Despre fibromatoza uterina

Despre fibromatoza uterina

Despre fibromatoza uterina

 • Medicul a spus ca am un inceput de fibromatoza, dar momentan nu ar fi o problema. Ce inseamna aceasta? Cum as putea urmari acest proces care - din cate inteleg - este evolutiv? Ar trebui urmat un tratament? Iata sfatul medicului ginecolog de la Desprecopii:
Medicul a spus ca am un inceput de fibromatoza, dar momentan nu ar fi o problema. Ce inseamna aceasta? Cum as putea urmari acest proces care - din cate inteleg - este evolutiv? Ar trebui urmat un tratament?

Raspunsul medicului ginecolog de la Desprecopii:

Fibromatoza uterina este un proces prin care fibrele conjunctive din structura peretelui uterin se inmultesc exagerat de mult (chiar in mod normal, odata cu inaintarea in varsta, ele se inmultesc - aici apare ca element patologic acest "prea mult"). Daca inmultirea fibrelor se face relativ uniform in peretele uterin, avem de-a face cu o fibromatoza difuza. Daca inmultirea este focalizata, apar noduli de tesut fibros in peretele uterin, noduli ce cresc in timp: fibroamele uterine.

Banuiesc ca observatia doctorului cu privire la fibromatoza uterina de care se pare ca suferi a fost una secundara... in ziua 11 dupa clomifen el urmarea dezvoltarea foliculilor ovarieni in primul rand.

"Inceput de fibromatoza" este exact ceea ce se aude. A inceput inmultirea tesutului conjunctiv din peretele uterin. Asta duce in timp la cresterea grosimii peretelui, eventual la deformarea lui, la micsorarea cavitatii uterine, cresterea consistentei si pierderea elasticitatii si extensibilitatii peretelui uterin. Viteza de evolutie, ca si tipul (difuz sau in focar/e) sunt imposibil de precizat din ce mi-ai scris, singura modalitate fiind observatia directa, prin ecografii repetate.

Procesul este evolutiv atata timp cat esti menstruata. Aceasta datorita faptului ca este demonstat drept agent stimulator al fibromatozei hiperestrogenismul (cantitatea prea mare de estrogeni din organism). Pentru o persoana cu FSH-ul mare si E2 prea mic, existenta fibromatozei este o surpriza. Nu stiu cati ani ai... s-ar putea ca aspectul descris ecografic sa fie pur si simplu expresia procesului normal de imbatranire a uterului (nu te supara pe mine, NU afirm ca ai fi batrana, dar organele genitale feminine imbatranesc foarte precoce - la 30 ani sunt semne evidente in acest sens).

De stopat procesul nu poate fi stopat si, la drept vorbind, nici macar incetinit. S-au incercat fel de fel de tratamente medicamentoase, dar din cunostintele mele (evident limitate, nimeni nu le poate sti pe toate) nu exista nici un tratament cu adevarat eficient in stoparea fibromatozei uterine. Daca ajungi la menopauza fara probleme, ai cam scapat: evolutia inceteaza, ba chiar uterul da inapoi in dimensiuni adesea. Daca apar complicatii hemoragice (metroragii - pierderi de sange pe cale vaginala) sau de vecinatate (compresiuni pe vezica urinara - urinezi des; pe rect - ai constipatie), sau tumora determina dureri sau alte neplaceri pacientei, este necesara interventia chirurgicala. In functie de tipul fibromatozei, de extinderea ei si de varsta pacientei se poate merge de la miomectomie (scoaterea fibromului) pana la histerectomie (scoaterea uterului cu totul).

Deocamdata stai linistita. Din experienta mea cu doctorii, "inceput de fibromatoza" poate insemna si "ai de venit de multe ori pe la mine" - mai ales daca te duci (cum intuiesc ca faci) la un cabinet personal. :) Concentreaza-te asupra sarcinii pe care o doresti si lasa fibromatoza in pace deocamdata. Nu evolueaza ea peste noapte, nu avea nici o grija!!!

Succes... zilele astea
Mai multe intrebari si raspunsuri pe teme de ginecologie, cititi la topicul celebru: 555-OB-GYN

Despre sanatatea femeii, cititi neaparat:

Aveti grija, deci, ce stil de viata adoptati! Va asteptam pe forumul special (secret) al femeilor inteligente: Femina Intim  pentru a discuta despre diete, sfaturi intime si pentru a va putea alatuta unui anume grup de suport

 • autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate - desprecopii.com (c) 2011

   Forumuri recomandate

   Femina intim
  Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

   In unul sau in doi... mergem mai departe!
  Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

  Mai cititi:

 • Comunitatea Desprecopii

  Toate Forumurile

  Peste 200.000 de membri inregistrati!

  Hai chiar acum in cea mai mare si mai activa comunitate de parinti si discuta despre: Despre fibromatoza uterina.

  intrebari

  Intrebari si raspunsuri

  Ai o intrebare pe teme legate de acest articol sau o intrebare in general? Intreaba specialistii Desprecopii.com si alte mamici dornice sa te ajute!

  Forumuri Recomandate

  PARENTING - sau despre meseria de parinte

  PARENTING - sau despre meseria de parinte

  Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.
  Discutii generale

  Discutii generale

  LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
  Discutii generale

  Discutii generale

  LOUNGE DC. Discutii, pareri si impresii. Aici ne adunam pentru a ne cunoaste.
  Familia Verde

  Familia Verde

  Vrem sa ne aparam familia de asediul poluarii, si chimicalelor. Iubim natura si vrem sa traim cat mai natural putem. Pentru mai mult verde.

  Comentarii vizitatori

  Citeste toate comentariile

  Ultimile 1 comentarii

  1. Ala
   Alatrimis la 3/2/2012

   Am 42 ani. Am facut un examen ecografic la uter. Concluzia-uter fibromatoz. Dimensiunile uterului: lungime- 4,7 cm, latime -4,32 cm, grosime- 4,6 cm, peretele anterior usor ingrosat fata de posterior. Am facut un examen ecografic si in anul 2007 unde sint indicate urmatoarele dimensiuni - lungime- 5,2 cm, latime -5,0 cm, antero-posterior 3,6 cm. Spuneti-mi, va rog, aceasta ar insemna ca pe parcursul ultimilor 5 ani peretele s-a ingrosat cu 1 cm. Este normal sau care poate fi evolutia si ce se poate intimpla in cel mai rau caz. Cancer? Va multumesc anticipat

   Raspunde la acest comentariu

  Scrie un comentariu

  Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

  Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII