Laptele matern vs laptele formula: Ce nutrienți lipsesc din laptele formula și de ce sunt importanți

Laptele matern vs laptele formula: Ce nutrienti lipsesc din laptele formula si de ce sunt importanti

Laptele matern vs laptele formula: Ce nutrienți lipsesc din laptele formula și de ce sunt importanți

Diferențele nutriționale dintre laptele mamei și laptele formulă pentru bebeluși sunt informații importante care trebuie știute de tinerele mămici. Cu cât o mămică este mai informată, cu atât mai bine poate decide în ce fel își hrănește bebelușul.

→ Iată date concrete care explică diferențele nutriționale dintre laptele mămicii (de la sân) și cel special - formula - pentru bebeluși și alte amanunte importante.

- veti citi:
Ce contine laptele mamei versus laptele formula pentru bebelusi
Alte amanunte importante despre laptele bebelusului
Laptele matern: ce contine si de ce este un diamant de sanatate pentru bebelus
Despre laptele formula pentru bebelusi merita citit si:
Cum se dezvolta bebelusul tau
Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi? 

Ce contine laptele mamei versus laptele formula pentru bebelusi

Laptele matern conține o gamă mai largă de nutrienți, cum ar fi anticorpi, hormoni, enzime și celule vii, care ajută la protecția și creșterea bebelușului. De asemenea, conține cantități mai mari de lactoză, proteine ​​și grăsimi esențiale, precum și o cantitate adaptată de vitamine și minerale. Laptele formula, pe de altă parte, este o sursă artificială de nutrienți, care poate fi utilizată atunci când alăptarea nu este posibilă sau dorită. Formulele pot varia în compoziția nutrițională, dar conțin de obicei proteine ​​de origine animală sau vegetală, grăsimi, carbohidrați, vitamine și minerale.

Laptele matern conține o gamă mai largă de nutrienți, cum ar fi anticorpi, hormoni, enzime și celule vii, care ajută la protecția și creșterea bebelușului. Acesti nutrienti nu se gasesc in laptele formula.

Laptele matern conține, de asemenea:

♦ Lactoza umana, un zahăr specific laptelui matern care este important pentru dezvoltarea sistemului digestiv al bebelușilor și poate ajuta la prevenirea constipației.

♦  Proteinele din laptele matern sunt diferite față de cele din laptele formula, laptele matern conține proteine ​​mai ușor digerabile și mai bine absorbite de către bebeluși.

♦  Lipidele din laptele matern sunt, de asemenea, diferite față de cele din laptele formula, acestea conțin un raport optim între acizii grași esențiali omega-3 și omega-6, care sunt important pentru dezvoltarea creierului și a vederii.

Majoritatea formulelor pentru bebeluși conțin lactoză animala ca sursă de carbohidrați. Lactoza animala este adăugată în formula pentru a se apropia cât mai mult de compoziția nutrițională a laptelui matern, care conține lactoză. Lactoza este un zahăr care se găsește în mod natural în laptele matern și este important pentru dezvoltarea sistemului digestiv al bebelușilor. În unele cazuri, formulele pentru bebeluși care sunt destinate copiilor cu intoleranță la lactoză, pot fi fabricate fără lactoză sau cu o cantitate foarte mică de lactoză. Este important să verificați eticheta pentru a vedea dacă formulele pentru bebeluși conțin lactoză si in ce cantitate.

Inainte de a incepe inflacarata si pasionala discutie dintre tabara pro si anti alaptare, e necesar sa avem date concrete. Iata in tabelul de mai jos care sunt diferentele nutritionale dintre laptele mamicii (de la san) si cel special - formula - pentru bebelusi. Ca idee de baza, ambele categorii de lapte contin grasimi, proteine si zahar.

Iata insa si amanuntele*:

 

Lapte uman

Laptele formula normal - pe baza de lapte de vaca

Laptele formula pe baza de soia

Lapte formula hidrolizat

Calorii 20 calorii/30 ml 20 calorii/30 ml 20 calorii/30 ml 20 calorii/30 ml
Proteine % din calorii 5% 10% 10% 10%
Grasimi % din calorii 54% 50% ulei vegetal 50% ulei vegetal 50% din caloriile extrase din ulei vegetal
Carbohidrati % din calorii 41% Lactoza 40% Lactoza 40% Sirop de porumb / Zaharoza 40% din caloriile extrase din Siropul de porumb sau Zaharoza
Celule/bacterii Anticorpi Da Nu Nu Nu
DHA, ARA Da Da Da Da

Alte amanunte importante despre laptele bebelusului:

1. Laptele matern contine zahar din lactoza umana.

2. In laptele formula pe baza de soia, se inlocuieste proteina pe baza de lapte de vaca (ca in cazul laptelului formula obisnuit) - cu proteina din soia, care nu contine lactoza.

3. Laptele formula cu proteina hidrolizata este cel mai hipoalergenic deoarece in acest caz, proteina este partial digerata.

4. Categoriile de lapte formula prezente in tabelul de mai sus contin doza zilnica de fier de care au nevoie bebelusii. Evitati sa cumparati formule de lapte pentru bebelusi care contin mai putin fier decat cel existent in formulele standard de lapte pentru bebelusi.

5. DHA inseamna Acid Docosahexaenoic. ARA inseamna Acid Arachidonic. DHA si ARA mai sunt cunoscute sub numele de 'lipde' sau grasimi polinesaturate si se gasesc in mod normal in laptele uman. Acest gen de grasimi se mai gasesc in mod natural in grasimile de peste, albus de oua si ulei de alge. Studiile recente sugereaza ca aceste grasimi ajuta la buna functionare a ochilor bebelusului si conduc la o mai buna dezvoltare a creierului sau. De aceea, o serie de medici pediatri recomanda laptele formula care contine si DHA si ARA.

* sursa: Academia Americana de Pediatrie 2020

► Citeste si detaliile de aici Laptele matern este imposibil de replicat și se adaptează perfect nevoilor bebelușului - infografic

Laptele matern: ce contine si de ce este un diamant de sanatate pentru bebelus

Laptele matern are combinatia perfecta de proteine, grăsimi, vitamine și carbohidrati. Nu exista un aliment mai sanatos pentru sanatatea bebelusului. Leucocitele sunt celule care se găsesc numai în laptele matern viu. Ele ajuta la lupta impotriva infectiilor.

Asadar sunt anticorpii , celulele vii, enzimele și hormonii care fac ideal laptele matern . Acestea nu pot fi adăugate formulei de lapte oricat de mult ar incerca producatorii de lapte formula citeste pe larg aici si te vei convinge.

Despre laptele formula pentru bebelusi merita citit si:

Lapte de la san sau lapte praf?
Hranirea bebelusului cu lapte formula
Ce lapte formula este cel mai bun pentru bebelusi?

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

autor: Desprecopii.com, Redactor Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate © 2024

referinte

Infant Formula: Evaluating the Safety of New Ingredients.
A systematic review and meta-analysis of the nutrient content of preterm and term breast milk
Breastfeeding vs. Formula Feeding
Nutritional and Non-nutritional Composition of Human Milk Is Modulated by Maternal, Infant, and Methodological Factors

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII