Iata care sunt aceste saptamani minune ale bebelusului si ce trebuie sa stim despre aceste perioade pentru a reusi sa ne adaptam perfect nevoilor bebelusului.

veti citi
Ce este o săptămână minune a bebelușului?
Care sunt săptămânile minune ale bebelușilor?
Săptămânile Minune ale bebelușului - infografic și explicații
Săptămânile minune sunt diferite de puseele de creștere ale bebelușului
Ce trebuie să facem în timpul unei săptămâni minune a bebelușului?

Ce este o săptămână minune a bebelușului?

Este bebelusul tau - brusc, inexplicabil de mârâit, smiorcait si plangacios? Inseamna ca sunt sanse mari ca bebe sa treaca printr-o asa numita săptămână minune.

Saptamanile minune sunt perioade intense de dezvoltare a bebelusului. Se crede că sunt perioade speciale în care toți bebelușii cresc rapid și trec prin etape de avansare a creșterii lor fizice și mentale. Aceste saptamani sunt marcate de o crestere a irascibilitatii bebelusului, a problemelor de somn si a anxietății de separare.

În 1992, doi cercetători olandezi, dr. Frans X. Plooij și soția sa, Dr. Hetty van de Rijt, au publicat o carte intitulată Wonder Weeks. Cercetarile lor despre dezvoltarea bebelusului au la baza notiuni de psihologia educației, antropologie fizică și biologie comportamentală.O mare parte din cercetările lor au fost făcute pe primate unde au observat o mulțime de similitudini între oameni imaturi și primati. Cartea lor este o colecție de informații despre cum se dezvoltă sugarii umani și ce pot face părinții pentru a-i susține. 

Dupa publicarea cartii Wonder Weeks și popularitatea acesteia, termenul de saptamani minune ale bebelusului a devenit mai frecvent. Si de atunci, mulți părinți caută sa afle care sunt săptămânile minune ale bebelușului lor pentru a înțelege mai bine de ce bebelusului lor se comportă într-un alt mod la o anumită vârstă.

Care sunt săptămânile minune ale bebelușilor?

Există zece săptămâni minune în primele 20 de luni din viața unui bebeluș. Fiecare săptămână de minuni are o perioadă agitată la începutul acesteia.

Să știi când apare una din aceste săptămâni te poate ajuta foarte mult atunci când e greu de trecut prin stării bruste fragile (și, să recunoaștem, coșmarul) de noapte ale bebelușului. Evident, va trebui insa sa excludeți că bebelușul nu este bolnav, dar, după ce faceți asta, puteți fi linistiti de faptul că bebelușul este smiorcait din cauza faptului că trece printr-o saptamana MINUNE.

Toți bebelușii trec prin aceste săptămâni minune la un moment previzibil, iar marja de eroare este de o săptămână sau două. De obicei, durează oriunde de la 3 zile la câteva săptămâni. Aceste saptamani minune nu concid insa neaparat cu aparitia dintilor, puseele de crestere sau alte repere comune ale bebelușului, deși s-ar putea ajunge, din întâmplare, să se întâmple în același timp. Evoluțiile fizice pot fi legate indirect, deoarece bebelușii încep să poată face mai mult fizic, întrucât ele sunt in special de dezvoltare mentala.

Săptămânile Minune ale bebelușului - infografic și explicații

Aceste salturi de dezvoltare mentală pot fi perioade stresante pentru bebeluși, deoarece ei pot fi iritabili și pot avea nevoie de mai multă atenție și susținere din partea părinților lor. În timpul acestor salturi, bebelușii pot avea probleme cu somnul și pot fi mai plângăcioși decât de obicei.

Cu toate acestea, aceste salturi sunt importante pentru dezvoltarea bebelușilor, deoarece aceștia își dezvoltă abilitățile cognitive, sociale și emoționale. Prin identificarea acestor perioade de salt în dezvoltarea copilului, părinții pot fi pregătiți să ofere susținere și încurajare în timp ce copilul lor își îmbunătățește abilitățile și învață lucruri noi.

Desi am pregatit si acest infografic cu saptamanile minune ale bebelusului, trebuie sa tineti cont ca ele sunt aproximative. Fiecare bebelus este diferit. Există tot felul de factori care influențează dezvoltarea bebelușilor. Genetică, mediu, sex, prematuritate, frați - lista este interminabilă.

Dar, în medie, acordați sau luați o săptămână sau două, următoarele vârste sunt sugerate ca atunci când se întâmplă cele 10 saptamani minune, in primele 20 de luni din viata bebelusului:

saptamanile minune bebelus infografic

Saptamana 5 - vezi Bebelusul la 5 saptamani

Saptamana 8 -  vezi Bebelusul la 8 saptamani

Saptamana 12 - vezi Bebelusul la 12 saptamani

Saptamana 17/18 - vezi Bebelusul la 17 saptamani

Saptamana 26 - vezi Bebelusul la 26 saptamani

Saptamana 36/37  - vezi Bebelusul la 36 saptamani

Saptamana 44 - vezi  Bebelusul la 44 saptamani

Saptamana 53/53

Saptamana 63

Saptamana 75/76

Săptămânile minune sunt diferite de puseele de creștere ale bebelușului

Saptamanile minune sunt diferite de puseele de crestere ale bebelusului. Saptamanilor minune se referă la schimbările în dezvoltarea mentală a unui bebeluș. Unde pot începe să vadă și să înțeleagă lucruri pe care erau prea mici pentru a le înțelege înainte. Pe cand, puseele de crestere sunt, în general, specifice dezvoltării fizice. Citeste Semne ca bebelusul are un puseu de crestere

Ce trebuie să facem în timpul unei săptămâni minune a bebelușului?

- Săptămânile minune pot fi foarte obositoare pentru mami dar chiar si pentru tati... și este important să fiti calmi. E  necesar de inteles ca starea de smiorcaiala a bebelusului va trece si este nevoie sa fie linistit si calmat.

- S-ar putea să fie nevoie să iti alaptezi mai des bebelusul si sa ii acorzi mai multa intelegere pentru a reusi sa adoarma mai usor.

- Alapteaza-l sau hraneste-l la cerere

- Asigură-te ca bebe este în regulă și că ești aproape.

- Nu vă preocupați dacă micuțul dvs. nu este atât de dornic să exploreze așa cum face de obicei. Probabil că singurul lucru pe care si-l doreste este sa fie invaluit cu dragoste si inteles...

52 de saptamani la bebelușului  - sau primul an de viata in amintiri 

Iata proiectul unei mamici care a fotografiat in fiecare saptamana, de-a lungul celor 52 de saptamani din primul an bebelusului - zambetul sau.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forurile mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comoriAlaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023

referinte - https://www.thewonderweeks.com/

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII