Totul despre gelozie

Totul despre gelozie

Totul despre gelozie

  • Cea mai buna prietena a ta are o talie de viespe si se plange ca este grasa! Vecinul dumneavoastra conduce un Mercedes iar masina ta abia porneste. Sora ta a plecat o saptamana in vacanta in Caraibe si tu abia ajungi la Predeal. Esti geloasa? Cine n-ar fi?

Cea mai buna prietena a ta are o talie de viespe si se plange ca este grasa! Vecinul dumneavoastra conduce un Mercedes iar masina ta abia porneste. Sora ta a plecat o saptamana in vacanta in Caraibe si tu abia ajungi la Predeal. Esti geloasa? Cine n-ar fi?

Cu totii simtim uneori gelozia, insa faptul ca o recunoastem este primul pas pentru a o infrunta.

Desigur, sunt momente in care toti cei din jurul nostru par sa aiba mai multe, sa faca mai multe, sa arate mai bine. Dar oare chiar asa stau lucrurile?

Gelozia reflecta imaginea unei persoane despre sine, spun specialistii. Gelozia are la baza mai mult modul in care se vad oamenii pe ei insisi si increderea pe care o au in propria persoana.

Pentru multe persoane, gelozia are la baza relatiile personale. Puteti deveni geloasa, de exemplu, daca partenerul nu va acorda destula atentie. Gelozia va poate fi provocata si de faptul ca partenerul sau sotul va face in permanenta sa va simtiti rau prin cuvintele si faptele sale. In orice relatie, increderea si respectul reciproce sunt esentiale pentru a mentine relatia infloritoare si comunicarea puternica.

O persoana care are o impresie proasta despre sine se poate simti amenintata si poate crede ca nu are nimic de oferit pentru a mentine interesul celuilalt.

Flatare sau gelozie pe cel iubit?

Gelozia poate parea flatanta la inceput, daca partenerul doreste timpul si atentia dumneavoastra, insa poate fi un semn de instabilitate emotionala, avertizeaza psihologii.

Interesul flatant fata de atentia dumneavoastra se poate transforma in lipsa cronica de incredere si in suspiciune. Un sot care este gelos pe prietenia dumneavoastra inocenta cu alta femeie si care incearca sa va controleze si sa va separe de prieteni poate deveni o mare problema.

Cel mai des gelozia apare atunci cand unul dintre parteneri se simte nesigur si amenintat, fie de riscul de a pierde relatia, fie de faptul ca altcineva ar putea primi atentia dupa care tanjeste.

Insa atunci cand infruntati gelozia asa cum trebuie, nu se va transforma neaparat intr-un dezastru. Iata cateva sugestii de a infrunta propria gelozie:

  • Aveti grija ca amandoi sa va simtiti confortabil cu acordurile privind timpul petrecut cu alti oameni. Cadeti de acord privind modul in care va veti purta si asigurati-va ca vreti sa respectati acordul. Nu va speriati pe dumneavoastra sau pe partenerul dumneavoastra testand prea mult, cerand imposibilul, sau riscand prea mult. Amintiti-va ca gelozia distruge increderea. Daca incepeti sa va suparati, discutati despre lucrurile care va supara si incurajati-va partenerul sa faca acelasi lucru.
  • Tineti-va unul pe altul la curent cu ceea ce faceti. Minciunile spuse partenerului despre faptul ca nu ati respectat ceva stabilit impreuna sunt mai rele decat faptul in sine ca nu ati respectat intelegerea. In cazul in care calcati gresit, spuneti adevarul. Daca partenerul calca gresit, aratati deschiderea de a-l asculta fara a-l acuza sau a va infuria, astfel ca sa puteti negocia o solutie. Daca dumneavoastra sau partenerul creati in continuu situatii care agraveaza gelozia, va trebui sa gasiti un consilier matrimonial care sa va ajute sa rezolvati problema.
  • Dati-va timp unul altuia. A invata sa echilibrati si sa controlati prieteniile din afara cuplului, si a continua sa va simtiti bine in relatia pe care o aveti inseamna experienta si multe discutii cu partenerul.
  • Fiindca cei mai multi dintre noi sunt foarte vulnerabili si foarte nesiguri fata de aspectele sexuale, increderea sexuala este printre tipurile de incredere cel mai greu de construit. Faptul ca ne simtim atractivi, demni de iubire precum si respectul de sine sunt tot timpul expuse si puse la incercare, deci trebuie sa ne reamintim sa fim blanzi cu propria persoana si cu partenerul.

Gelozia nu este limitata la relatii

Puteti simti gelozie fata de norocul prietenilor si al cunoscutilor. Si aceste sentimente sunt tot legate de pretuirea de sine. O persoana care nu are o buna imagine de sine poate simti ca nu primeste ceea ce ar avea dreptul si ca altii intotdeauna primesc ce este mai bun in viata.

Specialistii sustin ca barbatii sunt mai gelosi pentru realizarile materiale ale altora  slujbe mai bune, faima, masina si casa mai frumoase, in timp ce femeile sunt mai geloase pe aspectul fizic, copii si prieteni.

Pentru a invinge gelozia  sau macar a o dilua, psihologii recomanda:

Cunoasteti-va punctele tari. Care este valoarea pe care o aduceti dumneavoastra pe lume?

  • Nu va comparati cu nimeni deoarece astfel nu faceti decat sa va sabotati propria unicitate. Sustineti meritele celeilalte persoane. Astazi este randul ei sa straluceasca, maine va fi randul dumneavoastra.
  • Folositi gelozia pentru a putea emula obiectul geloziei si a va stimula succesul si implinirile. Daca el sau ea poate face asa ceva, si dumneavoastra puteti!
  • Daca altcineva este o persoana toxica pentru dumneavoastra fiindca se lauda in permanenta numai ca sa va starneasca gelozia, schimbati subiectul, daca este nevoie renuntati la compania acelei persoane  poate chiar definitiv!

Scopul geloziei

Este important sa va amintiti ca gelozia are un scop, spun psihologii. Toate emotiile, chiar si gelozia, incearca sa ne spuna ceva despre noi insine, iar gelozia este teama de a pierde puterea.

Atunci cand ne dam seama ca ne lipseste ceva anume, teama dispare.

Recunoasterea geloziei este primul pas spre depasirea ei. Daca ne este rusine ca simtim gelozia, putem incerca sa o mascam prin emotii protectoare, ca furia, frustrarea sau resentimentele. In schimb, ar trebui sa ne intrebam de ce alegem sa simtim gelozia?

De obicei, suntem gelosi pentru lucrurile pe care ni le dorim,nu lucrurile care ne trebuie. In acest caz, ar trebui sa ne intrebam cum putem obtine ceea ce ne dorim si sa facem o lista a lucrurilor care ne fac sa ne simtim bine.

Priviti-va gelozia drept in ochi, recomanda specialistii. Daca sora ta are o casnicie solida, iar pe tine te-a parasit sotul, atunci spune-i deschis esti asa norocoasa ca esti maritata cu un tip grozav, as fi vrut sa fiu si eu maritata cu un astfel de om.

Suna ciudat, insa energia pe care o folosim sa nu ne exprimam dorintele este imensa. Dupa ce renuntam la standardele pe care le folosim ca sa ne tinem sufletul captiv, suntem liberi sa apreciem norocul altora fara a avea senzatia ca nu primim destul in viata.

Daca in acest moment sunteti persoana invidiata de toata lumea, atunci foarte bine, felicitari! Si nu va faceti griji. Nu trebuie sa va diminuati bucuria fata de norocul pe care il aveti. Desigur, nu trebuie neaparat sa va strigati fericirea in fata tuturor, ci trebuie sa faceti fata succeselor cu gratie si eleganta.

Nu totul pe lumea asta este corect sau drept, insa este o greseala sa fim necinstiti fata de propriile sentimente. Daca un prieten are o perioada dificila, intrebati-l cum merge cautarea unui nou job sau cum ii merge in general.
Exprimati-va interesul fata de ceeea ce este important pentru alti oameni, apoi puteti impartasi cu onestitate lucrurile care sunt importante pentru dumneavoastra.

In final, amintiti-va ca intotdeauna va exista cineva care este mai frumos, mai talentat si are mai mult succes. Raspunsul este: SI CE DACA?

Va recomandam sa mai cititi si:

Simboluri
Inelul de logodna perfectspecialistul raspunde
Traditii de nunta in alte tari
Pe ce deget purtam verigheta?specialistul raspunde
Mai purtam verigheta?
Când se mărită Fata Tatei&

Ghidul frumusetii peste 40 de ani
Efectele colagenului asupra pielii
Botoxul invins de veninul de sarpe  ultima inovatie pentru combaterea ridurilor
Buzele ne fac sa aratam mai tinere
Frumusete la 40 de ani - un ghid cu sfaturi esentiale
Reinventati-va machiajul!
Coafura  in centrul atentiei
Luptati cu ridurile!
Zambetul  secretul frumusetii eterne

Frumusetea: sfaturi si trucuri
Folositi-va buzele pentru a arata mereu tinere!
O piele frumoasa in sezonul rece
7 secrete ale frumusetii, sanatatii si longevitatii
Femeile bronzate traiesc mai mult
Cum combinam machiajul si coafura?
Trucuri cosmetice incredibile
Frumsetea de vara  10 sfaturi pentru un ten frumos si sanatos
Machiajul si riscurile de sanatate
La inceput de an, fiti frumoase ca starurile
Rimelul  un ingredient indispensabil pentru un machiaj perfect

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII