Multi părinți nu știu incă ce inseamnă ADHD și cum afectează copilul: iată ce este esențial de știut

Multi parinti nu stiu inca ce inseamna ADHD si cum afecteaza copilul: iata ce este esential de stiut

Multi părinți nu știu incă ce inseamnă ADHD și cum afectează copilul: iată ce este esențial de știut

ADHD este un cuvant incă necunoscut pentru multi părinți din Romania. Peste 50% dintre părintii care locuiesc in mediul urban nu cunosc termenul de sindrom hiperkinetic cu deficit de atentie (ADHD) sau date despre impactul social al acestei boli, in timp ce in mediul rural acest procentat este foarte mare. 

→ Iată ce ar trebui să știe orice părinte despre ADHD, despre cum se manifestă la copil, cum il afecteaza dar si cum, din păcate - se poate pune acest diagnostic prea ușor copilului.

- veti citi:
ADHD este o afectiune necunoscuta pentru multi parinti din Romania
Copii diagnosticati cu ADHD in Romania
Ce este ADHD?
5 lucruri pe care orice parinte ar trebui sa le stie despre ADHD
Este ADHD o realitate sau o conspiratie?
Tu ce stii despre ADHD?
Despre copilul cu ADHD
Ce spun parintii cu copii cu ADHD: experiente personale
Forumul de suport al parintilor cu copii cu ADHD

ADHD este o afectiune necunoscuta pentru multi parinti din Romania

Studiile facute de diverse agentii romanesti au concluzionat ca peste 50% dintre parintii romani care locuiesc in mediul urban nu cunosc termenul de sindrom hiperkinetic cu deficit de atentie (ADHD), arata rezultatele primului studiu national asupra impactului social al acestei boli. Evident, daca ADHD-ul este inca un mister pentru multi dintre parintii din mediul urban, acest procentaj este dramatic de mare in mediul rural.

In plus, studiile arata ca in jur de 70% la suta dintre parintii care au copii cu ADHD au ajuns sa consulte un medic dupa ce au observat ca micutul nu era atent, se misca tot timpul, era impulsiv si obraznic.

Manifestarile ADHD sunt greu de evaluat de catre parinti pentru ca abia la varsta de sase ani se poate pune un diagnostic exact, dar, din acel moment, medicii lupta cu o boala deja instalata.  Dar cum e sa cresti un astfel de copil? O adevarata provocare. De asta poti citi pe larg: Cum tinem in frau simptomele copilului cu ADHD?

Copii diagnosticati cu ADHD in Romania

In Romania, conform site-ului DIGI24 - În total, sunt aproape 200.000 de copii care suferă de acest deficit de atenţie şi hiperactivitate, o tulburare de comportament supranumită ADHD. Dintre aceştia, doar 8.000 se regăsesc în evidenţele specialiştilor şi urmează un tratament.

Ce este ADHD?

In limbaj stiintific, ADHD este o tulburare neurobiologica atribuita unei intarzieri de dezvoltare a conexiunilor cerebrale, afectand inhibitia si autocontrolul.
Mai simplu, copilul  e mereu agitat, neastamparat, rastoarna sau pierde lucruri, e uituc si nu tine cont de observatiile parintilor.

Cand i se vorbeste, nu are rabdare sa asculte si isi intrerupe des interlocutorul cu intrebari. E impulsiv, dezordonat si are toane. Citeste despre ADHD pe larg aici: ADHD-ul la copil (deficit de atenţie/ hiperactivitate impulsivitate) 

5 lucruri pe care orice parinte ar trebui sa le stie despre ADHD

Ce este ADHD -  in termeni usor de inteles pentru parinti? Ei bine, ADHD este o tulburare biologica care cauzeaza hiperactivitate, impulsivitate si probleme de atentie la copii. In prezent, exista milioane de copii care sunt diagnosticati cu aceasta tulburare inainte de a implini varsta de sase ani.

O echipa de cercetatori americani au studiat mii de copii cu ADHD, care au fost tratati mai intai cu medicamente, iar mai apoi cu terapia comportamentala. Acesti copii au fost comparati cu o alta categorie de copii cu ADHD, care au inceput mai intai cu terapia comportamentala, iar mai apoi au fost tratati cu medicamente ADHD, daca a mai fost necesar.

Rezultatele, publicate sub forma a doua studii in The Journal of Clinical Child and Adolescent Psychology, au constatat ca tratarea initiala a copiilor cu terapia comportamentala poate lua timp si efort, insa functioneaza mai bine, dureaza mai mult si este chiar mai ieftina decat tratarea initiala cu medicamente ADHD, chiar si atunci cand medicamentele sunt adaugate mai tarziu in tratamentul copilului. Iata cinci lucruri pe care orice parinte ar trebui sa le stie despre ADHD.

Este ADHD o realitate sau o conspiratie?

ADHD a devenit, din pacate, un diagnostic frecvent in randul copiilor, pus adesea cu prea multa usurinta, dar si ignorat de multe ori. Evolutia  variata a afectiunii si simptomele particularizate de la un copil la altul ii bulverseaza adesea pe parinti, care nu stiu cum sa abordeze corect o afectiune ce isi pune amprenta asupra dezvoltarii copilului. Unii parinti nu accepta pur si simplu ideea ca manifestarile neobisnuite ale propriului copil sunt semnul unei boli, altii, coplesiti de diagnostic, nu reusesc sa se adapteze situatiei asa cum ar trebui. De citit Are ADHD sau copilul e doar imatur?

Tu ce stii despre ADHD? 

Testeaza-ti cunostintele, incercand sa raspunzi la un chestionar care iti va arata cat de pregatit esti sa gestionezi situatia in care copilul tau ar suferi de ADHD. Daca reusesti sa dai raspunsuri corecte din prima incercare la cel putin 7 dintre intrebari, atunci inseamna ca ai destul de multe cunostinte despre ADHD si ca nu trebuie decat sa ti le imbunatatesti. Daca raspunsurile tale nu coincid cu explicatiile specialistilor, atunci nu dispera, pentru ca unul dintre scopurile chestionarului este si acela de a te face sa afli mai multe despre ADHD dupa ce il vei fi parcurs cu atentie. Aici vei gasi testul despre ADHD.

Despre copilul cu ADHD mai puteti citi:

Sfaturi pentru parintii cu copii hiperactivi

Cum se manifesta ADHD la fetite

ADHD, boala impulsivilor

10 simptome inselatoare ale ADD / ADHD la copil

Oare copilul meu e perfect sanatos? Impactul ADHD

Despre ce spun parintii cu copii cu ADHD cititi pe forum:

Copil cu ADHD la scoala. Cum va descurcati???
Copil cu ADHD - mari probleme cu cadrele didactice
HELP - scolar cu ADHD ?!?!
ADHD sau ce?
Scolar suspectat de ADHD

Forumul de suport al parintilor cu copii cu ADHD

ADHD - copii cu deficit de atentie si hiperactivitate.

Autor: Xenia Radu, redactor Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate © Desprecopii.com 2021

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Violeta Danciu
    Violeta Danciutrimis la 6/11/2012

    Si eu am problema aceasta cu baietelul meu (6 ani), este foarte greu sa ma fac inteleasa in fata lui, am impresia ca nici nu ma aude, situatie foarte tensionata pentru mine, deoarece nu stiu care este cauza. Sunt foarte ingrijorata!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII