Despre fibromatoza uterina

Despre fibromatoza uterina

Despre fibromatoza uterina

Medicul a spus ca am un inceput de fibromatoza, dar momentan nu ar fi o problema. Ce inseamna aceasta? Cum as putea urmari acest proces care - din cate inteleg - este evolutiv? Ar trebui urmat un tratament? Iata sfatul medicului ginecolog de la Desprecopii:

Medicul a spus ca am un inceput de fibromatoza, dar momentan nu ar fi o problema. Ce inseamna aceasta? Cum as putea urmari acest proces care - din cate inteleg - este evolutiv? Ar trebui urmat un tratament?

Raspunsul medicului ginecolog de la Desprecopii:

Fibromatoza uterina este un proces prin care fibrele conjunctive din structura peretelui uterin se inmultesc exagerat de mult (chiar in mod normal, odata cu inaintarea in varsta, ele se inmultesc - aici apare ca element patologic acest "prea mult"). Daca inmultirea fibrelor se face relativ uniform in peretele uterin, avem de-a face cu o fibromatoza difuza. Daca inmultirea este focalizata, apar noduli de tesut fibros in peretele uterin, noduli ce cresc in timp: fibroamele uterine.

Banuiesc ca observatia doctorului cu privire la fibromatoza uterina de care se pare ca suferi a fost una secundara... in ziua 11 dupa clomifen el urmarea dezvoltarea foliculilor ovarieni in primul rand.

"Inceput de fibromatoza" este exact ceea ce se aude. A inceput inmultirea tesutului conjunctiv din peretele uterin. Asta duce in timp la cresterea grosimii peretelui, eventual la deformarea lui, la micsorarea cavitatii uterine, cresterea consistentei si pierderea elasticitatii si extensibilitatii peretelui uterin. Viteza de evolutie, ca si tipul (difuz sau in focar/e) sunt imposibil de precizat din ce mi-ai scris, singura modalitate fiind observatia directa, prin ecografii repetate.

Procesul este evolutiv atata timp cat esti menstruata. Aceasta datorita faptului ca este demonstat drept agent stimulator al fibromatozei hiperestrogenismul (cantitatea prea mare de estrogeni din organism). Pentru o persoana cu FSH-ul mare si E2 prea mic, existenta fibromatozei este o surpriza. Nu stiu cati ani ai... s-ar putea ca aspectul descris ecografic sa fie pur si simplu expresia procesului normal de imbatranire a uterului (nu te supara pe mine, NU afirm ca ai fi batrana, dar organele genitale feminine imbatranesc foarte precoce - la 30 ani sunt semne evidente in acest sens).

De stopat procesul nu poate fi stopat si, la drept vorbind, nici macar incetinit. S-au incercat fel de fel de tratamente medicamentoase, dar din cunostintele mele (evident limitate, nimeni nu le poate sti pe toate) nu exista nici un tratament cu adevarat eficient in stoparea fibromatozei uterine. Daca ajungi la menopauza fara probleme, ai cam scapat: evolutia inceteaza, ba chiar uterul da inapoi in dimensiuni adesea. Daca apar complicatii hemoragice (metroragii - pierderi de sange pe cale vaginala) sau de vecinatate (compresiuni pe vezica urinara - urinezi des; pe rect - ai constipatie), sau tumora determina dureri sau alte neplaceri pacientei, este necesara interventia chirurgicala. In functie de tipul fibromatozei, de extinderea ei si de varsta pacientei se poate merge de la miomectomie (scoaterea fibromului) pana la histerectomie (scoaterea uterului cu totul).

Deocamdata stai linistita. Din experienta mea cu doctorii, "inceput de fibromatoza" poate insemna si "ai de venit de multe ori pe la mine" - mai ales daca te duci (cum intuiesc ca faci) la un cabinet personal. :) Concentreaza-te asupra sarcinii pe care o doresti si lasa fibromatoza in pace deocamdata. Nu evolueaza ea peste noapte, nu avea nici o grija!!!

Succes... zilele astea
Mai multe intrebari si raspunsuri pe teme de ginecologie, cititi la topicul celebru: 555-OB-GYN

Despre sanatatea femeii, cititi neaparat:

Aveti grija, deci, ce stil de viata adoptati! Va asteptam pe forumul special (secret) al femeilor inteligente: Femina Intim  pentru a discuta despre diete, sfaturi intime si pentru a va putea alatuta unui anume grup de suport

 • autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate - desprecopii.com (c) 2011

   Forumuri recomandate

   Femina intim
  Intre noi femeile. Cosmetice, diete, tampoane, dileme intime.

   In unul sau in doi... mergem mai departe!
  Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

  Mai cititi:

 • Evalueaza acest articol
   Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
  forumuri specializate Forumuri specializate
  • In unul sau n doi, mergem ai departe
   In unul sau in doi... mergem mai departe!

   Probleme cu casnicia, suport, incurajari, pareri ... nu ezitati si usurati-va gandurile aici!

  • La Bucatarie
   La Bucatarie

   Vreau o reteta noua ! Am uitat cum se fac clatitele ! Bucatarii si bucataresele au cuvantul!

  • Ajutor umanitar

   Esenta comunitatii noastre este oferirea ajutorului celor care trec prin momente grele. Nu uita ca si tu poti face un bine.

  • Forumul General

   Sufrageria Comunitatii DC. Aici ne intalnim, ne prezentam si sporavaim despre orice.Vii?

  • Clinica Virtuala DC

   Consultanta medicala online.


  Ultimile 1 comentarii
  Trimis de Ala

  Am 42 ani. Am facut un examen ecografic la uter. Concluzia-uter fibromatoz. Dimensiunile uterului: lungime- 4,7 cm, latime -4,32 cm, grosime- 4,6 cm, peretele anterior usor ingrosat fata de posterior. Am facut un examen ecografic si in anul 2007 unde sint indicate urmatoarele dimensiuni - lungime- 5,2 cm, latime -5,0 cm, antero-posterior 3,6 cm. Spuneti-mi, va rog, aceasta ar insemna ca pe parcursul ultimilor 5 ani peretele s-a ingrosat cu 1 cm. Este normal sau care poate fi evolutia si ce se poate intimpla in cel mai rau caz. Cancer? Va multumesc anticipat

  Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

  (!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

  Inchide

  Trimite unui prieten

  Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

  (!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.