Hranirea MIXTĂ a bebelușilor cu lapte matern și lapte formula: riscurile de care tu mami trebuie să ții cont

Hranirea mixta a bebelusilor cu lapte matern si lapte formula: riscurile de care tu mami trebuie sa tii cont

Hranirea MIXTĂ a bebelușilor cu lapte matern și lapte formula: riscurile de care tu mami trebuie să ții cont

Hranirea mixta (combinata) a bebelusului, cu lapte matern si cu formula de lapte praf este practicata, adesea involuntar, de multe mamici, de cele mai multe ori din dorinta de a se asigura ca bebelusii beneficiaza de suficiente substante nutritive. Studiile arata insa ca mamele care alapteaza si isi hranesc bebelusii si cu lapte formula - cu biberonul, isi supun copiii la numeroase riscuri.

Acest lucru se datoreaza mai ales faptului ca mamicile nu respecta cantitatea de lapte praf necesara prepararii unei mese sau nu respecta orele la care copilul trebuie hranit. 

Iata ce riscuri are hranirea mixta a bebelusului  - atat cu lapte matern cat si cu lapte formula.

- veti citi:
Hranirea mixta a bebelusului: cu lapte matern si lapte formula
Risc de obezitate infantila
Hranirea bebelusului cu lapte formula: despre costuri, timp si intoleranta
Beneficiile laptelui matern
Informatii complete despre alimentatia bebelusului

Hranirea mixta a bebelusului: cu lapte matern si lapte formula

Hranirea combinata a bebelusului, cu lapte matern si cu formula de lapte praf este practicata, adesea involuntar, de mii de mamici, de cele mai multe ori din dorinta de a se asigura ca bebelusii beneficiaza de suficiente substante nutritive.

Studiile arata insa ca mamele care alapteaza si isi hranesc extra bebelusii si cu biberonul (cu lapte formula), isi supun copiii la numeroase riscuri. Acest lucru se datoreaza mai ales faptului ca mamicile nu respecta cantitatea de lapte praf necesara prepararii unei mese sau nu respecta orele la care copilul trebuie hranit.  Asftel, bebelusul primeste prea multe calorii.

Risc de obezitate infantila

Hranirea frecventa, peste portia obisnuita, mareste riscul de obezitate infantila, fiind, de asemenea, un factor care accentueaza riscul bolilor cardiace. Problema se datoreaza, printre altele, faptului ca mamicile gasesc foarte multe informatii despre cum se alapteaza bebelusul si prea putine despre detaliile hranirii bebelusului cu lapte formula. Din fericire aceste detalii esentiale le poti gasi pe Desprecopii la sectiunea speciala: Laptele formula pentru bebelusi - ghid complet

Un studiu facut la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie,  care a implicat peste 13000 de femei, a aratat ca multe mamici se simt vinovate pentru ca nu pot alapta in mod natural, in timp ce altele sunt furioase ca nu pot face acest lucru. Pe de lapta parte, in Romania, multe mamici traiesc cu impresia ca moasele si asistentele din maternitate sunt mai dispuse sa le ajute sa introduca bineronul cu lapte formula bebelusului in loc sa aiba rabdarea sa le invete cum decurge inceputul alaptarii.

Incercarea medicilor de a promova tot mai mult alaptatul natural datorita influentei pozitive pe care o are asupra sistemului imunitar si asupra creierului este sustinuta si de studii care arata ca alaptatul le protejeaza pe mamici impotriva atacurilor de inima.

Autorii studiului au ajuns la concluzia ca unele moase cred ca nu este necesar ca mamicilor care isi hranesc copiii cu biberonul sa li se dea prea multe sfaturi. Acest fapt duce, de cele mai multe ori, la o insusire gresita a deprinderilor legate de hranirea bebelusilor, transmise de la o generatie la alta. Cea mai frecventa greseala este aceea ca mamele pun, in general, mai multa lapte pudra decat trebuie atunci cand prepara laptele. Aceasta greseala, desi nu pare foarte grava, constituie principala cauza a obezitatii la copii.

Codul Organizatiei Mondiale de Sanatate referitor la hranirea bebelusilor sustine ca informatiile care trebuie oferite viitoarelor mamici despre hranirea cu biberonul trebuie sa fie minime, iar dupa nastere aceste informatii ar trebui date mamelor numai dupa ce acestea se decid sa renunte la alaptarea naturala. 

Acelasi studiu a relevat faptul ca parintii schimba adesea formula de lapte praf atunci cand bebelusul regurgiteaza dupa ce mananca, considerand ca acest lucru se datoreaza unei intolerante fata de produsul respectiv. De multe ori insa regurgitarea se datoreaza alimentarii excesive.

► Citeste sfaturile despre alimentatia mixta a bebelusului aici Hranirea mixta sau combinată a bebelusului - suplimentarea alaptarii cu lapte formula

Hranirea bebelusului cu lapte formula: despre costuri, timp si intoleranta

Este OK sa imi hranesc bebelusul cu lapte praf? Aceasta este o intrebare pe care o primim aproape in fiecare zi la Desprecopii. 

Raspunsul este DA, este in regula  - desi nu este cea mai sanatoasa hrana pentru bebelus. Daca intentionezi sa ii dai bebelusului lapte praf pentru sugari, iata inca 3 argumente foarte importante de luat in considerare: costuri, timp si intoleranta citeste toate detaliile aici>

Beneficiile laptelui matern

Cum influenteaza alaptarea tensiunea arteriala a bebelusului
Laptele matern poate ajuta la vindecarea cancerului
Laptele matern: ce contine si de ce este un diamant de sanatate pentru bebelus
Lapte de la san sau lapte praf formula? Ce dam bebelusului si de ce

Despre laptele formula pentru bebelusi, trebuie sa cititi si

Hranirea bebelusului cu lapte formula

Laptele praf de inceput pentru sugari: studiu de piata facut de APC Romania

3 intrebari si raspunsuri despre alimentatia bebelusului cu formule de lapte 

Diferentele nutritionale dintre laptele mamei si laptele formula pentru bebelusi  

Lapte de la san sau lapte praf formula? Ce dam bebelusului si de ce

Forumul de ALAPTARE 

Pe forumul desprecopii.com exista UN FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa va linisteasca.

Alaptatul este ceva natural, firesc, laptele de mama e cel mai bun pentru prunc, e bine sa incercati sa alaptati cat mai mult dar daca nu reusiti, nu va lasati coplesita de vina si nici nu faceti din asta un capat de tara. Asociatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptatul exclusiv pina la varsta de 6 luni - dar recomanda alaptatul pina la varsta de 2 ani (fiind combinat desigur cu alte alimente solide - de la varsta de 6 luni).

Intre varsta de 9 luni si cea de 12 luni, bebelusul va fi tot mai putin interesat de alaptatul la san. La 12 luni, bebelusul a ajuns deja la varsta la care isi poate satisface foamea si cu alte surse de hrana :).

Informatii complete despre alimentatia bebelusului

Alaptarea bebelusului - ghid complet

Hranirea bebelusului cu lapte formula - ghid complet

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
referinte: Academia Americana de Pediatrie Academia Americana de Pediatrie  https://www.aap.org
Baby411.com

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Andreea
    Andreeatrimis la 14/2/2012

    Eu l-am alimentat mixt, de la 4.5 luni, si am inceput cu un biberon mic la masa de seara, pentru ca nu mai dormea bine noaptea. Se trezea la 2 ore si nici unul din noi n-avea somn odihnitor. Nu m-a invatat nimeni, m-am luat dupa prospect. N-am avut probleme de adaptare la biberon si lapte, nici la san n-am renuntat... au mers amandoua in tandem pana pe la 1.9 luni. Dar n-am avut nici un fel de probleme, nici de obezitate, varsaturi... etc.

    Raspunde la acest comentariu
  2. Nora
    Noratrimis la 13/3/2011

    Alaptarea nu esueaza la niciun mamifer caci natura este lasata sa-si urmeze cursul furesc. Puiul suge cand doreste, cat doreste, si de obicei doarme noaptea la tzatza. La om, care a inventat biberonul, suzeta, ursuletul de plus, patutul si camera copilului, alaptatul are toate sansele sa nu mearga. Eu cred ca nu exista

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII