Copiii si limbile straine (despre bilingualism)

Copiii si limbile straine (despre bilingualism)

Copiii si limbile straine (despre bilingualism)

Pentru romanii din diaspora - a devenit normal sa isi creasca odraslele in 2 limbi. Limba romana si cea a tarii unde cresc copiii.  De asemeni, schimbarile de serviciu pot aduce parintii dintr-o parte in cealalta a lumii si simultan cerinte lingvistice suplimentare atat pentru parinti si chiar si pentru copii. Dar haideti sa reflectam pe tema importantei pentru copii sa invete o limba straina de la o varsta frageda. Ce pot sa astept eu ca parinte de la copilul meu si cum pot sa-l ajut in dezvoltarea aptitudinilor sale lingvistice? Copilul trebuie sa fie superinteligent pentru a invata o limba straina?

Ce inseamna a fi bilingv?

Unii definesc bilingualismul ca fiind capacitatea unei persoane de a comunica in mod egal in doua limbi diferite, in timp ce pentru altii bilingualismul este capacitatea de a comunica in doua limbi diferite, cu performante mai bune intr-una dintre cele doua limbi.

De ce, cum si cand poate copilul meu sa invete o limba straina?

Multe discutii cu privire la copii bilingvi pornesc de la ideea ca de fapt parintii sunt cei care aleg pentru copil, ca acesta sa invete o limba straina. In majoritatea cazurilor insa nu exista alta alternativa pentru copil decat sa fie crescut intr-un mediu bilingv.

De exemplu, intr-o familie de romani stabiliti in alta tara, romana va fi limba materna pentru copil, in timp ce limba tarii respective va fi in mod automat ce-a de-a doua limba folosita la scoala si in viata cotidiana. Aceasi situatie exista si in cuplurile in care fiecare dintre parteneri are o alta limba materna. Singura exceptie ar fi cand ambii parinti vorbesc aceeasi limba, limba comunitatii in care traiesc, dar hotarasc sa-si invete copilul o limba straina.

Exista o multime de teorii despre "cel mai bun mod" de a creste un copil bilingv, dar majoritatea cercetatorilor sunt de acord ca un copil care inca de la o varsta frageda intra in contact cu doua limbi in acelasi timp, le va invata pe amandoua.

 Cititi: Cand copilul nu vorbeste

Intr-un studiu recent cu privire la importanta invatarii in procesul de dezvoltare a creierului in primii 3 ani de viata, se sugereaza ca limbile straine ar trebui sa fie invatate de catre copii cat mai devreme posibil. Insa, cu atatea cerinte impuse copilului, parintii isi pot pune intrebarea fireasca: este important pentru copilul meu sa invete o limba straina la o varsta foarte frageda? De ce? Care ar fi posibilitatile de invatare a unei limbi straine la copiii mici?

 Cititi:  Vorbirea, un joc in 2: Introducere in Metoda Hanen

In general copii au o capacitate foarte mare de invatare a cuvintelor. Cand parintii folosesc cuvinte in limbi diferite pentru a desemna acelasi obiect (de ex. caine sau dog) , copilul va invata pur si simplu ca ambele cuvinte se aplica la acel obiect.

Daca mai tarziu copilul va spune: "uite un dog" parintele ii va raspune "da, este un caine, dog". La varste mici, pana la 2-3 ani este mai bine ca denumirile obiectelor in ambele limbi sa fie introduse gradual.

La 2-3 ani este bine ca una dintre cele doua limbi sa devine limba principala, in care copilul invata gradual constructia propozitiilor, urmand ca apoi sa invete regulile celeilalte limbi. Daca copilul devine confuz sau frustrat de schimbartile de limba, ramaneti la o singura limba, cea de-a doua urmand sa fie invatata mai tarziu.

Articole despre Psihologia Copilului

Mai multe despre psihologia copilului aici >

Dezvoltarea sociala intre 1 - 3 ani

 Forumuri specializate ale comunitatii

Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4ani

Cabinetul Psi - Psihologie
Forum specializat de psihologie.  Intrebari si raspunsuri la intrebarile ce ne framanta.

Ce pot face parintii pentru a ajuta un copil in invatarea unei limbi straine?

In primul rand este important sa incurajati interesul copilului dvs. in alte culturi, in alte limbi si sa-i aratati cat de mult apreciati dvs. efortului lui de a invata o noua limba. Daca aveti posibilitatea, participati alaturi de copil la evenimente culturale cu muzica, dans si de ce nu chiar cu specialitati culinare din tara a carei limba o invata copilul dvs. Tot asa, cartile, CD-urile si casetele video reprezinta un ajutor substantial in invatarea limbilor straine. Daca sunteti chiar dumneavoastra insiva un vorbitor al acelei limbi straine puteti sa-i cititi copilului si sa-l invatati cuvinte, expresii noi, fara insa sa-l fortati sa invete.

Parintii isi pot imbunatati propriul limbaj bilingv in timp ce dezvolta cunostintele bilingve la copii lor. Bilingvismul nu afecteaza in mod negativ educatie copilului, ci dimpotriva are un impact pozitiv asupta dezvoltarii psihice a copilului.

Iata cateva intrebari si raspunsuri cu privire la bilingualism:

1.  Contributia mamei la devoltarea limbajului copilului este mai importanta decat cea a tatalui?

Ambii parinti joaca un rol importna in dezvoltarea limbajului copilului. Daca mama petrece mai mult timp cu copilul decat tatal, este normal ca limbajul mamei sa aiba mai mult impact asupra copilului decat cel al tatalui. Aceata nu inseamna insa ca limbajul tatalui nu va fi in totalitate receptionat de catre copil, mai ales daca tatal va face si el efortul de a petrece cat mai mult timp cu copilul, jucandu-se cu el, citindu-i povesti si chiar doar stand de vorba cu copilul. Iata doar un exemplu in acest sens: o familie de australieni au hotarat sa-si creasca copiii bilingvi, cea de-a doua limba fiind germana, invatata de tata in timpul scolii. In timp ce mama a vorbit tot timpul cu copiii in engleza, tatal a vorbit in germana, iar in final copii au invatat ambele limbi la fel de bine, desi tatal a petrecut cu copiii in medie de sase ori mai putin timp decat mama, iar in jur nimeni altcineva nu mai vorbea germana.

2. Care ar fi avantajele copiilor bilingvi?

Copii au capacitatea de a invata o limba in mod diferit decat adultii, astfel incat inainte de adolescenta isi vor insusi cu usurinta limba respective si vor dobandi o pronuntie identica cu cea a vorbitorilor nativi ai acelei limbi. Multi dintre adultii care incep sa invete o limba straina in timpul liceului sau chiar mai tarziu se uita uneori cu invidie la copiii lor bilingvi cu cata usurinta invata o limba straina care lor le-a luat atat timp si efort. O parte dintre copiii bilingvi folosesc ambele limbi invatate cu aceleasi abilitati, pe cand unii dintre ei invata una dintre cele doua limbi mai bine decat pe cealalta.

In ambele cazuri insa, orice copil bilingv va dobaindi o capacitate superioara de intelegere si invatare a unei limbi straine mai tarziu in viata. Chiar daca copilul nu vorbeste cea de-a doua limba, chiar si numai faptul de a auzi ceva in acea limba isi va pune amprenta asupra dezvoltarii sale lingvistice de mai tarziu si-i va crea un avantaj educational. Prin contactul cu o alta cultura/limba, copilul va putea sa inteleaga oamenii din afara culturii sale materne. Chiar daca acesti copii traiesc langa persoane pentru care cea de-a doua limba invatata de copil nu este limba materna, ei vor intelege la un moment dat cum aceeasi situatie poate fi interpretata diferit in doua culturi/limbi diferite.

3.  Eu ca parinte cunosc atat de bine o limba straina incat pot sa incerc sa-l invat aceasta limba si pe copilul meu?

Aceasta intrebare este bazata pe un neadevar, conform caruia trebuie ca a doua limba ce va fi invatata de copil sa fie limba materna a unuia dintre parinti. Nimic mai fals. Nu trebuie sa fiti vorbitori nativi ai altei limbi decat celalalt parinte si nici macar nu trebuie sa traiti intr-o tara unde e vorbeste limba respectiva, ca sa puteti sa va invatati copilul o limba straina. Desi foarte putini parinti au incercat sa-si invete copiii o limba straina chiar daca nu era limba materna a nici unuia dintre parinti, incercarile de acest fel au fost un succes.

4.  Daca vreau sa-l invat pe copilul meu o limba straina cum as pueta sa compensez faptul ca nu este limba mea materna?

In primul rand incercati sa-l duceti pe copil cat mai mult in contact cu limba respectiva, print intermediul televizorului, casetelor video si audio etc. Chiar si joaca impreuna cu copii pentru care limba respectiva este limba materna este o modalitate placuta pentru copil de a se familiariza cu respectiva limba straina. Daca puteti, invatati un cantecel in limba respectiva pe care sa il cantati copilului seara la culcare sau macar cititi-i ceva in limba respectiva. Din cand in cand nu-i rau si pentru dvs. sa mai rasfoiti carti de gramatica si chiar sa cititi pentru dvs. ziare, carti, reviste in acea limba straina. Un sfat util ar fi sa aveti la indemana un dictionar si sa invatati cateva cuvinte noi in fiecare zi, macar dvs., daca nu si copilul. Si in general nu va descurajati daca constatati ca nu stiti nici dumenavoastra atatea lucruri intr-o limba straina. Totul se invata cu rabdare si staruinta.

5.  Daca nici unul dintre parinti nu cunoaste o limba straina, cum poate invata copilul o noua limba?

Daca puteti, angajati o ingrijitoare care vorbeste o limba straina sau puteti face schimb cateva ore pe zi cu o mama care vorbeste alta limba si astfel doua familii sunt in castig. O solutie destul de buna o reprezinta gradinitele/cresele bilingve, dar puteti face chiar si pentru dvs. ceva daca urmati un curs de invatare a unei limbi straine si apoi il invatati si pe copilul dvs. aceasta limba. In prezent exista o multime de programe interactive de invatare a unei limbi straine chiar de catre copii.

Daca ati reusit sa incurajati si sa sustineti copilul in invatarea unei limbi straine, incercati sa nu faceti din aceasta o invatare fortata. Copilul va invata cu placere, daca invatarea este integrata cu jocul, aventura si placerea descoperirilor. Din moment ce invatarea unei limbi straine devine prea conventionala (cu lectii si chiar pedepse) copilul isi pierde interesul si va lua chiar o pozitie defensiva fata de invatarea unei limbi straine.

6.  Care sunt dezavantajele pe care le are un copil bilingv?

Desi in majoritatea cazurilor acesti copii nu sunt dezavantajati fata de copiii care vorbesc o singura limba, exista si cazuri in care copilul nu se va descurca bine in nici una dintre cele doua limbi, fapt care se poate rasfrange asupra performantelor sale intelectuale in scoli cu predare in oricare ditnre cele doua limbi cunoscute de catre copil. Pentru a evita aceasta situatie, o solutie ar fi ca unul dintre parinti sa-i vorbeasca copilului intr-o limba iar celalalt parinte in alta limba. Incercati sa nu interferati cele doua limbi intr-o conversatie. Conversatia se va purta intr-o singura limba pentru a evita confuziile.

7. Cat de interativ trebuie sa fie contactul copilului cu o anumita limba straina pentru ca in final aceasta limba sa fie invatata de catre copil?

Daca un copil este asezat in fata televizorului si vede o caseta video in engleza sau asculta toata ziua doar limba engleza, el nu va vorbi si nici nu va intelege aceasta limba de unul singur. Este posibil insa ca acest contact pasiv cu o limba straina sa-l stimuleze si sa-i creasca disponibilitatea pentru a invata engleza acum sau mai tarziu.

Daca copilul refuza sa vorbeasca cu dvs. o limba straina desi dvs. ii vorbiti in acea limba, nu insistati prea mult, caci progresele sale vor fi mai reduse decat cele ale unui copil care vrea sa vorbeasca acea limba. Incercati sa gasiti metode mai creative de invatare pentru copilul dvs., incurajati-l sa puna intrebari cand ii cititi o poveste sau cand va jucati cu el, lasati-l sa-si manifeste cu voce tare trairile, emotiile, opiniile, etc.

8.  Este "nenatural" ca o limba straina sa fie folosita ca limba principala de comunicare cu copilul?

Cu cat mai putin sunteti dvs. cu acea limba straina vi se va parea "nenatural" sa o folositi in comunicarea cu copilul. Daca insa doriti din totul sufletul ca acea limba sa fie invatata de copil, continuati sa o folositi si veti vede ca dupa un timp n-o sa vi se mai para "nenatural" sa-i vorbiti copilului in engleza, franceza, etc. Bineinteles ca este un efort mai mare sa cresti un copil bilingv, decat unul care vorbeste o singura limba, dar poate efortul merita facut.

9.  Copilul va invata limba straina facnd aceleasi greseli pe care le fac eu?

Daca nu stapaniti la perfectie o limba straina este important sa nu fiti singura persoana care vorbeste aceasta limba cu copilul. Joaca cu alti copii vorbitori nativi ai altei limbi, cartile, casetele si programele de la televiziune sunt alte surse de invatare a unei limbi straine. Daca, de exemplu doriti sa-l invatati pe copil engleza, ar fi bine sa stati de vorba cu un vorbitor nativ de engleza si acesta va poate spune daca nivelul dvs. este suficient pentru a-l putea invata si pe copil.

In orice caz, o pronuntie impecabila si cunoasterea la perfectie a gramaticii nu va garanteaza si competenta in aceasta limba. Daca cunostintele dvs. necesita imbunatatiri puteti studia in continuare dvs. insiva acea limba straina si fiti siguri ca, cel putin pentru o perioada aveti capacitatea de a va afla cu cativa pasi inaintea copilului dvs. in invatarea unei limbi straine.

Articole despre Psihologia Copilului

Mai multe despre psihologia copilului aici >

autor: Echipa Desprecopii.com, Articol aprobat de Colegiul Psihologilor Desprecopii.com
Desprecopii.com (c) Toate drepturile rezervate, 2009

 Comunitate, Forumuri recomandate

Parintii intreaba, parintii raspund!
In aceasta lista de discutii puteti pune intrebari la obiect altor parinti (Exemplu: Este normal ca baiatul meu cere noaptea lapte?)

Clubul scutecelor (0-4 ani)
Generatia in blugi de maine - deocamdata in scutece. De la 0 la 4 ani

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

5 comentarii din 35
Trimis de marcela

la 9 luni la logoped?!? copilul meu dabea la 2 ani a inceput sa spuna mama si tata si nu are nici o problema...sigur la 9 luni?!?

Trimis de daniela

sunt insarcinata in 6 luni si locuiesc in spańa,sunt foarte preocupata cum o sa fac sa vb.fata mea 2 limbi cum sa incep?cu spańola,cu romineste?care ati trecut prin aceasta etapa va rog datimi un sfat.

Trimis de cristina

sunt romanca si sunt casatorita cu grec.avem doi copii:mihail si anna,de patru ani jumate si respectiv doi ani jumate.copiii vorbesc greceste f bine dar si romaneste aproape la fel de bine.soul meu nu prea are timp sa se ocupe de copii si asa sunt nevoita sa le vorbesc ambele limbi.mihali ,care merge la gradinita a inceput sa se perfectioneze in a vorbi limba greaca si asa invat si eu unele cuvinte noi.sunt amandoi f receptivi si daca aud un cuvant nou imediat ma intreaba cum se traduce in cealalta limba

Trimis de cathy

Eu vorbesc cu fetita mea in limba germana si limba romana.Am observat ca intelege ambele limbi si se exprima destul de bine(pentru un copil de 16 luni).De un mare ajutor sunt site-urile in limba germana cu povesti, poezii, basme si alte jocuri pentru copii.Am inceput sa ii vorbesc fiicei mele in limba germana inca de la prima luna.Chiar daca e mai greu sa predai copilul o limba straina, rezultatele vor compensa efortul.

Trimis de

citit comentariile ,mi se pare un subuíect foarte bun.eu am doua fete gemene de 2ani si 6luni si locuiesc in Austria.ele inca nu pot vorbi bine dar nu-mi pot face griji.eu vorbesc cu ele romaneste si germana (mai putin)deoarece prietenul meu vorbeste numai ´germana cu ele.Ele si-au format limbajul lor dar comic este ca poezii vrea sa invete numai pe romaneste si nu pe germana.cand vorbesc romaneste cu ele ,pronunta mai clar cuvintele pe romaneste decat pe germana.lg Laura

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.