Ințărcarea devreme a bebelușului crește riscul de obezitate infantilă

Intarcarea devreme a bebelusului creste riscul de obezitate infantila

Ințărcarea devreme a bebelușului crește riscul de obezitate infantilă

Ultimele studii referitoare la hranirea copiilor arata ca bebelusii hraniti cu lapte formula care incep sa manance alimente solide in jur de patru luni sunt mai predispusi la obezitate decat cei care sunt hraniti cu lapte matern.

Intarcarea devreme a bebelusului creste riscul de obezitate infantila.

- veti citi:

Cand bebelusul trece prea devreme la lapte praf pentru bebelusi
Introducerea hranei solide la patru luni nu are nici o legatura cu obezitatea daca bebelusul continua sa fie alaptat
Bebelusii intarcati devreme prezinta un risc de obezitate
Cand incepem diversificarea bebelusului?
Pana la ce varsta este recomandata alaptarea?
Despre alimentatia in primul an si diversificare

Cand bebelusul trece prea devreme la lapte praf pentru bebelusi

Bebelusii hraniti cu lapte praf care incep sa manance alimente solide inainte de patru luni sunt mai predispusi la obezitate decat cei care sunt hraniti cu lapte matern

Ultimele studii referitoare la hranirea copiilor arata ca bebelusii hraniti cu lapte praf care incep sa manance alimente solide inainte de patru luni sunt mai predispusi la obezitate decat cei care sunt hraniti cu lapte matern. Aceste informatii se adauga numeroaselor indemnuri pe care specialistii le dau mamelor de a-si hrani bebelusii exclusiv cu lapte matern in primele sase luni de viata.

 Cititi: Etapele de dezvoltare ale bebelusilor si Cresterea si dezvoltarea normala (0-12luni)

Dr. Susanna Huh, de la Spitalul de Copii din Boston, SUA, sustine ca respectarea indicatiilor pe care medicii pediatrii le dau parintilor poate reduce riscul de obezitate la copii. Studiile anterioare erau destul de contradictorii in ceea ce priveste varsta la care bebelusii ar trebui sa consume alimente solide. Legatura dintre obezitatea infantila si varsta la care are loc diversificarea alimentatiei a fost descoperita cu cativa ani in urma. Explicatia acestei legaturi tine de faptul ca trecerea la hrana solida poate insemna o crestere brusca a caloriilor.

Ultimul studiu referitor la alimentatia bebelusilor, in revista Pediatrics - SUA,  se bazeaza pe experienta a 1850 de mame ai caror copii au depasit varsta de 3 ani. Atunci cand bebelusii aveau sase luni, cercetatorii le-au intrebat pe mamici daca au alaptat, pentru cat timp si cand au introdus hrana solida (cereale, fructe etc)  in alimentatia copiilor. Cand copii au implinit trei ani au fost cantariti si masurati pentru a vedea daca sunt sau nu obezi. Rezultatele au aratat ca in cazul a aproximativ 5% dintre ei indicele de masa corporala depaseste limitele normale.

Introducerea hranei solide la patru luni nu are nici o legatura cu obezitatea daca bebelusul continua sa fie alaptat

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca introducerea hranei solide la patru luni nu are nici o legatura cu obezitatea daca bebelusul continua sa fie alaptat. Indiferent de momentul in care li se introduc alimentele solide, copiii hraniti cu lapte matern prezinta un risc mai mic de obezitate la varsta prescolara (1 din 14).

Bebelusii intarcati devreme prezinta un risc de obezitate

In schimb, bebelusii hraniti cu lapte praf, carora li se introduce hrana solida in jurul varstei de patru luni, prezinta un risc ridicat de obezitate la varsta de 3 ani (1 din 4). Se pare ca cea mai des intalnita problema legata de introducerea hranei solide este adaugarea cerealelor in laptele praf fara a tine cont de numarul mare de calorii pe care acestea le contin. Majoritatea mamicilor ignora acest lucru, avand falsa impresie ca adaosul de cereale va determina cresterea rapida a bebelusului sau ii va asigura sanatatea. Ignoranta conduce in cele din urma la obezitate.

Specialistii sustin ca alaptarea timp de cel putin 6 luni reduce considerabil riscul de obezitate infantila. De aceea mamicile care nu alapteaza si isi hranesc copiii cu lapte praf ar trebui sa acorde o importanta sporita momentului in care este introdusa hrana solida. 

 Daca veti alege o cale sau alta, este strict la latitudinea dumneavoastra. In cazul in care aveti probleme cu alaptarea sau doriti ajutor si informatii, intrati pe forumul Alaptarea bebelusului. O intreaga comunitate va va fi alaturi.

Cand incepem diversificarea bebelusului?

Bebelusul mananca cu entuziasm si cu mare placere exclusiv lapte pina in jurul varstei de 5-6 luni. In jurul acestei varste, bebelusul incepe sa pofteasca si la alte alimente pe masura ce aparatul sau digestiv de maturizeaza si are nevoie  de hrana din ce in ce mai variata. Bineinteles, diversificarea, se face cu atentie, cu rabdare si pe parcursul a citorva luni.

Cititi: Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare

Pana la ce varsta este recomandata alaptarea?

Asociatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptatul exclusiv pina la varsta de 6 luni - dar recomanda alaptatul pina la varsta de 2 ani (fiind combinat desigur cu alte alimente solide - de la varsta de 6 luni).

Intre varsta de 9 luni si cea de 12 luni, bebelusul va fi tot mai putin interesat de alaptatul la san. La 12 luni, bebelusul a ajuns deja la varsta la care isi poate satisface foamea si cu alte surse de hrana :).

► Citeste in continuare Ințărcarea lină a bebelușului: 7 sfaturi esențiale

 Despre alimentatia in primul an si diversificare, va recomandam:

Diversificarea  Este bebelusul pregatit pentru hrana solida?
5 mituri despre alimentatia bebelusului
Alimentele degetel (bucatele de papica)
Importanta hidratarii corecte a copilului
Retete gustoase de papica
Diversificarea alimentatiei sugarului
Alaptarea bebelusului si momentul optim pentru diversificare
Alergia la lapte a bebelusului
Lapte de la san sau lapte praf?
Pastrarea si folosirea corecta a alimentelor pt copii
Nazurile la masa
5 luni: E momentul sa pape altceva  

autor: Dr. I. Marinescu, medic pediatru, pentru desprecopii.com, 
Toate drepturile rezervate (c) 2021
referinte: Journal of Pediatrics - New York, 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. daniela.bragaru
    daniela.bragarutrimis la 23/8/2013

    Eu stiu mame care si-au alaptat copii pana la un an si cu timpul tot au devenit obezi.Obezitatea are legatura cu structura genetica a copilului, stilul de viata pe care il ofera parintii copilului. Sa vedeti cum se duc gramada parintii cu copiii la Mc D. si ii infunda cu hamburgari cu cartofi prajiti, pentru ca le este lene sa pregateasca acasa o mancarica la copii.Este o problema strict de educatie. Chiar daca nu se ingrasa copii , daca mananca nesanatos dezvolta cu timpul tot felul de alergii, boli de stomac, ficat.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII