Tratarea displaziei congenitale de sold – tratamentul chirurgical

Tratarea displaziei congenitale de sold

Tratarea displaziei congenitale de sold

  • Pe langa tratamentele nechirurgicale, de tipul hamurilor, atelelor sau al tractiunii, in tratarea displaziei de sold poate fi indicata si interventia chirurgicala. Iata sfatul de la Desprecopii despre tratarea displaziei congenitale de sold la bebelusi.
Pe langa tratamentele nechirurgicale, de tipul hamurilor, atelelor sau al tractiunii, in tratarea displaziei de sold poate fi indicata si interventia chirurgicala. Cititi mai intai un articol complet despre Displazia de sold (luxatia congenitala de sold)

In timpul unei reductii inchise, medicul injecteaza de obicei un lichid colorat in sold pentru a verifica daca exista acolo ceva care determina pozitia incorecta a acestuia. O reductie inchisa nu presupune practic o interventie chirurgicala, pentru ca medicul manipuleaza din exterior soldul, pentru a aduce capul femurului in pozitia corecta pe care trebuie sa o aiba in acetabul. Soldul este stabilizat cu ajutorul unui mulaj spica.

 Cititi: 7 medicamente interzise bebelusului

Atunci cand vorbim de o reductie deschisa, medicul incepe prin acelasi proces de injectare a lichidului colorat, apoi intervine chirurgical pentru a pozitiona femurul in acetabul. Stabilizarea dupa interventia chirurgicala este facuta cu ajutorul aceluiasi mulaj spica.

Osteotomia pelviana este efectuata atunci cand indexul acetabular nu acopera suficient femurul. Operatia consta in deschiderea soldului si efectuarea unei osteotomii cu reductie deschisa. Dupa ce capsula soldului este deschisa, chirurgul va extrage o grefa de os, taind o bucata din protuberanta osoasa pana in zona pelvisului. Grefa va fi apoi inserata in zona acetabului si fixata cu doua dispozitive speciale. In cele din urma, medicul va aplica un mulaj spica ce va fi scos dupa 8 saptamani.

Dispozitivele cu care este fixata grefa osoasa vor fi extrase mai tarziu, fie cand este scos mulajul, fie printr-o alta operatie. Osteotomia pelviana deplaseaza intregul acetabul in jos, fara a-i modifica forma. Exista mai multe tipuri de osteotomie pelviana, in functie de locul in care chirurgul decide sa faca interventia (anterior, median, posterior), in functie de locul exact in care urmeaza sa fie sectionat osul si in functie de numarul de taieturi efectuate. Rezultatul operatiei este insa acelasi.

 Cititi: 10 motive ca sã chemi pediatrul

Osteotomia femurala este adoptata atunci cand, desi femurul este acoperit normal de catre acetabul totusi acesta se misca in cavitate, putandu-se disloca. Operatia va incepe prin sectionarea capsulei soldului. Femurul este taiat pana in zona de contact cu acetabulul, apoi partea superioara este rotita usor in jurul acestuia. Ulterior, femurul este fixat in locul sau cu ajutorul unei placute cu suruburi. In cele din urma este aplicat mulajul spica pe care copilul il va purta 8 saptamani. Placuta si suruburile sunt indepartate tot chirurgical dupa scoaterea mulajului spica. Osteotomia femurala presupune, prin urmare, o corectare a partii superioare a femurului, astfel incat acesta sa poata fi fixat in acetabul.

Mulajul spica este aplicat dupa operatie pentru a mentine soldul in cea mai buna pozitie, astfel incat osul sa creasca normal. Scopul mulajului spica este de a stabiliza soldul in urma reductiei. Dispozitivul consta intr-un mulaj din plastic sau din fibra de sticla care imobilizeaza zona pelviana. Montarea mulajului se face urmarind pozitia corecta a soldului. De obicei, mulajele spica sunt dotate cu un strat interior de bumbac, astfel incat pielea sa ramana uscata.

Cateva sfaturi pentru acomodarea copilului cu mulajul spica :

- Daca mulajul este facut dintr-un material special care are nevoie de timp pentru a se usca, este necesar sa intoarceti copilul de pe o parte pe alta la fiecare 2 ore, in primele 48 de ore dupa montarea mulajului, pentru a preveni uscarea inegala a acestuia.
- Nu se recomanda folosirea uscatorului pentru uscarea fortata a mulajului.
- Pentru a verifica daca mulajul este perfect uscat, ciocaniti-l usor. Trebuie sa se auda ca si cum ati ciocni in gol.
- Schimbati frecvent scutecele, pentru a preintimpina umezirea mulajului.
- Imbracati copilul peste mulaj, pentru a preveni introducerea in interior a resturilor de mancare sau a jucariitlor de dimensiuni mici.
- Verificati in permanenta piciorusele copilului pentru a preveni inflamarea acestora. Piscati usor degetele. Dupa ciupire, culoarea ar trebui sa revina imediat la normal.
- Daca aveti impresia ca mulajul este prea strans in jurul burticii sau al degetelor, il puteti slabi cu ajutorul unui cleste. Totusi, este mai bine sa va adresati medicului, pentru ca el are instrumente speciale cu care poate largi mulajul.
- Nu fiti suprsinsi daca mulajul devine prea mic pentru copil. Este normal sa fie asa pentru ca, in fond, copilul creste. Daca este nevoie, medicul va aplica un alt mulaj.
-Nu ridicati niciodata copilul tinandu-l doar de partea superioara a corpului. Intotdeauna tineti-l cu un brat pe sub partea inferioara a corpului si cu celalt ducandu-l pe sub mana opusa.
- In niciun caz nu ridicati copilul de bara dintre picioare.
- Pentru schimbatul scutecelor si pentru spalat exista instructiuni speciale pe care trebuie sa vi le insusiti.
- Solicitati-i medicului sa foloseasca mulaje din fibra de sticla si cu captuseala textila. Sunt mai usor de intretinut decat modelele vechi, din plastic.

 Cititi: 7 medicamente interzise bebelusului

De retinut este si faptul ca adesea, medicii recomanda purtarea unui al doilea tip de mulaj spica dupa indepartarea primului. Este un mulaj pentru copii mai mari, care acopera doar picioarele. Copiii se pot misca mai liber, iar unii dintre ei invata chiar sa mearga purtand acest mulaj. Fieare tip de mulaj spica este, de fapt, unic in felul sau. Unele acopera inclusiv degetele, altele nu trec mai jos de genunchi. Stilul mulajului este recomandat de medic, in functie de particularitatile copilului.

Tot despre Displazia congenitala de sold mai cititi neaparat:

Displazia de sold (luxatia congenitala de sold)
Termeni uzuali legati de displazia de sold

Toate drepturile rezervate - desprecopii.com (c) 2011

Pe forumul Desprecopii.com cititi despre experientele si sfaturile parintilor cu copilasi care au avut Displazie de sold:

displazie de sold‎ - 
Ham Pavlik pt displazie de sold!‎ - 
Depistare displazie/luxatie congenitala de sold‎ -
Displazie de sold

 Comunitate, grup de suport

Clinica Virtuala DC
Consultanta medicala online.

Dosarul cu bolile copilului


 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Mioara
    Mioaratrimis la 18/12/2020

    Buna ziuaNepotul meu are displezie de sold,dela virsta de cinci luni a stat de doua ori in ghips și o data (șase săptămîni ) cu proteza metalică .La ultimul control sa văzut o foarte mică ameliorare.De aceia sa hotarit sa mai poarte încă șase săptămîni cadrul metalic.Doctorul a zis ca va trebui operat .Copilui are acum 11 luni.Îmi puteți spune va rog ,la ce virsta poate fi operat?Va mulțumesc Mioara UlaruC

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII