Ce facem daca bebelusul a fost expus la gripa? - sfatul medicului

Ce facem daca bebelusul a fost expus la gripa? - sfatul medicului

Ce facem daca bebelusul a fost expus la gripa? - sfatul medicului

In special in sezonul gripei, e usor sa ne panicam daca bebelusul nou nascut a fost expus in mod neaspteptat la un virus extrem de contagios precum gripa. Dacă micuțul tău a fost în contact cu persoane care au virusul gripal, va trebui să-l monitorizezi îndeaproape în caz de apariție a simptomelor - și să fii gata să acționezi dacă se întâmplă ceva.

Iata sfatul medicului in situatia ca bebelusul nou nascut a fost expus la virusul gripei. 

veti citi
Ce facem dacă bebelusul nou-născutul a fost expus la gripă?
ca sa ne protejam bebelusul de virusuri, preventia este cea mai buna strategie
Simptomele de gripa la bebelusi
Despre gripa la copii

Ce facem dacă bebelusul nou-născutul a fost expus la gripă?

In special in sezonul gripei, e usor sa ne panicam daca bebelusul nou nascut a fost expus in mod neasteptat la un virus extrem de contagios precum gripa

Ce facem? Iata sfatul medicului pediatru.

Dacă micuțul tău a fost în contact cu persoane care au virusul gripal, va trebui să-l monitorizezi îndeaproape în caz de apariție a simptomelor - și să fii gata să acționezi dacă se întâmplă ceva.

Într-o lume perfectă, germenii nu ar trebui sa se apropie de un bebelus insa daca nu plănuiești să-l izolezi de societate până când va fi suficient de bătrân pentru a-si conduce sigur masina, copilasul tau va trebui sa se obisnuiasca si cu virusurile care circula printre oameni, incercand pe cat posibil sa nu se îmbolnăvească vreodată prea grav.

Evident, ca sa ne protejam bebelusul de virusuri, preventia este cea mai buna strategie

Preventia este cea mai buna stragegie - ca sa ne ferim bebelusul de virusuri. Deci trebuie sa evitati persoanele bolnave, sa aveti o igienă bună și recomandați la fel celorlalți care sunt in preajma copilului. In sezonul gripei evitati mall-urile si vizitele.

Vaccinul antigripal

Copiii cu vârsta mai mică de 6 luni au cel mai mare risc de spitalizare în rândul tuturor copiilor, totuși sunt încă prea mici pentru a primi vaccinul antigripal. Pentru a vă proteja nou-născutul, Academia Americana de Pediatrie  recomandă ca parintii bebelusului si oricărui alt membru al familiei care are vârsta mai mare de 6 luni să primeasca un vaccin antigripal anual.

Simptomele de gripa la bebelusi

Simptomele gripei apar de obicei în câteva zile de la expunere și pot rămâne contagioase chiar și după reducerea simptomelor cele mai grave. Dacă bebelusul a fost în apropierea cuiva care are gripa sau simptome asemănătoare gripei, fiti atenti la aceste simptome obișnuite, care pot imita viruși mai puțin gravi -  precum răceala comună:

Febra peste 38 grade Celsius la un bebelus mai mic de 3 luni și peste 38,5 la un bebelus de peste 3 luni - citeste Febra la bebelus: cauze si ce e de facut

- Bebelusul stranuta, tuseste

- Pierderea poftei de mâncare

- Bebelusul pare lispit de energie, e letargic

- Bebelusul are varsaturi

- Bebelusul are diaree

Daca bebelusul are temperatura, fii calma. Febra este o modalitate a organismului de a combate o infecție, iar majoritatea starilor febrile nu sunt un motiv de îngrijorare. Citeste Cum se ia corect temperatura la copii

De fapt, febra nu este considerată febră „ridicată” la un copil până nu crește până la 38,7 sau mai mare, iar in general febra se va rezolva pe cont propriu fără intervenție medicală. Nu dati niciodată bebelusului un medicament anti-febră, cum ar fi paracetamol pentru sugari, fără să discutați mai întâi cu medicul pediatru.

Citeste Paracetamol sau Nurofen la febra? Despre ce contin aceste medicamente si ce este mai bine sa dam bebelusului in caz de febra.

Complicații potențiale

Simptomele gripei pot escalada rapid. Dacă simptomele progresează, apelați imediat medicul pediatru.

- Daca bebelusul are tulburări respiratorii, cum ar fi dificultăți de respirație sau tuse, sau are semne de deshidratare, este întotdeauna cel mai bine să vă consultați medicul.

- Alte semne de suferință respiratorie, inclusiv respirația rapidă sau o culoare albăstruie a pielii, pot indica faptul că pneumonia se instalează, necesitând tratament sau chiar spitalizare urgenta.

După aproximativ patru zile fără simptome, bebelusul este OK.

Mami si tati, mai presus de toate, aveti încredere în instinctele voastre: dacă bebelusul pare bolnav, refuză să mănânce și are febra peste 38,5 avertizati imediat medicul.

► Citeste si Febra copilului: cand este momentul sa te ingrijorezi si cand nu

Despre gripa la copii

Gripa la copil: simptome si tratament

Cand copilul tau are gripa - iata ce trebuie sa faci si cum iti ajuti copilul

Gripa si raceala copilului pe intelesul parintilor: ghid de mituri si simptome

7 medicamente interzise bebelusului

autor: Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase, 
referinte: WebMD, Revista Pediatrics 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Gripa

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII