Supravegherea gravidelor cu risc

Supravegherea gravidelor cu risc

Supravegherea gravidelor cu risc

Aproape toate sarcinile evolueaza normal si fara complicatii pe perioada celor 9 luni - sau 40 de saptamani de sarcina - dar exista situatii care-l pot determina pe medic sa considere existenta unui risc crescut de aparitie a complicatiilor si, in consecinta, sa decida o urmarire activa a sarcinii. Aceasta s-ar putea "datora" unei afectiuni preexistente sarcinii sau prezentei unei sarcini gemelare. Uneori apar elemente noi, care il pot nelinisti pe medic si sa aleaga o supraveghere speciala.

Iata cativa factori de risc si cum trebuie ei tinuti sub observatie in timpul sarcinii.

- veti citi:
Anemia in sarcina
Diabetul de sarcina (gestational)
Preeclampsia
Incontinenta cervico-istmica (cerclajul)
Mame cu Rh negativ

Anemia in timpul sarcinii

Multe femei prezinta o anemie usoara inainte de a fi insarcinate, aceasta "datorandu-se" unei lipse de fier. Corectarea acesteia e importanta pentru a putea face fata cererii crescute din timpul sarcinii si oricarei sangerari din timpul nasterii. 

Tratament: Incercati sa preveniti aceasta situatie mincind variat si consumind alimente bogate in fier. Totusi ar trebui sa evitati in timpul sarcinii ficatul si produsele din ficat. Daca analizele arata ca sunteti anemica, medicul va va putea prescrie un supliment de fier; unii medici o fac de rutina pentru toate femeile, in timpul sarcinii. Luati tabletele cu apa, dupa mese; ele pot produce greata, constipatie sau diaree. Mancand alimente bogate in fier - cum sunt spanacul si carnea rosie - contribuiti la prevenirea anemiei. Citeste pe larg: Anemia in sarcina: simptome si ce e de facut

Diabetul de sarcina (gestational)

Diabetul trebuie supravegheat cu atentie in timpul sarcinii, iar nivelul de zahar din sange trebuie controlat permanent. Aceste lucruri indeplinite, nu exista motive ca sarcina sa evolueze cu complicatii.

Tratament: Este absolut necesar ca nivelul zaharului din sange sa ramina stabil; pentru aceasta medicul va regla doza de insulina necesara pe perioada sarcinii, iar dumneavoastra va trebui sa fiti foarte ateinta la regimul alimentar. Va trebui de asemenea sa va prezentati la consultatia prenatala mult mai des.
La unele femei, in timpul sarcinii apare o forma usoara de boala, care mai intotdeauna dispare curind dupa nastere. Citeste pe larg despre diabetul de sarcina.

Incontinenta Cervico-Istmica

In sarcina normala colul uterin ramane inchis pana la nastere. Avorturile frecvente care apar dupa luna a treia de sarcina s-ar putea datora unei slabiri a colului, care astfel se deschide si permite eliminarea bebelusului.

Tratament: Medicul v-ar putea recomanda la inceputul sarcinii o interventie simpla prin care se coase colul pentru a-l mentine inchis (cerclaj). Spre sfirsitul sarcinii sau cand se declanseaza travaliul, firele se scot. Citeste pe larg: Cerclajul si sarcina

Preeclampsia 

Preeclampsia este una dintre complicatiile cele mai frecvent intilnite in sarcina avansata. Semnalele de alarma sunt: 

cresterea tensiunii arteriale peste 140/90; 

 cresterea excesiva in greutate; 

 umflarea gleznelor, a labelor picioarelor, a miinilor si urme de albumina in urina. 

Daca prezentati vreunul dintre aceste semne veti fi supravegheata de medic cu multa atentie. Daca tensiunea arteriala creste si nu e tratata, se poate instala o complicatie extrem de periculoasa a sarcinii, eclampsia, cand pot aparea convulsiile.

Tratament:  Veti fi probabil sfatuita sa va odihniti la pat. Pentru reducerea tensiunii arteriale vi se va administra un medicament sau vi se va recomanda sa reduceti cantitatea de sare din alimentatie. Daca semnele sunt severe veti fi internata in spital, desi s-ar putea sa va simtiti foarte bine. E posibil sa vi se provoace nasterea. Citeste pe larg: Tensiunea ridicata in timpul sarcinii: cum o poti tine sub control

Mame cu RH negativ

Inca de la prima consultatie vi se va deternima Rh-ul. Cam 15% din populatie este Rh negativa, iar daca va numarati printre acestia, veti avea probleme in timpul sarcinii, doar daca dati nastere unui bebelus Rh (+). Poate exista si o incompatibilitate de grupa sangvina A.B.O. si, desi nu afecteaza bebelusul la prima sarcina, puteti avea probleme la celelalte sarcini.

Tratament: Daca primul copil e Rh(+) si dumneavoastra sunteti Rh(-), vi se va administra curind dupa nastere un vaccin protector denumit anti-D. Acesta previne aproape intotdeauna problemele ce ar putea sa apara in cursul sarcinilor urmatoare. In unele spitale vaccinarea se poate face si in timpul sarcinii. Citeste totul despre factorul RH al sangelui si sarcina.

Alte riscuri in timpul sarcinii de care e bine sa stii:

Sunt permise radiografiile in timpul sarcinii?
Cum poate afecta fumatul pasiv sarcina?
Gripa in sarcina: ce trebuie sa stie orice graviduta
Gonoreea in timpul sarcinii: riscuri si tratament
Virusul Zika: intrebari si raspunsuri importante pentru sarcina si sanatatea bebelusului
Sarcina si paracetamolul: riscul de autism al copilului
Infectiile urinare in timpul sarcinii
Folosirea sampoanelor in timpul sarcinii: posibil risc
Albirea dintilor in timpul sarciii
Sarcina si aspirina
Anemia in sarcina
Sarcina si folosirea parfumurilor
Produsele chimice cresc riscul pierderii sarcinii si a Sindromului Down
Sarcina si fumatul
Gravidute, atentie la dormitul pe spate
Antidepresivele si sarcina
Folosirea medicamentelor in timpul sarcinii
Cauzele malformatiilor fetale

Alti factori de risc in timpul sarcinii aici: Factori de risc in sarcina 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul smart este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII.

Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

citeste cum poti primi si tu Geanta BebelusuluiGeanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Ileana Zotta, Medic Desprecopii.com si Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, Articol aprobat de Colegiul Medicilor Desprecopii.com Toate drepturile rezervate (c) 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

15 comentarii din totalul de 22:

  1. Zah Cristian
    Zah Cristiantrimis la 23/12/2011

    sotia mea are o sarcina cu risc.este in a 6-a saptamana.a primit un tratament medicamentos iar doctorul ne-a recomandat sa nu facem sex.se poate intampla ceva cu sotia mea?

    Raspunde la acest comentariu
  2. gyani
    gyanitrimis la 13/12/2011

    sint noua pintre voi si tare as vrea sa va cunosc mai bine Am 32 de saptamini si sarcina e foarte jos la ultima eco mi-a zis ca s-a subtiat colul.Daca stie careva ce sa fac sa nu nasc mai repede de termen,va rog sa ma invatati.Va multumesc anticipat si,sarcina usoara va doresc la toate.Va pup

    Raspunde la acest comentariu
  3. ALINA
    ALINAtrimis la 9/12/2011

    eu am rh nrgativ si sunt insarcinata cu primul copil ...c se poate intampla?

    Raspunde la acest comentariu
  4. lumi24
    lumi24trimis la 8/12/2011

    nasa care m-a botezat are rh negativ si ea si sotul ei,si deja a avut 3 nasteri!!deci se poate..

    Raspunde la acest comentariu
  5. Doinita Topuzaru
    Doinita Topuzarutrimis la 9/4/2011

    Ne puteti recomanda un medic competent pentru a urmari o sarcina cu risc (eu -RH negativ, iar sotul pozitiv). Spun cu risc intrucat au mai existat in istoric doua avorturi spontane in urma cu cca 9 si 11 ani. Un medic cu pasiune si implicare pentru fiecare sufletel pe care il ajuta sa vina pe lume... Ne dorim foarte tare acest copil si avem nevoie de asistenta specializata. Va multumim tare mult pentru sprijin... O sarcina usoara tuturor mamicilor!

    Raspunde la acest comentariu
  6. elena
    elenatrimis la 13/10/2009

    as dori un raspuns la aceasta intrebare,SARCINA EXTRAUTERINA SE POATE DESCOPERI CU TEST DE SRCINA SAU DOAR CU ECOGRAFIA?

    Raspunde la acest comentariu
  7. ghinea monica
    ghinea monicatrimis la 10/1/2007

    multumesc pt informatii, doresc insa sa aflu daca persoana insarcinata care are astm bronsic alergic si foloseste de doua ori sprey-ul pe zi poate naste un copil sanatos, sau daca va avea probleme copilul sau mama.

    Raspunde la acest comentariu
  8. roxanaS
    roxanaStrimis la 16/7/2005

    fetelor eu am facut operatia(serclaj) ma simt foarte bine ....eu zic sa nu stati pe ginduri ducetiva cit mai repede la doctorul vostru .....eu sit in sap 21 si daca mai stateam o zi puteam sa pierd copilul aveam colul foarte deschis ,,,,

    Raspunde la acest comentariu
  9. meda marinescu
    meda marinescutrimis la 30/6/2005

    Am Rh negativ si in urma cu 6 ani am facut un avort. Ce riscuri sunt daca ma gandesc la conceperea unui bebe?

    Raspunde la acest comentariu
  10. GABRIELA MOISA
    GABRIELA MOISAtrimis la 23/2/2005

    Ma intreb daca nu cumva si prezenta unui fibrom uterin nu reprezinta un risc pentru piederea sarcinii?

    Raspunde la acest comentariu
  11. lazy
    lazytrimis la 24/1/2005

    am:27 ani;Rh neg;1copil cu Rh pozitiv. dupa nastere am facut vaccinul anti-d care in 2000 se facea in maternitate... dupa 3ani am pierdut o sarcina in luna a-5-a, darnu din cauza anti-d(care erau asenti) ci dat incontenentei cervicale.dupa avort am facut din nou vaccinul,care, de aceeasta data,l-am cumparat eu pt. ca spitalele nu-l mai asigurau(~3 milioane in 2003)......

    Raspunde la acest comentariu
  12. cristina munteanu
    cristina munteanutrimis la 5/8/2004

    as dori sa va intreb daca serclajul se poate efectua si dupa saptamana 26; de asemenea, daca alte persoane ar dori sa-mi impartaseasca (pe adresa mea de mail) din experienta lor in aceasta problema (col scurtat) le-as fii foarte recunoscatoare.

    Raspunde la acest comentariu
  13. paulash
    paulashtrimis la 9/9/2003

    Sunt gravida in 15 saptamani cu sarcina gemelara. Am uterul infantil, asa ca, dupa doua avorturi spontane in luna a 5a, am recurs la cerclaj. Acum stau in pat si asteeept. De 2 saptamani insa am o scurgere maronie, cateva picaturi cu care ma trezesc dimineata pe chilot. Am fost la doctor si mi-a dat viamina K si calciu, dar scurgerea nu inceteaza. Am facut si ecografie, bebelusii sunt ok, dar am anumite indoieli, tinand cont ca ma pierdut cele 2 sarcini. Ce este aceasta scurgere vaginala maronie? Este normala? Cum sa scap de ea?

    Raspunde la acest comentariu
  14. felicia
    feliciatrimis la 3/6/2003

    As dori sa corespondez cu alte viitoare mamici care au colul mic si necesita cerclaj, sau au facut deja operatia. Vreau sa stiu mai multe despre asta.

    Raspunde la acest comentariu
  15. sym
    symtrimis la 25/4/2003

    as dori sa stiu care este efortul maxim pe care il pot face, tinind cont ca am colul mic; dr. a spus ca se poate efectua o operatie prin care sa coase colul pina in momentul nasterii; as dori informatii de la gravide care au avut colul mic;

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII