Infertilitatea si situatiile care ar trebui sa ingrijoreze

Infertilitatea si situatiile care ar trebui sa ingrijoreze

Un cuplu este considerat infertil daca dupa un an de contact sexual neprotejat, cu o frecventa rezonabila nu obtine o sarcina. Infertilitatea este destul de frecventa afectand circa 10-15 % din cuplurile de varsta fertila.

Un cuplu este considerat infertil daca dupa un an de contact sexual neprotejat, cu o frecventa rezonabila nu obtine o sarcina.

Infertilitatea este destul de frecventa afectand circa 10-15 % din cuplurile de varsta fertila.

Probabilitatea unei sarcini la un cuplu sanatos este de 20-25 % pe luna, astfel ca dupa 3 luni aproximativ 50% din cupluri obtin o sarcina, 75% dupa 6 luni si mai mult de 85% dupa un an.

Se stie ca fertilitatea la femeie este legata de varsta si ea scade dupa 35 de ani si mai accelerat dupa 38, astfel ca amanarea obtinerii unei sarcini dupa aceasta varsta nu e de dorit.

Cauzele de infertilitate feminina sunt:

disfunctii ovulatorii
- acestea se manifesta cel mai frecvent prin tulburari ale ciclului menstrual acesta putind fi absent (amenoree) sau cu o frecventa neregulata; tot aici se incadreaza si sindromul ovarelor micropolichistice caracterizat printr-un aspect particular al ovarelor si tulburari endocrine ce duc la hiperandrogenism (hormoni de tip maculin in exces ce duc la pilozitate crescuta, acnee, obezitate) si anovulatie; antecedente de chimio sau radioterapie pentru diferite patologii neoplazice.

obstructie tubara
- apare cel mai frecvent dupa o boala inflamatorie pelvina (cauzata de infectii cu Chlamydia, Mycoplasme, gonococ sau alte boli cu transmitere sexuala de multe ori asimptomatice), dupa ligatuara bilaterala a trompelor sau dupa sarcini extrauterine tubare.

anomalii ale tractului genital
absenta congenitala a uterului, a vaginului, sept uterin,sinechie uterina ; de asemenea prezenta fibroamelor uterine care deformeaza cavitatea uterina sau care prin localizarea si dimensiunea lor pot impiedica implantarea embrionului;

endometrioza
- care se manifesta cel mai frecvent prin dismenoree (menstruatie dureroasa).

Cauze de infertilitate masculina:

  anomalii ale productiei de sperma - anomalii genetice (prezente la 15% din pacientii cu azoospermie si la 5 % dintre cei cu oligoastenospermie severa), oreion in antecedente insotit de orhita urliana ce poate duce la atrofie testiculara, chimio sau radioterapie in antecedente.
anomalii ale functiei spermatozoizilor - boli febrile intercurente acestea fiind temporare si nu afecteaza functia spermatica pe termen lung.
obstructia ductelor spermatice - datorita unor antecedente de boli cu transmitere sexuala, fibroza chistica.
disfunctii erectile care impiedica realizarea contactului sexual.

Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o comoasa in viata noastra !

autor: Desprecopii.com , Toate drepturile rezervate (c) iunie 2011

  Mai cititi despre fertilitate si infertilitate

 

 Planificarea unui copil

 Ginecologie

Evalueaza acest articol
 Voteaza acest articol (misca mouse-ul peste stelute)
forumuri specializate Forumuri specializate

Ultimile 1 comentarii
Trimis de filimon delia

buna sunt delia si sotul meu are o problema de infertilitate si nu stim cauzele si am vrea stim cat near costa o fertilizare in vitro si tratamentele dar in primul rand trebuie sa facem analizele sa aflam cauzele si apoi sa vedem ce tratament trebe sa luam va multumim si am vrea sa ne raspundeti

Trimite comentariul tau | Citeste toate comentariile

(!) Adresa de e-mail NU se publica! Completarea adresei corecte este utila daca doresti sa primesti un raspuns la ceea ce trimiti.

Inchide

Trimite unui prieten

Completeaza datele si mesajul tau. Linkul articolului se adauga automat la mesaj

(!) Datele furnizate NU se salveaza in baza noastra de date.