Fluorul si dinții: iată ce s-a intamplat cand un oraș din Canada a scos fluorul din apa potabilă

Fluorul si dintii: iata ce s-a intamplat cand un oraș din Canada a scos fluorul din apa potabila

Fluorul si dinții: iată ce s-a intamplat cand un oraș din Canada a scos fluorul din apa potabilă

În ciuda a ceea ce ne spun stomatologii despre efectele de protecție ale fluorului asupra dinților, exista multe mituri despre fluor care ii sperie pe parinti.

Fluorul și dinții: iată ce s-a intâmplat cand un oraș din Canada a scos fluorul din apa potabilă

- veți citi:
Florul si sănătatea dintilor - mituri si realităti
Apa de la robinet este fluorurată in unele țări
Ce se întâmplă când o populație încetează brusc să mai ia fluor din apa de băut?
Eliminatea fluorului din apă a dus la carii în plus
Fluorul: prieten sau dușman pentru dinții copilului?

Florul si sănătatea dintilor - mituri si realităti

În ciuda a ceea ce ne spun stomatologii despre efectele de protecție ale fluorului asupra dinților, exista multe mituri despre fluor care ii sperie pe parinti.

Apa de la robinet este fluorurată in unele țări

Cu scopul de a preveni orice fel de problema dentara in randul populatiei, tari precum Canada si Statele Unite ale Americii au inceput in anii ’40 sa introduca fluor si in apa de la robinet. Aceasta procedura a fost destul de controversata, insa, iar in prezent se analizeaza reducerea cantitatii de fluor din apa.

Apa de la robinet din Romania nu este fluorizata, dar cantitati mai mici sau mai mari de fluor se gasesc in apele minerale imbuteliate, concentatia acestuia fiind trecuta pe eticheta.

Daca va propuneti sa fierbeti apa minerala, este bine sa stiti ca fierberea apei nu face ca fluorul sa dispara, ci poate duce la marirea cantitatii acestuia.

Aceste tipuri de presupuneri si mituri fara baza reala pot insa sta ma bza unor consecinte foarte reale. De pilda, in 2007, oamenii din Juneau, Canada, au votat să înceteze să pună fluor în apa potabilă, din cauza îngrijorărilor cu privire la ce le poate face rău lor si copiilor.

Decizia, venită după ani de dezbateri în Canada între medicii stomatologi și alte grupuri, a avut ca rezultat o schimbare masivă și imediată a politicii de sănătate publică pentru oraș și pentru locuitorii orașului.

Dar, deși cercetările privind beneficiile fluorului din apă există de zeci de ani - și sugerează că fluorul reduce cariile și bolile dentare asociate - se știe foarte puțin despre efectele încetării fluorului.

Cu alte cuvinte, ce se întâmplă când o populație încetează brusc să mai ia fluor din apa de băut, așa cum a făcut cetățenii din Juneau?

Acum, datorită unui studiu din Ianuarie 2019 condus de un cercetător în sănătate publică, Jennifer Meyer, de la Universitatea Alaska Anchorage, am obținut noi informații despre efectele ulterioare.

În cadrul studiului, Meyer a evaluat înregistrările de facturare a reclamațiilor dentare Medicaid pentru două grupuri de copii și adolescenți cu vârsta de 18 ani sau mai puțin.

Unul dintre aceste grupuri a reprezentat ceea ce cercetătorii numesc expunerea comună „optimă” la fluorizarea din apă (CWF): 853 de pacienți adolescenți în numele cărora au fost depuse reclamații stomatologice Medicaid în 2003, cu ani înainte de eliminarea fluorului din apa, în 2007.

Celălalt grup a fost format din 1.052 de pacienți care nu erau adulți din familii care îndeplinesc în mod similar cerințele de venituri ale Medicaid și care au făcut același tip de reclamații stomatologice aproape un deceniu mai târziu, în 2012.

Acest decalaj de timp a dus la o diferență semnificativă a nivelului cariilor la copii, spun cercetătorii.

Eliminatea fluorului din apa a dus la carii in plus

"Prin eliminarea fluorului din apă ... copiii au avut o carie in plus pe an", a explicat Meyer pentru KTOO News.

Aceste cifre se bazează pe copiii mai mici evaluați în studiu, cu vârsta sub șase ani.

Printre acești pacienți, copiii care au fost expuși la fluorul din apa de la robinet au avut în medie 1,55 carii anual - dar acest lucru a sărit la 2,52 carii anual pentru copiii din grupul suboptimal.

Efectul a fost mai subtil pentru grupele de vârstă mai mari de la 0 la <6 ani, dar, cu toate acestea, fiecare grup de vârstă analizat în studiu (de la 0 la <6, 0 la <7, 7 la <13, 13 la 18 și 0 la 18) a experimentat niveluri mai mari de carii, dacă nu aveau fluor în apa de băut.

Nu se știe cu siguranță de ce încetarea folosirii fluorului a demonstrat un efect mai mic asupra copiilor mai mari, dar cercetătorii sugerează că, copiii mai mari ar fi putut primi un efect protector parțial de la orice expunere la fluor când erau mai mici (adică înainte de 2007, când interdicția de fluor a început).

„Cercetările anterioare indică faptul că, fără prezența unor niveluri optime de fluor în apa de băut și, prin urmare, în gură și salivă, dinții se pot forma cu smalț mai slab și nu au capacitatea de a remineraliza semnele precoce ale descompunerii”, explică autorii în lucrarea lor.

„Ne-am așteptat să observăm impacturi mai semnificative”.

Desigur, mai multe carii care necesită proceduri stomatologice înseamnă că sunt necesari mai mulți bani pentru a repara dinții. Practic, potrivit cercetătorilor, eliminarea fluorului a fost o decizie care i-a facut pe parinti sa plateasca ma mult pentru ingrijirea stomatologica a copiilor. 

Folosind o pasta de dinti fara fluor, pentru copiii pana la 2-3 ani, pasta cu o cantitate de fluor sub 500 ppm (parti per milion), pentru copiii intre 2 si 4 ani,  pasta cu fluor care se situeaza intre 500-1000 ppm, pentru copiii intre 5 si 12 ani, dintii vor fi protejati, iar riscul aparitiei unor efecte adverse este minim.

Rezultatele au fost publcate raportate în BMC Oral Health.


Fluorul: prieten sau dușman pentru dinții copilului?

Este bine sau nu sa dam copiilor nostri Zymafluor?  Iata ce trebuie sa stii despre efectele fluorului asupra sanatatii, ce rol are in protejarea dintilor de carii si mai ales care sunt ultimele stiri despre cum se administreaza.

De asemeni, pentru ca in Romania apa potabila nu contine fluor, este bine sa va consultati cu medicul stomatolog despre orice supliment care contine fluor. Avem multe alte informatii utile despre fluor si dintii copilului citeste in continuare aici.

Despre fluor si dintii copilului mai cititi

Fluoroza dentara, inamicul copiilor

Fluorul, aliatul copiilor împotriva cariilor

Fluorul la copii, Pro sau Contra?

Comunitatea Desprecopii - Hai pe forumul parintilor

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

referinte medicale: US National Library of Medicine
National Institutes of Health 2018, Oxford University Press

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII