Bebelușul are ochi lipicioși? Ce e de făcut?

Bebelusul are ochi lipiciosi? Ce e de facut?

Știm că primele luni de viață ale celui mic sunt o adevărată provocare pentru tine. E normal să ai întrebări, nelămuriri, emoții, nerăbdare, teamă.

Indiferent cât te pregătești și câte informații acumulezi înainte de naștere, în momentul în care ești doar tu, cu puiul tău în brațe, viața capătă alt sens. Să fii părinte este una dintre cele  mai copleșitoare experiențe prin care poate trece un om.

Vei citi:

Fiecare zi este o aventură împreună în care bebelușul vostru învață și crește. Este momentul în care încearcă să se acomodeze cu noul lui mediu de viață și în care trece prin multe schimbări fiziologice care atrag după sine afecțiuni mai complicate sau mai puțin complicate. De aceea, e important să-i fii aproape și să constribui la starea lui de bine și la o dezvoltare armonioasă. 

Una dintre primele afecțiuni pe care este posibil să le observi în primele luni de viață ale bebelușului tău sunt ochisorii lipicioși. Nu te îngrijora, aproximativ 50% dintre bebeluși se confruntă cu această afecțiune.

Tratați corespunzător, ochișorii lipicioși vor dispărea destul de repede. Hai să vedem ce e de făcut!

 Ochișori lipicioși – ce, cum, când, de ce?

„Boala” ochilor lipicioși este cea mai frecventă dintre afecțiunile ochilor la bebeluși. Ea poate să apară la unul sau la ambii ochi ai copilului și este determinată, în general, de blocarea canalelor lacrimale. Specialiștii spun că aceste canale se pot bloca din cauza sângelui sau a altor lichide care intră în ochii copilului la naștere. Când aceste orificii sunt ușor astupate, lacrimile nu se scurg pe obraz la fel de repede pe cât se formează și duc astfel la infectarea pleoapelor.

Mai exact, în primele 3 luni de viață, este posibil să observi o scurgere albicioasă din ochii bebelușului tău. Această materie se adună în colțul ochilor și de-a lungul pleoapei și produce dificultate sau chiar imposibilitatea copilului de a deschide ochii atunci când se trezește. 

 Care sunt simptomele și riscurile dacă nu este tratată de la început?

Printre simptomele ochișorilor lipicioși se numără, bineînțeles, acea scurgere asemănătoare puroiului, lăcrimarea excesivă la schimbarea de mediu sau de temperatură, iritarea și înroșirea ochilor.

În lipsa unui tratament imediat și a unei igiene corecte, această infecție poate duce la o serie de complicații, precum inflamarea canalelor lacrimare sau iritarea ochiului. Dacă vei observa că secreția are o culoare mai închisă decât de obicei, albul ochiului se înroșește și că pleoapele se umflă sau se inflamează, este necesar că contactezi urgent medicul oftalmolog.

Care sunt recomandările?

Afecțiunea ochișorilor lipicioși la bebeluși poate fi foarte ușor confundată cu conjunctivita, care necesită un tratament special, prin urmare este necesar să consulți medicul pediatru, pentru a stabili un diagnostic corect și pentru a decide produsele potrivite pentru igiena oculară a bebelușului.

Este foarte important ca înainte de a folosi alte tratamente medicamentoase să utilizați produse de curățare a pleoapelor fără conservanți care să asigure igiena zilnică corectă pentru ochii bebelușilor, în acest fel evitând eventualele complicații nedorite.

Cel mai adesea, medicii recomandă curățarea și îngrijirea ochilor cu ajutorul compreselor sterile înmuiate în ser fiziologic sau folosind șervețele sterile fără conservanți. Șervețelele sterile de unică folosință Blephaclean nu conțin conservanți, sunt blânde cu ochii micuților și, în același timp, curăță în profunzime impuritățile din jurul acestora. Blephaclean sunt recomandate pentru bebelușii de peste 3 luni si sunt ideale pentru o  piele hipoalergenică precum cea a copiilor.

 Iată care sunt pașii ce trebuie urmați în ritualul de igienizare a ochilor bebelușului:

1.    Spală-ți bine mâinile cu apă caldă și săpun;
2.    Șterge fiecare ochi, de la interiorul ochiului spre exterior, fără să freci sau să apeși;
3.    Folosește o compresă diferită pentru fiecare ochi. Dacă utilizezi șervețele sterile de unică folosință, precum cele de la Blephaclean, atunci cu o față a servețelului poți șterge un ochi și cu cealaltă față a șervețelului poți șterge celălalt ochi.

De asemenea, tot la sfatul medicului mai poți administra picături pentru curățarea ochilor bebelușului și un masaj al canalelor lacrimale, care să ajute la prevenția blocării acestora.

Această infecție dispare de multe ori de la sine atunci când bebelușul ajunge în jurul vârstei de 6 luni, însă până atunci ea nu trebuie neglijată, ci tratată corespunzător. De aceea, e important să acorzi atenție tuturor schimbărilor care au loc la nivelul ochilor puiului tău, pentru a trata din timp orice afecțiune și pentru a evita complicațiile.

 

Recomandare:

Șervețele sterile pentru curățarea delicată a ochilor

Dezvoltate în colaborare cu dermatologi și oftalmologi, șervețelele sterile fără conservanți, BLEPHACLEAN, curăță în profunzime impuritățile din jurul ochilor, fără să irite pielea hipersensibilă a copiilor.

Fără conservanți

Potrivit pentru copiii de peste 3 luni

Recomandat pentru piele hipoalergenică

Cumpără BLEPHACLEAN online aici

Spring
Farmacia Tei

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️