Tulburările de limbaj la copii pot fi prevenite! Învață să le recunoști din timp și să le gestionezi corect

Tulburarile de limbaj la copii pot fi prevenite! Învata sa le recunosti din timp si sa le gestionezi corect

Tulburările de limbaj la copii pot fi prevenite! Învață să le recunoști din timp și să le gestionezi corect

Pe scurt

  • Fiecare părinte dorește să își vadă copilul dezvoltându-se armonios. Cu toate acestea, tulburările de limbaj pot reprezenta o provocare în această călătorie minunată a creșterii. Descoperă în acest articol cum poți preveni și gestiona cu succes tulburările de limbaj la copii!

Ce sunt tulburările de limbaj la copii?

Majoritatea bebelușilor sau a copiilor mici pot înțelege ceea ce le spui cu mult înainte de a putea vorbi clar. Pe măsură ce cresc, și abilitățile lor de comunicare se dezvoltă, majoritatea copiilor învață cum să-și pună în cuvinte sentimentele. Dar unii copii au tulburări de limbaj:

Tulburare de limbaj receptiv - copilul are probleme în a înțelege cuvintele pe care le aude și le citește.
Tulburare de limbaj expresiv - copilul are probleme în a vorbi cu ceilalți și a-și exprima gândurile și sentimentele.

Un copil va avea adesea ambele tulburări în același timp și sunt cel mai frecvent diagnosticate la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 5 ani.

Cum recunoști tulburarile de limbaj la copii?

Este esențial să fii conștient de semnele timpurii ale tulburărilor de limbaj pentru a interveni rapid. Dacă observi dificultăți în pronunție, vocabular limitat sau dificultăți în exprimarea gândurilor, ar putea fi momentul să consulți un logoped.

Atunci când copilul se confruntă cu posibile tulburări de limbaj receptiv, este important să fii atent la unele semne subtile, cum ar fi:

Dificultăți în asocierea sunetelor cu literele: Copilul nu pare să facă conexiuni eficiente între sunete și simbolurile scrise, precum literele și cuvintele. Această problemă poate deveni evidentă atunci când observi că pronunță cuvintele cu dificultate sau se bâlbâie, indicând o posibilă tulburare de limbaj receptiv.

Probleme în lectură: Dacă observi că întâmpină dificultăți în a citi și a înțelege cuvintele scrise, acesta ar putea fi un semn al unei tulburări de limbaj receptiv. Problemele pot include și faptul că nu pronunță cuvintele corect articulate sau că se concentrează doar pe sunete, fără a realiza formarea corectă a cuvintelor.

Înțelegere deficitară a conceptelor de bază: Copilul pare să aibă dificultăți în a înțelege noțiuni fundamentale, cum ar fi conceptul de număr sau recunoașterea cifrelor ca reprezentare a cantităților. De asemenea, dacă observi că micuțul tău nu mai vorbește deloc sau vorbește rar, iar fluența vorbirii sale este neclară, ar putea fi indicat să consulți un specialist în limbaj.

 Aflați mai multe detalii importante despre tulburările de limbaj, de la doamna Dr. Liliana Chițanu >>

Urmarea greoaie a indicațiilor: Dacă copilul întâmpină dificultăți în a urma cu precizie indicațiile, chiar și cu ajutor, acesta ar putea avea tulburări de limbaj receptiv. Problemele în pronunție sau dificultățile în a articula cuvintele pot contribui la acest aspect.

Tulburări de atenție și comportament: Semnele de tulburări de atenție sau probleme comportamentale pot fi asociate cu dificultăți în limbajul receptiv. Dacă copilul tău are dificultăți sau îi este imposibil să citească sau să scrie, acestea pot fi indicii ale unor posibile tulburări care necesită evaluare și intervenție specializată.

Este crucial să fii receptiv la aceste semne și să consulți un specialist pentru o evaluare corespunzătoare.

Cum poți să previi tulburările de limbaj la copii?

Comunică permanent cu copilul. Fii activ în stimularea limbajului copilului tău! Cititul poveștilor, cântatul împreună și discuțiile interactive contribuie semnificativ la dezvoltarea abilităților de comunicare. Nu uita să-i răspunzi la gângureli, să îl încurajezi să repete cuvintele și frazele pe care le aude, să îl întrebi și să-i asculți cu atenție răspunsurile. Evită să-i vorbești cu greșeli de pronunție și alege cu grijă cărțile potrivite vârstei sale, ilustrate frumos pentru a încuraja și mai mult fascinația pentru limbaj și lectură.

Scapă de suzetă. Modificările la mestecat și înghițire apar în jurul vârstei de 3 ani, iar dacă copilul mai folosește suzeta, poate dezvolta probleme de vorbire. Ca să nu mai vorbim de problemele care le pot afecta dinții. Potrivit medicilor pediatri, ia în considerare îndepărtarea blândă a suzetei de la vârsta de 2 ani.

Cum sunt tratate tulburările de limbaj la un copil?

Înțelegerea profundă a tulburărilor de limbaj și a modului în care afectează copiii poate ajuta părinții să își sprijine micuții în mod adecvat. Participarea la ședințe de terapie și aplicarea recomandărilor acasă sunt cheia succesului.

Dacă ai îngrijorări cu privire la limbajul copilului tău, nu ezita să consulți un logoped. O intervenție timpurie poate face o diferență semnificativă în evoluția sa.

Pentru a-ți trata copilul, logopedul îl va ajuta să învețe să se relaxeze și să se bucure de a comunica prin joc. Acesta va folosi diferite metode adecvate vârstei pentru a ajuta copilul.

Când copilul se confruntă cu tulburări de limbaj, inclusiv mediul și susținerea prietenilor și a familiei este crucială. Copiii au nevoie de un suport emoțional puternic pentru a depăși provocările.

Un părinte informat este un părinte liniștit! Accesează librăria video Phyto Bebe>>

Dr. Phyto

Recomandare: Dr. Phyto

PHYTODEP protejeaza natural copilaria

Pastrand standardele inalte ale fitoterapiei moderne, Dr. Phyto protejează natural copilaria prin produse inovatoare, cu fitoextracte standardizate si nutraceutice, create si dezvoltate prin tehnologii de ultima generatie.

Solutiile fitoterapeutice inovative ale gamei Phytodep reprezinta o alternativa de primă intentie, blanda si delicata, dar eficienta, in abordarea tulburărilor functionale si a patologiei sugarilor și copiilor.

Categorie:Fitoterapie
De urmarit:DrPhyto.ro

Catalog produse

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII