Alăptarea si controversele sale: emoții, dezbateri patetice și suport

Alaptarea si controversele sale: emotii, dezbateri patetice si suport

Alăptarea si controversele sale: emoții, dezbateri patetice și suport

Alăptarea unui nou-născut este unul dintre cele mai importante gesturi pe care le poate face o mămica pentru copilul ei. Este un gest natural, cu numeroase beneficii de sănătate pentru bebelus.

Ce se intamplă insă atunci când, din diverse motive, o mamă nu vrea sau nu poate să isi alăpteze copilul, ci optează pentru formula de lapte praf care să inlocuiască laptele matern?

veti citi
Ce se intampla cand mamica nu vrea sa isi alapteze bebelusul
Dezbareterea in jurul alaptarii este deseori patetica si uneori chiar, isterica
Alaptare sau hranirea bebelusului cu lapte formula? De ce nu e OK sa judeci alegerea mamei
Exista un ghid de alaptare?
Grupuri de suport - pentru alaptare pe Comunitatea Desprecopii
Odiseea Alaptarii: o poveste pentru fiecare mamica la inceput de drum

Alaptarea unui nou-nascut este, cu siguranta, unul dintre cele mai importante gesturi pe care le poate face o mamica pentru copilul ei. Este un gest natural, cu numeroase beneficii pentru bebelus. 

Dar ce se intamplă cand mămica nu vrea să isi alăpteze bebelușul?

Ce se intampla insa atunci cand, din diverse motive, care nu sunt nici pe departe un simplu moft, o mama nu vrea sa isi alapteze copilul, ci opteaza pentru formula de lapte praf care sa inlocuiasca laptele matern?
 
De cele mai mult ori, o astfel de decizie, atunci cand nu este luata de medic din cauze bine determinate, este aspru sanctionata de toata lumea, mai ales cat timp mama se afla inca in maternitate. Toata lumea, de la moase la medici sau infirmiere incearca sa le convinga pe proaspetele mame ca alaptarea este solutia optima pentru o alimentatie corecta a bebelusilor. Uneori insa aceasta incercare se transforma intr-o adevarata drama. Asta se intampla atunci cand lactatia se produce greu, cand incercarile disperate ale bebelusului de a prinde sanul mamei produc leziuni in zona mameloanelor etc.

Motive emotionale care nu se pot depasi ...

Alteori, din motive emotionale pe care nu le pot depasi, mamele nu doresc pur si simplu sa isi alapteze copiii. Ceea ce face ca situatia sa devina dramatica este faptul ca unele spitale au o politica extrem de stricta in privinta alaptarii, in sensul ca nu le permit mamelor sa se externeze pana cand acestea nu reusesc sa isi alapteze bebelusul. Mai mult, in unele cazuri li se refuza mamelor orice consiliere cu privire la folosirea formulei de lapte praf, atitudine total gresita daca tinem cont de faptul ca acele mame, odata externate, nu vor sti cum sa isi alimenteze copiii si o vor face dupa ureche. In plus, aceasta procedura le induce mamicilor un sentiment de vinovatie puternic, care isi pune amprenta asupra relatiei cu copilul.

Cititi: 9 Mituri despre alaptare si Alaptatul in public

Dezbareterea in jurul alaptarii este deseori patetica si uneori chiar, isterica

O lucrare aparuta recent in SUA, intitulata "Is Breast Best?: Taking On The Breastfeeding Experts And The New High Stakes Of Motherhood", autoarea Joan Wolf readuce in discutie problema controversata a alaptarii, accentuand ideea ca intreaga dezbatere in jurul acestui subiect este adesea dubioasa. Faptul ca, de cele mai multe ori, copiii alaptati la san sunt mai sanatosi decat cei hraniti cu lapte praf nu este pus la indoiala de autoare.

Ceea ce ar trebui reconsiderat, sustine ea, este insa aspectul legat de cauzele reale ale acestei stari de sanatate mai bune. Sunt mai sanatosi copiii alaptati natural pentru ca laptele matern este mai bun decat laptele praf sau pentru ca alaptarea in sine presupune o serie de factori care contribuie in egala masura la o stare de sanatate optima? Joan Wolf sustine ca, de fapt, riscul ca bebelusul sa se imbolnaveasca este considerabil diminuat daca oricine se apropie de el se spala in prealabil pe maini, daca evitam locurile aglomerate, daca avem o bona care sa aiba grija de el tot timpul atunci cand trebuie sa plecam undeva etc. Altfel spus, alaptarea in sine este doar un alt factor care contribuie la crearea unor conditii optime pentru starea de sanatate a copilului, nicidecum factorul esential in mentinerea acesteia.

Ce ar trebui sa faca tinerele mamici in aceasta situatie?

Noua carte vine astfel in sprijinul mamelor care opteaza pentru hranirea copilului cu lapte praf si incearca sa demonstreze ca ideea fixa conform careia alaptarea la san este singura modalitate de a asigura tot ce e mai bun pentru acesta este o prejudecata la care ar trebui sa renuntam. Este sau nu adevarat? Nimeni nu poate afirma cu certitudine ca da. Cert este ca tendinta de a exagera exista si de o parte si de cealalta. Ce ar trebui sa faca tinerele mamici in aceasta situatie? Consultarea unui specialist nu este, desigur, de neglijat, insa ascultarea propriului instinct in luarea unei decizii poate fi uneori calea cea mai buna pentru a gasi solutia optima.

Alaptare sau hranirea bebelusului cu lapte formula? De ce nu e OK sa judeci alegerea mamei

Alăptarea bebelușului, impreună cu episoadele de pompare a laptelui - poate fi cu adevărat o sursa de implinire si fericire pentru multe mămici, insă poate fi, la fel de mult - o sursă de probleme și durere pentru alte mămici.  Fie că alegi alăptarea pana la 3 ani, pana la 4 luni, pana la 12 luni sau îi oferi lapte formula bebelușului din săptămana 3-a, asigură-te că ii oferi dragoste și atenție câtă dorește. Poți avea contact piele-piele si dacă il hrănesti cu biberonul, poti avea intimitate si iubire si făra alăptare. In fond, există beneficii emotionale pentru ambele tipuri de hrănire a bebelușului.  Iată de ce nu e OK sa judeci alegerea mamei și ce contează cel mai mult.

Exista un ghid de alaptare?

Ei bine DA - Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial. Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare

Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare. 

Grupuri de suport - pentru alaptare pe Comunitatea Desprecopii:

Alaptatul - Help Line (13)

Alaptatul - Help Line (12) 

  Daca ai probleme cu alaptarea, te asteptam pe forumul de suport al alaptarii sau pe grupul nostru secret de pe Facebook: Alaptarea cu dragoste.

Odiseea Alaptarii: o poveste pentru fiecare mamica la inceput de drum...

Dragă mămică, povestea mea îți este dedicată ție pentru că ești la început. Alaptarea e iubire insa cere rabdare. Nu o să fie ușor și probabil o să treci prin toate fazele cu durere, sâni angorjați, ragade, atașare defectuoasă.

O să te întrebi mereu dacă bebe mânâncâ suficient, sau dacă ia destul în greutate. Ai încredere în instinctul tău de mămică, cere ajutor, informează-te și nu renunța!

Odiseea Alaptarii: o poveste pentru fiecare mamica la inceput de drum: cu inceputul, motive, indicatorii ai alaptarii si multa perseverenta. O poveste completa despre beneficiile si frumusetea alaptarii de laMagda, o mamica de la Desprecopii. 

Alaptarea si elefantii care se leagana pe o panza de paianjen

Un elefant se legana pe o panza de paianjen si pentru ca nu se rupea, a mai chemat un elefant acesta a fost primul cantecel pe care i l-am cantat bebelusului meu in noptile lungi de nesomn - din timpul alaptarii.

Afla de ce si ce legatura are alaptarea cu 30 de elefanti care se leagana pe o panza de paiangen. Iti va fi util.

Citeste despre problemele alaptarii si testul de rabdare prin care trece o mamica aici: Alaptarea si elefantii care se leagana pe o panza de paianjen

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici - Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Forumul de ALăPTARE

Pe forumul desprecopii exista un FORUM SPECIAL DEDICAT ALAPTARII de unde puteti afla o multime de raspunsuri la cele mai frecvente intrebari. Dincolo de argumentele pasionale veti gasi si raspunsuri menite sa te linisteasca.  

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 4 comentarii

  1. Ale
    Aletrimis la 7/5/2015

    Ana oamenii ca tine merita sincer impuscati ca sunteti toti mai catolici decat papa. Femeia a simtit o experienta de viata ca una negativa, tu ca pe una pozitiva sau poate nu ai simtit-o deloc...dar comentezi. Cine te crezi sa arunci cu noroi intr-o persoana care a avut curajul sa zica ceea ce multw femei care alapteaza simt de fapt! Doar ca ele nu vorbesc sau se exteriorizeaza pentru ca in loc sa fie ascultate si atat, sunt blamate si injurate. Sa iti fie rusine! Si sper ca tu esti cea care nu procreeaza sa mai incui si viitori oameni la creieri! Si-asa sunt prea multi ca voi...

    Raspunde la acest comentariu
  2. Ana
    Anatrimis la 8/7/2013

    Linda, daca alaptezi nu dormi 6 luni??? Daca ii dai lapte praf dormi? Cind ai conceput copilul nu stiai ca exista fff multe nopti nedormite si fff mult sacrificiu? Buna decizia ta de a nu mai face copii, nu meriti, esti extrem de frustrata si egoista.

    Raspunde la acest comentariu
  3. Andreea
    Andreeatrimis la 23/5/2013

    Am trait alaptarea ca pe ceva minunat. Bebele meu are deja 9 luni si alaptez in continuare cu drag. Alaptatul nu a fost si nici nu este o corvoada ci un mod de a-i oferi copilului meu cel mai minunat dar pe care i-l pot face. Iar ideea ca mamele sunt fortate sa alapteze in spital mi se pare ilara. Care este procentul de mame care pleaca din spital exclusiv pe alaptat?? Fara completare cu lp? Extrem de mic!

    Raspunde la acest comentariu
  4. Linda
    Lindatrimis la 12/3/2012

    Am trait alaptarea ca pe ceva oribil, ingrozitor. Nici o femeie nu ar trebui obligata la asa ceva. E o decizie strict personala, nu a sotului si nu a medicului. Inseamna sa nu dormi timp de 6 luni, sa faci menaj, mincare, sa te ocupi de copil si in plus, sa raspunzi cerintei de a o face cu surisul pe buze. E o oribila trauma. Nu cred ca ajuta la intrirea relatiei cu copilul; dimpotriva cred ca o distruge. In ce ma priveste, e motivul pentru care nu voi mai avea alti copii.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII