Alegerea unei scoli Montessori in Romania

Alegerea unei scoli Montessori in Romania

Alegerea unei scoli Montessori in Romania

  • Alternativele la invatamantul traditional sunt relativ restranse in Romania. In ceea ce priveste sistemul de invatamant Montessori, in Romania aceasta metoda alternativa de invatamant ramane inca destul de redusa ca arie de raspandire, desi are ceva timp de cand a fost adoptata si la noi. Astfel, institutii de invatamant Montessori se gasesc in cateva orase, precum Bucuresti, Timisoara, Cluj, Drobeta Turnu Severin sau Miercurea Ciuc.
Alternativele la invatamantul traditional sunt relativ restranse in Romania. Daca in cazul gradinitelor, sistemele alternative (de tip Freinet, Montessori, Jena, Step by Step, Waldorf) sunt relativ raspandite, in ceea ce priveste ciclul primar si celelalte care ii urmeaza, lucrurile sunt mai complicate. Aprobarile se obtin greu, autoritatile sunt destul de reticente si insisi parintii manifesta destule ezitari fata de aceste alternative. 

 Mai cititi: Cum ne motivam copilul pentru scoala? si Inteligenţele multiple

In ceea ce priveste institutiile de invatamant Montessori, acestea sunt organizate si certificate de mai multe grupuri, unele afiliate la Indexul International Montessori, altele nu. De aceea, daca va decideti ca vreti sa va educati copilul in sistemul Montessori, trebuie sa va informati foarte bine in prealabil. Daca in SUA, spre exemplu, sistemul Montessori a castigat tot mai mult teren in ultimii ani, actualmente existand peste 3000 de profesori Montessori in sistemul de invatamant public, in Romania aceasta metoda alternativa de invatamant ramane inca destul de redusa ca arie de raspandire, desi are ceva timp de cand a fost adoptata si la noi.

Astfel, institutii de invatamant Montessori se gasesc in cateva orase, precum Bucuresti, Timisoara, Cluj, Drobeta Turnu Severin sau Miercurea Ciuc. Metoda in sine este sustinuta cu ardoare, inca de la introducerea ei in Romania, de catre Asociatia Alternative Pedagogice din Drobeta Turnu Severin.

Daca optati pentru o institutie Montessori pentru educatia copilului, pentru a evita situatiile neplacute, tineti cont de faptul ca termenul  Montessori nu este patentat, prin urmare oricine il poate folosi. Asadar, prezenta acestui cuvant in numele unei institutii nu este neaparat o garantie a calitatii si a aplicarii regulilor clare ale metodei. Inainte de a va inscrie copilul intr-o institutie de educatie Montessori este indicat sa cititi cateva lucruri despre metodele pe care le presupune aceasta forma de invatamant alternativ si sa vizitati institutia respectiva pentru a vedea in ce masura principiile Montessori sunt respectate. Nu alegeti o scoala Montessori doar dupa recomandarea cuiva. Cel mai indicat este sa vizitati institutia respectiva pentru a vedea daca ea raspunde nevoilor copilului dumneavoastra.

Intr-o scoala autentica Montessori veti gasi:

 - Educatori certificati care nu tin lectii traditionale, ci lucreaza cu fiecare copil in parte.
 - Obiecte specifice metodei Montessori, intr-un mediu curat, corect aranjate.
 - Copii veseli, pe care nimic nu ii distrage de la munca lor, pe care o fac cu placere.

In Romania, sistemul Montessori nu se poate mandri inca cu foarte multe rezultate remarcabile, raspandirea sa fiind inca foarte restransa. La nivel mondial insa exista peste 8000 de scoli Montessori, de pe bancile carora au iesit personalitati remarcabile din diverse domenii. Daca merita sau nu o sansa acest sistem, este o intrebare la care fiecare dintre noi poate raspunde. Din pacate insa, decizia finala in ceea ce priveste validarea lui nu ne apartine insa intotdeauna.

Personalitati educate in sistemul Montessori:

- Familia Obama
- Thomas Edison
- Graham Bell
- Gabriel Garcia Marquez
- Jimmy Wales (fondatorul wikipedia)
- Katherine Graham, proprietara celebrului The Washington Post
- Helen Hunt
- George Clooney.

Despre sistemul de invatamant Montessori mai cititi:

  • Ce este metoda Montessori?
  • Invatamantul Montessori versus invatamantul traditional

     Va recomandam sa mai cititi:

     Dezvoltarea intelectuala a copilului (4-12 ani)

    Sport pentru copii, activitati educative, animalute

    autor: Anamaria Ghiban, Redactor Desprecopii.com -  Toate drepturile rezervate (c) 2011

    In floarea copilariei (4-12 ani)
    Nici prea mici si nici mari de tot :-). Intrebari, dileme, raspunsuri, prietenie, sanatate

     Scoli, gradinite, crese, bone...
    La ce cresa merge copilul tau? As vrea si eu o recomandare!
    Am nevoie de un baby-sitter...

    Bolile copilului

    Toate bolile aici>

    Articole despre Psihologia Copilului

    Mai multe despre psihologia copilului aici >

    Sanatatea familiei (lucruri care ne privesc pe toti)

  • ✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

    Comentarii vizitatori

    Citeste toate comentariile

    Ce sentimente ti-a produs acest articol?

    Ultimile 1 comentarii

    1. Alin
      Alintrimis la 5/9/2012

      Pe lista de la safrsit trebuie mentionati si Larry Page si Sergey Brin, fondatorii Google.

      Raspunde la acest comentariu

    Scrie un comentariu

    Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

    Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

    DA (este întrebare)
    NU (nu este întrebare)


    Cod:

    Ai o întrebare pentru alte mămici?
    ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII