Prematuritatea si complicatiile sale - una dintre principalele cauze de mortalitate neonatala din Romania

Nasterea prematura si bebelusul prematur si complicatiile sale

Prematuritatea si complicatiile sale - una dintre principalele cauze de mortalitate neonatala din Romania

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în România, în fiecare an, se nasc peste 20.000 de copii prematur și de nou-născuți cu greutate mică la naștere.
Prematuritatea si complicatiile sale sunt responsabile de mai mult de jumatate din decesele neonatale, reprezentand una din principalele cauze de mortalitate neonatala din tara noastra.

Copiii născuți prematur și cu greutate mică la naștere prezintă o serie de provocări în ceea ce privește sănătatea lor, având o predispoziție crescută către anumite probleme medicale. Printre acestea se numără infecțiile, deoarece sistemul lor imunitar poate fi mai vulnerabil la atacurile patogenilor. De asemenea, acești copii pot avea probleme respiratorii, deoarece plămânii lor pot fi subdezvoltați și imaturi, necesitând îngrijiri speciale pentru a respira corect.

Problemele cardiace pot apărea și ele, deoarece inima unui bebeluș prematur poate avea dificultăți în a se adapta la mediul extern. De asemenea, problemele de vedere și de auz pot fi prezente la acești copii, deoarece organele lor de simț sunt în curs de dezvoltare. Întârzierile în dezvoltare sunt o altă preocupare majoră, întrucât acești bebeluși pot avea nevoie de intervenții și terapii suplimentare pentru a ajunge la stadiul de dezvoltare adecvat pentru vârsta lor. Îngrijirea atentă, monitorizarea regulată și sprijinul medical specializat pot ajuta la gestionarea și depășirea acestor provocări pentru copiii născuți prematur și cu greutate mică la naștere.

Peste 20.000 de bebeluși se nasc anual înainte de termen în România

Datele oficiale ale Institutului National de Statistica din Romania arata ca, in 2021 - spre exemplu, dintre cei 222.388 de copii nascuti, sub aspectul greutatii, 17.383 au avut sub 2.500 de grame, iar in privinta varstei de gestatie, 10.635 de copii au venit pe lume inainte de 36 de saptamani.

De la aceste date,  putem trage concluzia ca stimeaza ca rata de prematuritate in Romania este de aproximativ 9%. In general, Romania are un indicator de prematuritate mai mare fata de multe tari ale UE. In acelasi timp, procentajul copiilor nascuti inainte de 28 de saptamani si avand sub 1.000 de grame este de aproximativ 1 -1,5% din totalul nou-nascutilor vii. Cifrele sunt variabile in functie de zonele geografice. 

Sunt regiuni cu o rata mai mare de prematuritate, cum ar fi Moldova si Muntenia, in functie de conditiile socio-economice (varsta mamei, venit redus etc.) si de patologia materna. Pe de alta parte, centrele universitare mari ingrijesc in maternitatile de grad III un numar dublu de prematuri fata de restul maternitatilor din tara. 

Complicatiile medicale ale prematuritatii

Prematurul reprezinta orice nou-nascut iesit din organismul matern inainte de 37 saptamani de sarcina, adica inainte de termenul de maturare a sistemelor si organelor care il ajuta sa supravietuiasca. In functie de varsta de gestatie si de greutatea la nastere, prematurii pot fi cu greutate corespunzatoare varstei de gestatie sau cu greutate mai mica/mai mare decat cea normala pentru varsta de gestatie, in general pragul de greutate fiind de 2.500 de grame. Ca urmare, riscul de neadaptare la viata extrauterina este crescut.

Citeste Stresul nasterii premature: cum poate fi infruntat - sfatul medicului

Printre cauzele prematuritatii sunt implicati:

Factori socio-economici - sarcina ne-urmarita medical, educatia redusa a mamei, venit material si conditii de viata precare, consum de droguri, tutun, alcool;
Patologia materna - patologii preexistente sarcinii (boli de sistem, infectii TBC, malformatii cardiace); boli concomitente sarcinii (hipertensiune arteriala, diabet zaharat, pneumonii, infectie urinare si vaginale, boli ale aparatului uro-genital matern (fibrom, malformatii uterine); sarcina multipla (frecventa in cazul fertilizarii in vitro); nespatierea sarcinilor cu intervale mici intre ele si lipsa unei igiene sexuale adecvate. in 2009, 18% dintre femeile sub 30 de ani au nascut fara a merge la nici un control prenatal. Peste 40% dintre femeile care nasc prematur nu beneficiaza de o consultatie prenatala sistematica sau periodica.

Cea mai frecventa cauza de mortalitate determinata de prematuritate este sindromul de detresa respiratorie, cauzat de imaturitatea pulmonara. In contextul prematuritatii, printre complicatiile pe termen scurt determinate de detresa respiratorie se numara: hemoragia pulmonara si cerebrala, enterocolita ulceronecrotica, displazia bronhopulmonara, retinopatia de prematuritate. Pe termen lung, prematurii care au prezentat detresa respiratorie au risc de aparitie a sechelelor neuro-motorii: paralizie cerebrala, retard mental, handicap psihomotor. Exista, de asemenea, studii care asociaza prematuritatea si cu autismul.

Tratamentul prematurilor inseamna, in fapt, realizarea unei tranzitii cat mai putin agresive intre conditiile intrauterine si mediul exterior. in conditiile actuale de dotare a maternitatilor, realizam maximum posibil pentru a salva copii mai mici de 28 de saptamani, insa pe multi ii pierdem sau ii recuperam partial, ei continuand sa traiasca cu diferite forme de handicap.

Pentru a schimba aceasta situatie, este nevoie de echipamente performante, care saa ne ajute in special in ventilatia mecanica a acestor micuti pacienti in primele zile de viata, moment delicat in care aplicarea tehnicilor moderne poate face diferenta intre un copil normal sau un copil cu risc mare de deces si handicap ulterior, afirma Dr. Adrian Toma, Medic primar neonatolog, sef Sectie, Spitalul Clinic Obstetrica Ginecologie  Prof Dr. Panait Sarbu (Giulesti).

Citeste si Sunt la a doua nastere prematura - din experienta live a unei mamici

Ingrijirea unui copil prematur este extrem de costisitoare, statisticile la nivel european indicand un cost de aproxmativ 1.000 de euro/zi. La nastere, bebelusii prematuri sunt pusi direct în îngrijire speciala. De obicei sunt tinuti în incubatoare. Ei necesita o îngrijire stricta.

Despre bebelusii prematuri - mai puteti citi

Stresul nasterii premature – cum poate fi infruntat?

Ingrijirea bebelusului prematur

Alaptarea bebelusului prematur

Bebelusii prematuri 

Forumul special al parintilor cu bebelusi prematuri

Prematurii: Esentele tari 
Esentele tari se tin in sticlute mici. Aici isi fac stagiul prematurii DC. 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII