Tratamentul si incidenta fimozei

Tratamentul si incidenta fimozei

Tratamentul si incidenta fimozei

Fimoza este o situatie medicala in care pielea preputului ce acopera penisul unui barbat necircumcis nu poate fi complet retractata. Cuvantul deriva din grecesc phimos (gaura, deschizatura). Termenul este derutant, deoarece este folosit pentru a desemna si o etapa fiziologica de dezvoltare (care NU este o boala) si o situatie patologica (o boala, care provoaca probleme unei persoane).

Iata totul despre fimoza si sfaturi de la Desprecopii:

- vei citi:
Ce este fimoza?
Tratamentul fimozei
Incidenta fimozei
Despre fimoza la copii - din experienta parintilor

Ce este fimoza?

Fimoza a devenit un subiect aprins de dezbateri si in lumea medicala si in comunitatea Desprecopii .

Cititi totul despre fimoza aici: Fimoza la baietel: etapa normala sau boala?

Desi rata tratamentelor chirurgicale ale fimozei (de obicei prin circumcizie) este in scadere, unii urologi pediatri sustin ca multi medici continua sa distinga cu greu intre non-retractibilitatea de dezvoltare si fimoza patologica, iar fimoza patologica este diagnosticata in exces.

Mai cititi: Circumcizia la baieti

Exista mai multe abordari ale fimozei infantile. Cele mai multe cazuri de fimoza fiziologica nu necesita vreo reactie medicala, fiindca va disparea in timp sau in urma intinderii pielii. Diferite unguente topice cu steroizi au fost eficiente pentru a ajuta separarea fara interventie chirurgicale. Mai multe abordari chirurgicale au fost luate in considerare, variind de la despicarea unui segment al pielii preputului la indepartarea sa completa (circumcizie).

Pe larg, cititi: Fimoza la bebelus, cateva lucruri de stiut

Tratamentul fimozei

Fimoza in perioada de nou-nascut si bebelus este aproape intotdeauna fiziologica, si trebuie tratata numai daca provoaca probleme evidente precum disconfortul urinar sau obstructia. La copiii mai mari si la adulti, fimoza trebuie diferentiata de frenulum breve, care cel mai adesea necesita interventie chirurgicala, desi cele doua boli pot coexista.

Daca fimoza la copiii mai mari sau la adulti nu cauzeaza probleme acute si severe, masurile nechirurgicale pot fi mai eficiente. Alegerea tratamentului este adesea determinata de faptul ca pacientul (sau medicul) considera circumcizia ca o decizie de ultim moment sau ca optiune preferata. Unii adulti cu preputul non-retractil nu intampina dificultati si nu simt nevoia de corectare a problemei.

Mai cititi: Dosarul cu bolile copilului

Circumcizia este solutia chirurgicala traditionala pentru fimoza patologica, si este si una dintre solutiile eficiente. Complicatiile grave ale circumciziei sunt foarte rare, insa rata complicatiilor minore (de exemplu, necesitatea unei a doua proceduri sau a meatotomiei pentru a corecta prima interventie sau a redeschide uretra) au fost raportate in circa 0.2-0.6% dintre cazuri, desi alte surse indica o rata mai ridicata a complicatiilor minore.

Preputioplastia, in care este efectuata o mica deschizatura dorsala cu inchidere transversala de-a lungul benzii ce comprima pielea, poate fi o alternativa eficienta la circumciza completa. Procedura are avantajul durerii limitate si a timpului rapid de vindecare fata de circumcizie, care este oarecum mai traumatizanta, impreuna cu faptul ca nu presupune o schimbare a aspectului penisului.

Conform statisticilor, mai multe proceduri nechirurgicale au o rata ridicata de succes:

Aplicarea cremelor topice cu steroizi timp de 4-6 saptamani pe partea mai ingusta a preputului este relativ simpla si mai putin costisitoare decat tratamentele chirurgicale. Aplicarea cremei a inlocuit circumcizia ca metoda preferata de tratament de catre unii medici din sistemul public de sanatate din Marea Britanie.

Exista un curent de opinie in profesiile medicale ce sustine si promoveaza mai multe alternative gratie carora interventia chirurgicala, cu toate riscurile ce decurg din ea, poate fi evitata. Intinderea preputului poate fi realizata manual, uneori prin masturbare, numita si metoda Beaugé. Intinderea poate fi realizata si prin baloane plasate sub piele sub anestezie, sau folosind instrumente speciale. Expansiunea tesutului ajuta la aparitia unor noi celule ale pielii pentru a extinde permanent inelul preputial ingust ce impiedica retractarea.

Incidenta fimozei

De-a lungul timpului au fost publicate mai multe rapoarte medicale privind incidenta fimozei. Rezultatele lor variaza foarte mult din cauza dificultatilor de a distinge fimoza fiziologica (non-retractibilitate de dezvoltare) de fimoza patologica, a diferentelor de definire a fimozei, a problemelor de diagnosticare si a multiplelor altor influente asupra ratelor circumciziilor post-neonatale in culturile la care cei mai multi baieti nou-nascuti sunt circumcisi. O statistica a incidentei fimozei patologice citata frecvent este de 1% dintre barbatii necircumcisi. Atunci cand fimoza este pur si simplu identificata cu nonretractibilitatea preputului dupa varsta de 3 ani, sunt raportate incidente considerabil mai ridicate ale fimezei. Alti specialisti au descris incidenta la adolescenti si la adulti chiar la 50%, desi este posibil ca multe cazuri de fimoza fiziologica sau de non-retractibilitate partiala sa fi fost incluse.

Despre fimoza la copii - din experienta parintilor pe forumul Desprecopii:

Fimoza la bebelusi
despre fimoza si decalotare
Fimoza congenitala si circumcizia
Fimoza si infectie urinara
Operatia de fimoza cand se impune?
Dupa operatia de fimoza- recuperare

autor: Daniela Slavu, redactor Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2020
referinte: WEBMD si Jurnal de Pediatrie UK

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII