Depresia in sarcină: efecte, riscuri, terapii și recunoaștere

Depresia in sarcina: efecte, riscuri, terapii si recunoastere

Depresia in sarcină: efecte, riscuri, terapii și recunoaștere

Deși depresia în timpul sarcinii și depresia postpartum (după nașterea bebelușului) sunt legate, depresia din timpul sarcinii, numită depresie antenatală, este un subiect foarte puțin abordat.

Un mare procent al stigmatului asociat cu depresia maternă - atât antenatală, cât și postpartum - pare să se concentreze pe femeile care nu reușesc să se bucure, sugerând adesea că astfel de femei sunt lipsite de inimă. Cu toate acestea, depresia și chiar anxietatea netratată în timpul sarcinii au fost asociate în mai multe studii cu avort, pre-eclampsie, naștere prematură, complicații neonatale și nou-născuți cu greutate mică la naștere. Iată un demers pentru a înțelege riscurile depresiei din timpul sarcinii, opțiunile de tratament disponibile pentru femei și importanța recunoașterii acestei afecțiuni. 💔🤰

veti citi
Depresia in timpul sarcinii ramâne un subiect prea puțin abordat de medici
Sarcina este perioda în care femeile vor să fie pozitive
Ce pot face femeile insărcinate care se confruntă cu depresie?
Efectul depresiei asupra sănătății sarcinii
Problemele nu sunt insă numai biologice...
Ce simte fatul cand mamica plange, in timpul sarcinii?
Depresia în timpul sarcinii trebuie înteleasă și acceptată

Depresia in timpul sarcinii ramâne un subiect prea puțin abordat de medici

Desi pare a fi o tema inexistenta, in ultimii ani se discuta tot mai mult despre depresia din timpul sarcinii. Este clar că există depresie prenatală, dar nu este clar ce trebuie făcut pentru aceasta. Știm prea puțin și niciuna dintre opțiuni nu este ne-complicată. Insa, ințelegerea câtorva dintre complexități ar putea ajuta milioane de femei care se confruntă cu această afecțiune să se simtă mai puțin singure și să ia decizii mai informate.

Cum poate o femeie sa nu fie bucuroasa de aducerea pe lume a unui copil - ceea ii ofera de fapt un scop vietii sale? Asa ar putea incepe un dialog cu o persoana care nu intelege fenomentul depresiei antenatale.

Mitul mamei însărcinate care are un nivel ridicat de hormoni pare sa fie perdeaua sub care se ascunde problema. Într-o perioadă de dialog si de deschidere a tabu-urilor sociale, când bolnavul mental este mai ușor recunoscut, când feminismul a câștigat femeilor o gamă mai largă de opțiuni de carieră, când alegerea femeilor de a nu avea copii este validată, când dreptul bărbaților gay și al lesbienilor de a fi părinți a împins frontierele paternității și maternității, această percepție monolitică asupra sarcinii persistă. in mod paradoxal, nu am recunoscut cât de reala este sarcina plină de anxietate, cât de traumatică poate fi schimbarea identității care însoțește o viitoare mama.

„Când esti insarcinata, mergi la medic o data pe săptămână și niciodata medicul nu mi-a spus ca exista posibilitatea să pot deveni deprimata, anxioasa sau neliniștita în timp ce eram însărcinată. Dacă medicul meu ginecolog mi-ar fi spus că s-ar putea să se întâmple acest lucru, poate as fi putut recunoaste simpomele depresiei în timp ce eram însărcinată și poate că nu ar fi ajuns la fel de rău cum s-a întâmplat. Niciodată nu am știut că asta este o opțiune. - spune o mamica pe forumul Desprecopii

Sarcina este perioda în care femeile vor să fie pozitive

Sarcina este foarte motivantă. Aproximativ un sfert dintre femeile care  fumează în cele trei luni anterioare sarcinii, dar în ultimul trimestru de sarcina doar 10%. Acest lucru dezvăluie cât de dispuse sunt femeile însărcinate să își schimbe comportamentul de dragul bebelușului - și există un număr tot mai mare de modalități de a face acest lucru.

Intr-un anume fel, asa cum spune si Odiseea Sarcinii pe saptamani  - definim sarcina ca un tip de post în care trebuie să se renunțe la o mie de lucruri riscante pentru sănătatea copilului în curs de dezvoltare. Femeile insarcinate sunt indemnate sa nu bea alcool in timpul sarcinii, sa nu facă exerciții fizice riscate sau să NU ia medicamente care ar putea afecta sarcina. Unele femei consideră că aceste renunțări sunt liniștitoare; dar astfel se sustine o iluzie că comportamentul mamei poate garanta un copil sănătos. Si de aceea, această prezumție de sacrificiu de sine înfricoșează adesea femeile deprimate de a căuta ajutor.

Ce pot face femeile insărcinate care se confruntă cu depresie?

Femeile însărcinate care se confrunta cu depresie, în special depresie antenatală ușoară până la moderată, pot apela la terapia cognitiv-comportamentală sau terapia interpersonală; aproape oricine poate fi ajutat de astfel de intervenții.

Unele femei pot folosi cu succes terapia ușoară, în care un pacient este expus la efectele stimulante ale luminii intense cu spectru larg.  (Pentru femeile cu depresie severă, ECT sau tratament cu electroșocuri, a căror reputație s-a îmbunătățit, funcționează adesea, dar necesită anestezie și poate provoca contracții uterine. În ciuda unor efecte secundare tulburătoare, rămâne unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru depresie în general. )

Femeile cu depresie agonizantă care nu răspund la alte tratamente sau care nu au acces la ele, pot lua (la sfatul medicului)  medicamente antidepresive. Insa, acest lucru poate fi riscant pentru copil. De aceea, acest tratament trebuie folosit in mod extrem.

Citeste si Yoga reduce depresia la femeile insarcinate

Efectul depresiei asupra sănătății sarcinii

Depresia si chiar anxietatea netratată în timpul sarcinii au fost asociate în mai multe studii cu avort, pre-eclampsie, naștere prematură, complicații neonatale și nou-născuți mai mici. Depresia antenatală este adesea însoțită de anxietate și simptome obsesiv-compulsive, iar uneori de psihoză.

Cortizolul, hormonul de stres care este pompat la femeile cu anxietate și depresie, traversează bariera placentară și poate ajunge la făt. Anxietatea la femeile însărcinate este asociată cu fluxul de sânge afectat în artera uterină, care alimentează placenta.

Într-un studiu, publicat de ziarul New York Times in 2019, copiii ale căror mame aveau un grad ridicat de anxietate la 19 săptămâni de sarcină au arătat o reducere a materiei cenușii la vârsta de la 6 la 9 ani. Copiii mamelor care au avut anxietate netratată în timpul sarcinii, alte studii au descoperit, au o incidență mai mare de anxietate incepand de la 4 ani  - și au niveluri crescute de cortizol în adolescență.

Unii oameni de știință au raportat că depresia în timpul sarcinii poate modifica amigdala unui nou-născut, regiunea creierului care reglează emoția, memoria și luarea deciziilor, în timp ce nivelurile ridicate de stres în timpul sarcinii sunt asociate cu depreciere cognitivă și încetinirea dezvoltării limbajului. Nou-născuților de mame depresive li s-a arătat într-un studiu important că au „tonus motor și rezistență mai scăzut” și că sunt „mai puțin activi, mai puțin robusti, mai irascibili și mai puțin ușurați”. Oamenii de știință cercetează posibile mecanisme prin care apar aceste tulburări, dar au încă nu a găsit un răspuns clar.

Problemele nu sunt insă numai biologice...

Problemele nu sunt numai biologice. Femeile care suferă de depresie antenatală sunt mai susceptibile să se angajeze în comportamente dăunătoare, cum ar fi băutul, fumatul, abuzul de droguri și lipsa exercițiilor fizice. Au mai multe sanse de a fi obeze. Adesea încetează să funcționeze la locul de muncă, ceea ce poate fi financiar catastrofal. Au mai puține șanse să doarmă regulat sau să ia vitamine prenatale și adesea nu merg la doctor cand au nevoie de el.

Depresia în timpul sarcinii, de asemenea, pune o tensiune enormă asupra căsătoriilor, creând posibil un camin mai neprimitor pentru viitorul bebelus. Citeste pe larg Cauzele biologice ale depresiei

Depresia în timpul sarcinii trebuie înteleasă și acceptată

Există multe lucruri care pot ajuta femeile depresive: dragostea unui partener susținător și a prietenilor, desigur, dar și recunoașterea bolii lor și accesul la terapii eficiente. Depresia in timpul sarcinii si depresia postpartum trebuie recunoscute si tratate - pe de alta parte acceptate de toate femeile.

Pentru unele femei insarcinate sau proaspete mamici fericirea si iubirea pare să fie automată. Altele, trebuie să urce o scară foarte abruptă pentru a atinge aceleași înălțimi de fericire. Faptul că drumul poate fi agonizant și că unele femei nu pot să-l facă destul de bine nu întârzie intenția buna din spatele său. Depresia apelează la resurse pe care unele femei le au și altele nu, inclusiv capacitatea de a renunta la intimitate din disperare. De cititi si Relatia instinctuala de dragoste si atasament a parintilor fata de bebelus: de ce poate incepe mai greu

Ce simte fatul cand mamica plange, in timpul sarcinii?

Legatura dintre fat si mamica lui este profunda si trece de legatura fizica facuta de catre cordonul ombilical. Iar stiinta ne poate spune acum ce se intampla cu bebelusul din burtica, atunci cand mamica plange. Iata cum unele emotii din timpul sarcinii pot schimba viata emotionala a copilului – pentru totdeauna. Majoritatea dintre noi stim ca ceea ce mananci si bei in timpul sarcinii iti afecteaza copilul, dar ce stim despre efectele simtamintelor unei gravidute? Afla acum...

► Citeste in continuare Depresia postpartum - de ce e important sa o recunosti la timp si ce trebuie sa stii

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate. 

Te invităm să descarci această aplicație (pentru sistemele Android) AICI

Te invitam sa descarci aplicatia pentru IOS (Iphone sau tablete Mac) AICI 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Septembrie 2024)

❤️Ne găsesti si pe Instagram Desprecopii - unde postăm continut dedicat gravidutelor si bebelusilor. Vino alături de Comunitatea Desprecopii ❤️

 

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Milena Sadova - redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024
referinte www.nytimes.com/2015/05/31/magazine/the-secret-sadness-of-pregnancy-with-depression

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Depresie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII