Fimoza la baietel: etapa normala sau boala?

Fimoza la baietel: etapa normala sau boala?

Fimoza la baietel: etapa normala sau boala?

Fimoza este o situatie medicala in care pielea preputului ce acopera penisul unui barbat necircumcis nu poate fi complet retractata. Cuvantul deriva din grecesc phimos (gaura, deschizatura). Termenul este derutant, deoarece este folosit pentru a desemna si o etapa fiziologica de dezvoltare (care NU este o boala) si o situatie patologica (o boala, care provoaca probleme unei persoane).

Iata totul despre fimoza la copii si sfaturi de la Desprecopii impreuna cu experientele parintilor.

Ce este fimoza?

Fimoza este o situatie medicala in care pielea preputului ce acopera penisul unui barbat necircumcis nu poate fi complet retractata. Cuvantul deriva din grecesc phimos (gaura, deschizatura). Termenul este derutant, deoarece este folosit pentru a desemna si o etapa fiziologica de dezvoltare (care NU este o boala) si o situatie patologica (o boala, care provoaca probleme unei persoane). Elasticitatea si ambiguitatea definitiei sunt foarte frecvente atunci cand este vorba despre copiii mici. Statisticile contradictorii si foarte variabile ale circumciziilor efectuate la scurt timp dupa nastere reflecta usurinta cu care se pune diagnosticul de fimoza. Fimoza a devenit un subiect de dezbateri si in lumea medicala si in comunitatea Desprecopii

Iata sfatul de la Desprecopii.com:

La cei mai multi bebelusi, fimoza este ceva fiziologic, nu patologic, pe cand fimoza la copiii mai mari si la adulti este mai degraba un fenomen patologic decat fiziologic. Unii specialisti considera ca fimoza fiziologica infantila ar trebui numita non-retractibilitate de dezvoltare, pentru a diferentia clar acest stadiu normal de dezvoltare de formele patologe ale fimozei. Bineinteles, tratarea este diferita in cele doua situatii.

Si trebuie sa stiti ca si femeile pot avea fimoza clitoridiana.

Fimoza infantila sau congenitala

Comunitatea medicala a recunoscut in final ca bebelusii normali de sex masculin au pielea preputului incomplet separata de epiteliumul glandului. De aceea, nu poate fi retractata usor. Fata de acest tip  normal de fimoza infantila, exista patru tipuri de reactii si atitudini medicale:

 - Unii medici, mai ales in prima jumatate a secolului douazeci, au recomandat ca pielea preputului sa fie retractata in mod repetat, daca este necesar si cu o oarecare forta, pentru a o detasa de gland. Se credea ca detasarea poate preveni ulterior fimoza (patologica) si problemele urinare la baietii mai mari, intrucat permitea spalarea glandului si a preputului. Se credea ca igiena defectuoasa predispune la fimoza patologica. Aceasta abordare este acum rareori recomandata de medici.

 - Alti medici, in mod special pe la jumatatea secolului douazeci, foloseau pretextul evitarii fimozei ca justificare a circucimziilor neonatale de rutina. Circumcizia previne intr-adevar fimoza, desi conform unor statistici, cel putin 10 din 20 de bebelusi trebuie circumcisi pentru a preveni fiecare caz de potentiala fimoza. Daca am lua in considerare chiar un nivel mai scazut al incidentei estimate a fimozei, mult mai multi bebelusi ar trebui circumcisi pentru a preveni toate cazurile de fimoza. Desi exista partizani ai acestei abordari, ea nu este considerata un argument convingator pentru circumcizia neonatala de rutina de catre cei mai multi pediatri.

 - In ultimele trei decenii, odata cu scaderea ratei circumciziilor in America de Nord, recomandarile oficiale frecvente ale comunitatii medicale, precum si cartile scrise de experti au subliniat ca imposibilitatea de a retracta complet pielea preputului este normala si nu este necesara retractarea ei fortata. American Academy of Pediatrics recomanda spalarea delicata si clatirea cu apa, si mai ales recomanda evitarea retractarii fortate. In prezent, exista suspiciuni ca retractarea fortata care duce la inflamare poate de fapt contribui la aparitia fimozei patologice la varste mai mari. Desi rata tratamentelor chirurgicale ale fimozei (de obicei prin circumcizie) este in scadere, unii urologi pediatri sustin ca multi medici continua sa distinga cu greu intre non-retractibilitatea de dezvoltare si fimoza patologica, iar fimoza patologica este diagnosticata in exces. Mai cititi: Circumcizia la baieti

 - Fimoza este uneori folosita drept justificare pentru circumcizie astfel incat costurile ei sa fie acoperite de sistemele nationale publice ori private de asigurari de sanatate. Definitia poate fi mai usoara pentru un medic care consulta un copil mai mare; mai ales in cazul (cum se intampla in America de Nord), in care circumcizia postnatala este de obicei o procedura executata in ambulatoriu de catre un urolog pediatru, fiind mai scumpa decat procedura neonatala.

Nu toate cazurile de fimoza infantila sunt pur fiziologice. Desi destul de rar, fimoza poate duce uneori la obstructie urinara sau la dureri la urinare. Cauzele fimozei patologice in copilarie sunt variate. Unele cazuri pot aparea drept consecinta ale balanitei (inflamare a glandului), poate din cauza eforturilor inutile de a separa si a retracta pielea preputului. Alte cazuri de non-retractibilitate pot fi cauzate de stenoza preputiala sau ingustare ce impiedica retractarea, de unirea pielii preputului cu glandul la copii, sau de frenulum breve, ceea ce impiedica retractarea. In unele cazuri, cauza nu este clara, sau poate fi dificil de diferentiat fimoza fiziologica de cea patologica daca un bebelus pare sa sufere la urinare. Inflamarea pielii prepetului este adesea mentionata ca recomandare pentru circumcizie, insa rareori indica obstructie urinara.

Exista mai multe abordari ale fimozei infantile. Cele mai multe cazuri de fimoza fiziologica nu necesita vreo reactie medicala, fiindca va disparea in timp sau in urma intinderii pielii. Diferite unguente topice cu steroizi au fost eficiente pentru a ajuta separarea fara interventie chirurgicale. Mai multe abordari chirurgicale au fost luate in considerare, variind de la despicarea unui segment al pielii preputului la indepartarea sa completa (circumcizie).

Atunci cand fimoza persista in copilarie sau in adolescenta, este putin probabil sa dispara la maturitate, implicand un risc mai ridicat de probleme de sanatate. Totusi, chiar si la adolescenti sau la adulti, unele cazuri de non-retractibilitate pot fi inca denumite fiziologice , in sensul ca sunt o variatie de dezvoltare ce nu provoaca neaparat probleme. Mai cititi: Eczema la copil

Fimoza dobandita

Fimoza la copiii mai mari si la adulti poate varia ca gravitate, unii barbati fiind capabili sa retracteze partial pielea preputului ( fimoza relativa), in timp ce altii sunt complet incapabili sa-si retracteze pielea preputului chiar si in stare flasca ( fimoza completa).

Din cauza  elasticitatii citeriilor de diagnosticare, exista variatii considerabile in prevalenta raportata a fimozei patologice. Statisticile arata adesea o incidenta de 1%-2% din adultii necircumcisi, insa unele studii efectuate pe copii mai mari sau adolescenti raporteaza rate mai ridicate. Fimoza relativa este mai frecventa, iar frecventa ei estimata este de aproximativ 8% dintre barbatii necircumcisi.

Atunci cand fimoza apare la un adult necircumcis care anterior era capabil sa retracteze pielea preputului, aproape intotdeauna cauza este patologica, iar acest lucru implica un risc mult mai mare de probleme pentru barbatul respectiv.

O cauza importanta a fimozei patologice dobandite este balanita obliteranta xerotica cronica (BXO  balanitis xerotica obliterans), o boala a pielii de origini necunoscute ce provoaca aparitia unui inel albicios de de tesut intarit (o cicatrice) aproape de varful preputului. Acest tesut lipsit de elasticitate impiedica retractilitatea. Unele dovezi sugereaza ca BXO poate fi identica cu lichen sclerosus et atrophicus, o afectiune ce afecteaza vulva la femei. Printre factorii care posibili care ar putea fi implicati sau ar putea cauza boala sunt mentionati diferisi factori infectiosi, inflamatori si hormonali. Circumcizia este de obicei in acest caz, desi sunt evocate si alternative.

Fimoza poate aparea si ca o consecinta a altori tipuri de inflamatii cronice (ca balanopostita), cateterizare repetata, sau retractare fortata a preputului.

Complicatii ale fimozei dobandite

Complicatiile cronice al fimozei dobandite (patologice) pot include disconfort sau dureri in timpul urinarii sau al actului sexual. Jetul urinar poate fi impiedicat, ceea ce duce la scurgeri si umezire dupa urinare. Obstructia urinara este posibila, insa rara. Durerea poate aparea atunci cand preputul partial retractabil se retrage in timpul actului sexual si sufoca glandul. Un preput total neretractabil este rareori dureros. Exista dovezi ca fimoza ar fi un factor de risc pentru cancerul penisului.

Cea mai acuta complicatie este parafimoza. In aceasta boala acuta, glandul este umflat si dureros, iar preputul este imobilizat de umflare intr-o pozitie partial retractata. Zona invecinata a penisului este flasca. Parafimoza este considerata o urgenta medicala.

Despre fimoza la copii - din experienta parintilor pe forumul Desprecopii:

Fimoza la bebelusi
despre fimoza si decalotare
Fimoza congenitala si circumcizia
Fimoza si infectie urinara
Operatia de fimoza cand se impune?
Dupa operatia de fimoza- recuperare

autor: Daniela S., redactor Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2020
referinte: WEBMD si Jurnal de Pediatrie UK

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII